Το απόλυτο μήνυμα στην Τουρκία: Κοινή επίσκεψη Πάιατ και Παναγιωτόπουλου στη Σούδα

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και ο Α’ ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την επίσκεψή τους στη Σούδα. Φωτογραφία Hellas Journal




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Επίσκεψη στη Σούδα πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Στην επίσκεψη που αποτελεί ένα εξαιρετικά ηχηρό και απολύτως σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα στην Τουρκία  έγινε μετά από αίτημα του κ. Πάιατ και ήταν επίσης μαζί τους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Απολύτως χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ μετά την ενημέρωση και την περιήγηση στις εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης.

Είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

Είναι μια πολύ όμορφη μέρα, που είμαι εδώ με τον υπουργό Παναγιωτόπουλο και τον στρατηγό. Οι ΗΠΑ ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς το ΝΑΤΟ, στηρίζουν την ηρεμία στη Μεσόγειο και ανησυχούν για την κατάσταση στη Λιβύη.

Η Σούδα μπαίνει σε μια νέα περίοδο. Καθημερινά βαδίσουμε με πνεύμα συνεργασίας.

Βγήκαμε με τις ειδικές επιχειρήσεις και είδαμε από κοντά τις δυνατότητες στις ειδικές Δυνάμεις. Έχουμε ισχυρή συνεργασία. Θα αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες εδώ στη Σούδα στις ειδικές επιχειρήσεις. Το κέντρο αποτροπής στη Σούδα είναι στρατηγικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα της Λιβύης, στο εμπάργκο και στην επιχείρηση Ειρήνη, συμπλήρωσε: Αποστολή των ΗΠΑ είναι να ενισχύσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και στη Συρία και από κει και πέρα υποστηρίζουμε τους αντικειμενικούς σκοπούς της επιχείρησης ειρήνης.

Και κατέληξε σημειώνοντας:

Είναι χρήσιμο που είμαστε εδώ με τον κ. Παναγιωτόπουλο στη Σούδα λίγο πριν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ διότι με την επίσκεψη γίνεται επένδυση στη συνεργασία μας.

Από τη δική του πλευρά ο υπουργός επισήμανε: Ακούσατε την ανάλυση και επιτρέψτε μου να τον ευχαριστήσω γιατί με παρότρυνε να κάνουμε μαζί την επίσκεψη και να δούμε τις εγκαταστάσεις και τη δουλειά που γίνεται. Η Σούδα έχει εξαιρετική στρατηγική σημασία για Μεσόγειο και εκφράζει την ελληνοαμερικανική σχέση για κοινό όραμα στην περιοχή και στη συμπαράταξη μας οπότε απαιτήθηκε.

Ελλάδα και Αμερική έχουν τοποθετηθεί πολλές φορές για τις προκλητικές ενέργειες που υφίσταται η περιοχή. Και μόνοι μας έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί οποιαδήποτε στιγμή τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αλλά με τη σημερινή επίσκεψη φαίνεται ότι η διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι σημαντική. Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα είναι πολύ καλή περίπτωση στρατηγικής σχέσης και χρειάζεται.

Η συνεργασία που έχουμε με την Αμερική είναι σημαντική και για τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Κομβικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και βασικό πυλώνα ισχύος σε κρίσιμες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, χαρακτήρισαν τη βάση της Σούδας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, που επισκέφθηκαν σήμερα τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των υποδομών των εγκαταστάσεων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαιρετική -όπως την χαρακτήρισε- συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων και στη βαθιά στρατηγική σχέση που, όπως τόνισε, έχουν οι δύο χώρες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, «επισκεφθήκαμε σήμερα με τον Αμερικανό πρέσβη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ μια περιοχή εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Η επίσκεψή μας εδώ έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Διότι η Σούδα εκφράζει με σαφή και εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο κοινό, όπως είπε, όραμα Ελλάδας και ΗΠΑ για ειρήνη στην περιοχή. Όπως τόνισε, «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες που προκαλούν εντάσεις στην περιοχή και υπογραμμίζουν πάντα τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας». Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε τα εξής:

«Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές και σε κάθε τόνο ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει, όπως άλλωστε έπραξε πάντα, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να απωθήσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε επιβολή στρεφόμενη εναντίον της».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τις δύο χώρες, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό ορόσημο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την υπογραφή πριν από μερικούς μήνες του νέου παραρτήματος της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Τέλος, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον και στη συνάντησή του με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Πάιατ, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκαν την αμερικανική βάση στο Μουζουρά Ακρωτηρίου και αμέσως μετά τη ναυτική βάση Μαραθίου όπου και ξεναγήθηκαν στους χώρους εφοδιασμού καυσίμων και σε δύο προβλήτες όπου πραγματοποιούνται έργα.

Ακόμα επιβιβάστηκαν σε σκάφη των Ειδικών Επιχειρήσεων Ναυτικού κάνοντας μια βόλτα στον όρμο της Σούδας.

Ακολούθησε ενημέρωση για τις δραστηριότητες, την αποστολή, τις δυνατότητες και τους εκπαιδευτικούς άξονες του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής από τον αρχιπλοίαρχο Παναγιώτη Παπανικολάου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ

Ο Α’ ΓΕΕΘΑ βράβευσε αυτούς που έδωσαν ψυχή και σώμα για τα έργα αποτροπής στον Έβρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: