Η Ελευσίνα συμβολίζει τη σύγκλιση ελληνικών και αμερικανικών συμφερόντων, λένε Άδωνις-Πάιατ

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη (ΚΔ) και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Photo via Twitter, Geoffrey Pyatt @USAmbPyatt




Των ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ (*) και ΤΖΕΦΡΕΪ ΠΑΪΑΤ (**)

Αυτή την εβδομάδα γιορτάσαμε τη μεγάλη πρόοδο στη διαδικασία επιστροφής των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ιστορική τους θέση ως κέντρου παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών παγκόσμιας κλάσης και ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.

Με τον επικεφαλής των Ναυπηγείων ΟΝΕΧ, κ. Πάνο Ξενοκώστα μοιραστήκαμε με εκατοντάδες εργαζομένους της Ελευσίνας την πρόοδο στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στην αναβίωση αυτού του στρατηγικής σημασίας περιουσιακού στοιχείου και να ξαναφέρουμε δουλειά σε εκείνους και σε ένα σημαντικό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Στην προσπάθειά μας αυτή φυσικά είναι απαραίτητη η συμφωνία και των παλαιών μετόχων. Ηδη ο κ. Νικόλαος Ταβουλάρης συμφώνησε, αναμένουμε και τους υπολοίπους.

Την περασμένη εβδομάδα η Εταιρεία Διεθνούς Αναπτυξιακής Χρηματοδότησης (DFC) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε επιστολή έκφρασης ενδιαφέροντος με την ΟΝΕΧ, ώστε η ΟΝΕΧ να επιδιώξει την αγορά και ανακαίνιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα αυτό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτελεί μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι επιθυμητός επενδυτικός προορισμός.

Επίσης αντικατοπτρίζει τη σύγκλιση των στρατηγικών συμφερόντων των κυβερνήσεών μας και τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας από την Ουάσιγκτον ως κρίσιμου εταίρου στο χτίσιμο σταθερότητας στην ταχέως εξελισσόμενη και γεμάτη προκλήσεις περιοχή μας.

Στo έργο της Ελευσίνας βλέπουμε τη σύγκλιση τριών από τα κοινά μας συμφέροντα: ενεργειακή ασφάλεια, ναυτιλιακή συνεργασία, και άμυνα.

  • Σχετικά με την ενέργεια, όπως αναφέρει η DFC στην επιστολή της, μια επιτυχημένη επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα δημιουργήσει ένα σημαντικό κόμβο που θα προσφέρει στήριξη και υπηρεσίες στη ναυτιλία μεταφοράς αερίου και άλλα έργα που συνεισφέρουν στους κοινούς μας στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών. Αυτοί οι στόχοι καθοδηγούν πολλές από τις κοινές μας ενεργειακές πρωτοβουλίες.
  • Μην πάτε μακριά – δείτε την απίστευτα παραγωγική και ευρέος φάσματος συζήτηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας στην πρόσφατη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Ενέργεια κατά τον πρόσφατο Ελληνοαμερικανικό Στρατηγικό Διάλογο.

Επιδιώκουμε τόσο πολλές ευκαιρίες να δουλέψουμε μαζί και να στηρίξουμε ενεργειακά έργα προτεραιότητας της Ελλάδας όπως την Πλωτή Δεξαμενή Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, τον Διακομετακομιστικό Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, τον Διαδριατικό Αγωγό Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, τον προτεινόμενο Διαμετακομιστικό Αγωγό Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, και τον σχεδιαζόμενο Αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου EastMed που ασφαλίζουν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Εργαζόμαστε από κοινού επίσης να αυξήσουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου αμερικανικές εταιρείες σαν τις General Electric, Quantum Partners, και Invenergy ήδη συνεργάζονται με ελληνικές στη δημιουργία νέων ενεργειακών έργων.

Η Ελλάδα άρχισε να εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο το 2018, και ήδη βλέπουμε το οικονομικό όφελος από τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά. Τα ελληνόκτητα τάνκερ LNG αποτελούν το 15% του παγκόσμιου τονάζ, και πολλά από αυτά θα εξυπηρετούνται στην Ελευσίνα.

  • Η αναβίωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα ενδυναμώσει και τη διμερή μας αμυντική και βιομηχανική σχέση, δεδομένης της δυνατότητας υποστήριξης του 6ου Αμερικανικού Στόλου και των πλοίων του ΝΑΤΟ, και στήριξης του αυξανόμενου τέμπο της σχέσης μας άμυνας και ασφάλειας μέσω της Διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας. Ενα ναυπηγείο πλήρως λειτουργικό θα προσφέρει τη δυνατότητα κατασκευής στην Ελλάδα της μελλοντικής φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργασθούν με την Ελλάδα και να φέρουν αυτή την αναγκαία δυνατότητα για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατό.

Στην Κρήτη, οι μοναδικές δυνατότητες της Σούδας την κατέστησαν πιο δραστήρια σήμερα από προηγούμενες δεκαετίες, μέσα από την εξαιρετική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας. Στη Βόρεια Ελλάδα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγινε μεταφορικός κόμβος προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ανανεωμένα με την ΟΝΕΧ θα συμπληρώσουν τις δυνατότητες σε αυτές και ακόμη περισσότερες περιοχές, πολλαπλασιάζοντας αυτά που οι χώρες μας μπορούν να πετύχουν μαζί, και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

  • Η Ελευσίνα επίσης αποτελεί σημαντικό σύμβολο της μακρόχρονης ναυτιλιακής μας σχέσης από τις μέρες του Σχεδίου Μάρσαλ και των πλοίων Liberty που ήρθαν από την Αμερική και βοήθησαν στη δημιουργία της παγκοσμίως γνωστής ελληνικής ναυτιλίας.

Πιστεύουμε ότι είναι ο σωστός χρόνος να συνεταιρισθούμε άλλη μια φορά με την αμερικανική εταιρεία «Ναυπηγεία ΟΝΕΧ», να επαναλάβουμε το «θαύμα» της Σύρου όπου η ΟΝΕΧ ανέλαβε το ανενεργό Νεώριον και ξαναδημιούργησε μια εταιρεία παγκόσμιας κλάσης. Η συνεργασία μας στην Ελευσίνα τονίζει την αναγνώριση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ ως κρίσιμου εταίρου για τη σταθερότητα σε μια ταχέως εξελισσόμενη περιοχή γεμάτη προκλήσεις, καθώς και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές μέσω της συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση σε αυτό το έργο. Συγχαίρουμε τον κ. Πάνο Ξενοκώστα για όσα πέτυχε με την ΟΝΕΧ στη Σύρο, και προσβλέπουμε σε μια παρόμοια αναγέννηση στην Ελευσίνα.

(*) Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

(**) Ο κ. Τζέφρεϊ Πάιατ είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Κοιτάξτε το έγκλημα στον Σαρωνικό και αφήστε τα …πλαστικά καλαμάκια! Η προβλήτα κρουαζιέρας!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: