Ένας Γερμανός πολιτικός “παίζει” σκάκι στο Ευρωκοινοβούλιο: Οι “αναλήθειες” του Μάνφρεντ Βέμπερ

File photo: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δέχεται ασπασμό από τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, στο Ευρωκοινοβύλιο, στο Στρασβούργο. EPA, PATRICK SEEGER




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ (*)

Όταν στο σχολείο διάβαζα για τις εμφύλιες διαμάχες και αιματοχυσίες ανάμεσα στους αγωνιστές του 1821, ενόσω ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σπάραζε η καρδιά μου.

Χαρακτηριστικά, το πρώτο δάνειο επί ανεξαρτησίας, κατασπαταλήθηκε στην εμφύλια διαμάχη. Διερωτώμουν τότε, πως μπορεί να επικρατεί τόσο πάθος που τυφλώνει ενώπιον του ορατού κινδύνου για αφανισμό και ανατροπή τόσων θυσιών στην Επανάσταση. Διερωτώμουν, τι θα μπορούσα να κάνω αν βρισκόμουν ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου σπαραγμού.

Σήμερα, είμαστε στο 2020, σχεδόν 200 χρόνια από το 1821. Μετά από έξι χρόνια παρουσίας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, “έμαθα” ότι προασπιστής των εθνικών θεμάτων απέναντι στην νεο-οθωμανική επεκτατική Τουρκία, δεν είμαστε οι Ευρωβουλευτές από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, Γερμανός (Βαυαρός) επικεφαλής του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο Βέμπερ κατηγορεί άλλες Πολιτικές Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ότι συμμαχούν με τον Ερντογάν  επειδή, όπως ισχυρίζεται, “μπλόκαραν ψήφισμα” καταδίκης της Τουρκίας που ο ίδιος ζήτησε.

Παραθέτω μια πρόταση από την δήλωσή του: “Η αποτυχία απάντησης στις τουρκικές επιθέσεις δίνει την ευκαιρία στον Ερντογάν να συνεχίσει να αυξάνει τις ενστάσεις”.

Είναι και η Κρήτη, όπως ήταν το 1974 η Κύπρος, μακράν της Αθήνας; Οι κόκκινες γραμμές…

Ιδού τα γεγονότα. Τις προάλλες, συμφωνήθηκε σε προπαρασκευαστικό επίπεδο, η συμπερίληψη συζήτησης των τουρκικών προκλήσεων στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (ερχόμενη εβδομάδα), στο οποίο συμφώνησε και η Ομάδα του ΕΛΚ. Το θέμα ψηφίσματος έμεινε ανοιχτό ενόψει εξελίξεων.

Την επομένη (2 Ιουλίου), στη διάσκεψη των επικεφαλής των Ομάδων, ο Βέμπερ (Πρόεδρος ΕΛΚ) πρότεινε την συμπερίληψη και ψηφίσματος μαζί με την συζήτηση.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΚ να προτείνει την αντικατάσταση κάποιου ψηφίσματος από τα συμφωνηθέντα, με το προτεινόμενο ψήφισμα, αλλά δεν ανταποκρίθηκε. Ούτε ζήτησε ψηφοφορία από τις Πολιτικές Ομάδες και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Βέμπερ στιγμάτιζε όσους “μπλόκαραν το ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας”… και έκτοτε, “σφαζόμαστε” μεταξύ μας (Ελλαδίτες και Κύπριοι) σαν πιόνια στο “σκάκι” που παίζει ο Γερμανός πολιτικός.

Για τα εθνικά θέματα δεν διστάζω να συγκρουστώ με οποιονδήποτε, περιλαμβανομένης της Πολιτικής μου Ομάδας. Όμως, ο Βέμπερ αναδεικνύεται αρχιμαέστρος εντυπώσεων με παραπλανητικές παραστάσεις.

Θλίβεται για την “αποτυχία απάντησης στις τουρκικές επιθέσεις”, αλλά στηρίζει την Γερμανική Κυβέρνηση για πώληση έξι υπερσύγχρονων υποβρυχίων στην Τουρκία, που θα τα χρησιμοποιήσει –όπως διατείνεται– στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου!

Γι’ αυτό το κορυφαίο θέμα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρότασή του για συζήτηση ή ψήφισμα.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο – Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Κι όμως, μερικοί δικοί μας προτιμούν τον Ερντογάν… Το απαράδεκτο “δίκαιο” του οθωμανικού σπαθιού…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: