Νέο ράπισμα στον Ερντογάν αλά… γαλλικά: Στο πλευρό της Κύπρου δηλώνει ευθέως η Παρλί

File Photo: Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ. EPA, MEHDI FEDOUACH, POOL MAXPPP OUT
Η Γαλλία εκτιμά ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν πηγή ανησυχίας, στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και διμερώς και επιθυμεί την πολιτική επίλυση των ζητημάτων, περιλαμβανομένων των παρεμβάσεων της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, απευθυνόμενη στη υποεπιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE).

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη γενικότερη επιθετική στάση της Τουρκίας και ειδικότερα τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Υπουργός επεσήμανε ότι:

“Εξετάσαμε το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη” και ξεκαθάρισε ότι “η Γαλλία δεν πιστεύει σε στρατιωτική λύση – το αντίθετο – προσυπογράφει τη διαδικασία για πολιτική επίλυση” μέσω του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου. Η κ. Παρλί δήλωσε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις επί του εδάφους στη Λιβυή έχουν εκτροχιάσει τη διαδικασία και ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στην πολιτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ξαναμπεί στις ράγες.

  • Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας τόνισε ότι “δεν αγνοούμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ”, κάτι το οποίο αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας. Σημείωσε δε ότι το Νοέμβρη 2019, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, εισήγαγε ένα πλαίσιο κυρώσεων – με τη βοήθεια της Γαλλίας – κατά προσώπων και οντοτήτων που συμμετέχουν ή υποβοηθούν τις παραβιάσεις και τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τόνισε δε ότι η Γαλλία στηρίζει και διμερώς την Κύπρο και για αυτό διατηρεί ναυτική παρουσία στην περιοχή.

Η Φλοράνς Παρλί επεσήμανε ακόμη ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί, όπως και το ζήτημα της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη.

Τόνισε δε ότι το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να εκληφθεί ως θετικό καθώς “έχουμε ένα forum για διάλογο” ώστε “να μιλήσουμε ανοιχτά”, για “να βρούμε πολιτικές λύσεις, στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο”.

Επιπλέον, “η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη”, και “δεν θα κάνουμε το λάθος να υποθέσουμε ότι η ειρήνη πρέπει να θεωρείται δεδομένη”, δήλωσε απευθυνόμενη στη υποεπιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE) για πρώτη φορά, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, καταγράφοντας αναλυτικά την τρομοκρατία, τους διεθνείς ανταγωνισμούς (Κίνα- ΗΠΑ), την διάβρωση της διεθνούς πολυμέρειας, την κατάσταση στην Ουκρανία και τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Η Υπουργός έκανε λόγο για επιτάχυνση των σχετικών γεγονότων με ταυτόχρονη αύξηση των γεγονότων που θέτουν σε κίνδυνο τη ευρωπαϊκή ασφάλεια, και κάνοντας ευθεία αναφορά στην κατάσταση στη Λιβύη και τον τρόπο που τρίτα κράτη εμπλέκονται και εκμεταλλεύονται την περιοχή.

  • Η Γαλλία και η Τουρκία ήταν και οι δύο μέλη της Sea Guardian, σημείωσε και αναφέρθηκε εκτεταμένα στο περιστατικό με τις τουρκικές φρεγάτες – περιστατικό που δεν αρμόζει σε σύμμαχο, όπως είπε. Ευχαρίστησε δε τα Κ-Μ της ΕΕ που τη στήριξαν όταν κατήγγειλε το περιστατικό στο ΝΑΤΟ. Σημείωσε δε και την απόφαση του Προέδρου Μακρόν για την προσωρινή απόσυρση των γαλλικών δυνάμενων από την επιχείρηση. Παρομοίως κατήγγειλε και τη στάση της Μόσχας στην περιοχή καταγράφοντας τις προσπάθειες εξομάλυνσης που έχει ξεκινήσει ο Γάλλος Πρόεδρος.

Επιτέλους οι Ευρωπαίοι σκέφτονται κυρώσεις στην Τουρκία: 13 Ιουλίου η μέρα-σταθμός;

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση Ειρήνη , η Υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια της στο να επιλυθεί το ζήτημα των λιμένων αποβίβασης διασωθέντων μεταναστών.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, η Φλοράνς Παρλί σημείωσε ότι πρόκειται για ένα “εξαιρετικά σοβαρό το περιστατικό μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας”, υπενθυμίζοντας ότι η γαλλική φρεγάτα ήταν εκεί με εντολή του ΝΑΤΟ. Σημείωσε την σημασία του να επιλυθεί το ζήτημα μέσω πολιτικών διαύλων επικοινωνίας και εξήγησε ότι ακριβώς για αυτό το λόγο και με αυτό το σκοπό η Γαλλία έθεσε το ζήτημα στο ΝΑΤΟ.

  • Τόνισε δε ότι “παρά τις πολυσέλιδες εκθέσεις” το σημαντικό είναι “να τηρείται το εμπάργκο όπλων” και “να μη χαθούμε στις λεπτομέρειες”. “Προσπαθούμε να βρούμε πολιτική λύση στη Λιβύη και δεν θέλουμε να υπονομευθεί αυτή η προσπάθεια από στρατιωτικές επιχειρήσεις”, σημείωσε.

Η Φλοράνς Παρλί τόνισε ότι η ανάγκη για πρακτική αλληλεγγύη και συντονισμό είναι υπέρ του δέοντος επιτακτική, περιγράφοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια της ΕΕ.

“Δεν μιλάμε μόνο για ευρωστρατό”, τόνισε η Υπουργός αλλά για την ανάπτυξη κοινής ικανότητας για κοινή δράση, σύγκλιση στρατηγικών προτεραιοτήτων και συμφερόντων και κοινή επένδυση σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό με τρόπο που να συμβάλει στο συντονισμό.

Έφερε για παράδειγμα τα 17 διαφορετικά ήδη τανκ που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις τη στιγμή που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα μόνο τύπο. Επεσήμανε δε την ανάγκη σύγκλισης και της βιομηχανίας προς τον συγκεκριμένο στόχο και τη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα (European Defense Fund).

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Παράπονα Ακιντζί σε Μπορέλ γιατί δεν πήγε στα κατεχόμενα: Ισχυρίζεται ότι είπε “ναι” σε διαμοιρασμό

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required