Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves le Drian με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Φλορένς Παρλί στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Παρίσι. EPA, GONZALO FUENTES / POOL
Με μια λιτή ανάρτηση το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών “αναχαιτίζει” τα λεγόμενα του απαράδεκτου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με την φρεγάτα.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
“Σε συνέχεια των λεγομένων του Πρέσβη της Τουρκίας στη Γαλλία την 1η Ιουλίου κατά την ακρόασή του ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, άμυνας και ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, ειδικότερα των όσων είπε αναφορικά με το περιστατικό παρενόχλησης της φρεγάτας Courbet στις 10 Ιουνίου, τον ενημερώσαμε ως οφείλουμε για τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και για τις παραλείψεις και τις ανακριβείς και μεροληπτικές πληροφορίες που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της εν λόγω ακροάσεως. Εξάλλου επισημάναμε εκ νέου τον απαράδεκτο χαρακτήρα της τουρκικής συμπεριφοράς.”
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι μίλησε στον πρεσβευτή της Τουρκίας καλώντας τον να απορρίψει “ανακριβείς και μεροληπτικούς” ισχυρισμούς που διατύπωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γαλλική Γερουσία προχθες, Τετάρτη.
Στην ακρόαση αυτή, ο πρεσβευτής Ισμαήλ Χάκι Μούσα κατηγόρησε τη Γαλλία ότι ευνοεί τον Λίβυο διοικητή Χαλίφα Χάφταρ και δήλωσε ότι τα γαλλικά πολεμικά πλοία ήταν επιθετικά κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού με τουρκικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο τον περασμένο μήνα.
“Θέλαμε να κάνουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις μαζί του όσον αφορά την πραγματικότητα των γεγονότων, παραλείψεις και ανακριβή και μεροληπτική πληροφόρηση που ανέφερε κατά τη διάρκεια της ακρόασης”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι έγινε υπενθύμιση στον πρεσβευτή της Τουρκίας για τον “απαράδεκτο χαρακτήρα της τουρκικής συμπεριφοράς”.
ΕΞΑΛΛΟΥ: Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, απευθυνόμενη στη υποεπιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE), δήλωσε ότι η χώρα της εκτιμά ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν πηγή ανησυχίας, στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και διμερώς και επιθυμεί την πολιτική επίλυση των ζητημάτων, περιλαμβανομένων των παρεμβάσεων της Τουρκίας στη Λιβύη.
Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη γενικότερη επιθετική στάση της Τουρκίας και ειδικότερα τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Υπουργός επεσήμανε ότι:
“Εξετάσαμε το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη” και ξεκαθάρισε ότι “η Γαλλία δεν πιστεύει σε στρατιωτική λύση – το αντίθετο – προσυπογράφει τη διαδικασία για πολιτική επίλυση” μέσω του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου.
Η κ. Παρλί δήλωσε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις επί του εδάφους στη Λιβυή έχουν εκτροχιάσει τη διαδικασία και ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στην πολιτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ξαναμπεί στις ράγες. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, από τον οποίο ζήτησε να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν οι «ξένες παρεμβάσεις» στη χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Σάρατζ, ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε «την ανησυχία της χώρας του για την τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη», διαβεβαιώνοντας ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει το Παρίσι έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή. Ζήτησε επίσης να κηρυχθεί γρήγορα εκεχειρία, κάτι που θα επιτρέψει να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος, στον οποίο κεντρικό ρόλο θα πρέπει να έχει ο ΟΗΕ.
Ο Λε Ντριάν είπε ότι η χώρα του «απορρίπτει κάθε ξένη παρέμβαση, όποιος και αν είναι ο χαρακτήρας ή η προέλευσή της».
Αυτή ήταν η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Λε Ντριάν με τον Σάρατζ από τις 31 Μαΐου.
«Οι τρέχουσες πολιτικές πρωτοβουλίες δεν έχουν ως στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση», ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση ο Σάρατζ, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες «πολιτικές πρωτοβουλίες» αναφέρεται. Κατά τον Σάρατζ, πρόκειται «περισσότερο για ελιγμούς που έχουν ως μοναδικό στόχο να εξευρεθεί κάποιος ρόλος για συγκεκριμένα πρόσωπα», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που τον Απρίλιο του 2019 ξεκίνησε μια επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η GNA.
Ο Σάρατζ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αρθεί ο αποκλεισμός των πετρελαιοπηγών από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ και να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου.
Η ανάρτηση στα Γαλλικά για τη γαλλική φρεγάτα έχει ως εξής:
“Turquie – Mise au point avec l’ambassadeur de Turquie (2 juillet 2020)
A la suite des propos que l’ambassadeur de Turquie en France a tenus le 1er juillet lors de son audition devant la commission des affaires étrangères, de la défense et des forces armées du Sénat, notamment ceux concernant l’incident naval contre la frégate Courbet le 10 juin dernier, nous avons tenu à faire les mises au point qui s’imposent auprès de lui s’agissant de la réalité des faits, des omissions et des informations inexactes et biaisées qu’il a développées lors de cette audition. Nous avons tenu à marquer à nouveau le caractère inacceptable du comportement turc.”