Η πολιτική κατευνασμού του Τσάμπερλεν και η Ε.Ε.: Πήγε, είδε και απήλθε ο Μπορέλ στην Τουρκία

O Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ (*)

Η Πολιτική Κατευνασμού (“appeasement policy”) περιγράφει την υποχωρητικότητα απέναντι στην αυξανόμενη επεκτατικότητα του αντιπάλου, ικανοποιώντας του αυθαίρετες διεκδικήσεις, για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση.

Ο όρος έχει συνδεθεί με τον συντηρητικό Βρετανό πρωθυπουργό Τσάμπερλεν (1937-1940),  ο οποίος ακολούθησε μια σειρά υποχωρήσεων έναντι της ναζιστικής Γερμανίας (από θέματα εξοπλισμών και κυρώσεων μέχρι την παραχώρηση εδαφών χωρών), με τη λογική να αποφευχθεί μια γενική σύγκρουση.

Οι υποστηρικτές εκείνης της πολιτικής “καταδικάστηκαν” σε ντροπή από την Ιστορία. Έκτοτε, ουδείς πολιτικός αποδέχεται να συνδεθεί το όνομά του με την Πολιτική Κατευνασμού. Όμως, η Ιστορία επαναλαμβάνεται επί της ουσίας των πραγμάτων, με τους εκάστοτε υποστηρικτές της Πολιτικής Κατευνασμού να δικαιολογούν την στάση τους με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται τα ίδια τραγικά λάθη.

  • Τα πιο πάνω ήρθαν στο μυαλό μου παρακολουθώντας την στάση του κ. Μπορέλ, αρμόδιου για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, στην πρόσφατη συζήτηση για την Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στον καταιγισμό επικρίσεων και υποδείξεων των Ευρωβουλευτών για τιμωρία της νεο-οθωμανικής Τουρκίας, ο Borrell μίλησε ως σύγχρονος εκπρόσωπος της Πολιτικής Κατευνασμού.

Απέρριψε τον παραλληλισμό που του παρέθεσα ανάμεσα στην Πολιτική Κατευνασμού έναντι της ναζιστικής Γερμανίας -που πλήρωσε η ανθρωπότητα με ποταμούς αίματος- και στην σημερινή πολιτική της ΕΕ έναντι της νεο-οθωμανικής Τουρκίας και συνέχισε εμμένοντας στον  “διάλογο για τις  διαφορές”, χωρίς λέξη για κυρώσεις ή για την πώληση υπερσύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού από την Γερμανία στην Τουρκία.

Επισημαίνουμε ότι:

  • α) Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας  στην ΕΕ απορρίπτοντας το Σχέδιο Ανάν υπήρξε μέγα επίτευγμα.
  • β) Σήμερα είμαστε ενώπιον της ευνοϊκότερης εδώ και πολλά χρόνια συγκυρίας εξωτερικών παραγόντων, για να προασπιστεί η Ελλάδα κόκκινες γραμμές απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα. Η τουρκική υπερ-έκταση δημιουργεί κενά και προκαλεί ήδη αντιδράσεις και στρατιωτικά πλήγματα κατά της Τουρκίας από ισχυρά κράτη εντός ΕΕ (Γαλλία) και εκτός (Αίγυπτος, Ισραήλ, Εμιράτα, Σαουδική Αραβία).
  • γ) Ενώπιον της νεο-οθωμανικής Τουρκίας, η οποία  έχει επεκτείνει την κατοχή κυπριακού εδάφους με εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ, έχουμε την πλέον αποδυναμωμένη αποτρεπτική ισχύ και ως επιστέγασμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διορίζει στα κρισιμότερα Υπουργεία (π.χ. Άμυνας) βάσει της οικογενειακής φιλίας και κομματικής αυλής.

Η συγκρότηση  πολιτικής για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, που θα στηρίζεται στην δική μας αποφασιστικότητα και ετοιμότητα αμυντικής αντίδρασης, αποτελεί την προοπτική επιβίωσης και τον ρεαλιστικότερο τρόπο αποφυγής της σύγκρουσης. Έπρεπε ήδη να έχει σημάνει συναγερμός για κάθε μέρα που περνά.

Η αποφασιστικότητα και ετοιμότητά μας πιθανόν να φέρει και συνδρομή άλλων, αλλά με τέτοια μυαλά είμαστε χαμένοι. Για αυτό απευθύνομαι στους νοήμονες πολίτες να αντιληφθούν την ευθύνη τους.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο – Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ένας Γερμανός πολιτικός “παίζει” σκάκι στο Ευρωκοινοβούλιο: Οι “αναλήθειες” του Μάνφρεντ Βέμπερ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: