Όπλα στην προπαγάνδα της Κίνας δίνει η στάση του Τραμπ έναντι της εξέγερσης

File photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, YURI GRIPAS / POOL




Διαδηλωτές εξεγείρονται και πολλαπλασιάζονται, ευρισκόμενοι σε αμόκ. Σε αθώους πολίτες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας. Ξένοι δάκτυλοι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η αστυνομία προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο και ζητεί απελπισμένα ενίσχυση και βοήθεια.

Κάπως έτσι τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ παρουσίαζαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ την περασμένη χρονιά, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για περισσότερη δημοκρατία και διεξαγωγή έρευνας για την αστυνομική καταστολή, επικεντρώνοντας σε μεμονωμένες ενέργειες βίας  και λεηλασίας περιουσιών. Η εκτεταμένη εξέγερση και η προοπτική ανανέωσής της μετά την πανδημία, χρησιμοποιήθηκε ώστε να δικαιολογηθεί ο νέος νόμος εθνικής ασφάλειας ο οποίος θα επιβληθεί στο Χονγκ Κονγκ απ’ το Πεκίνο τους ερχόμενους μήνες.

Η Ουάσιγκτον άσκησε σφοδρή κριτική στον νόμο, απειλώντας με κυρώσεις τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην διαμόρφωση και επιβολή του. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ επέμενε στην υποστήριξή της στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν στους δρόμους προκειμένου να ακουστεί η φωνή τους. Μάλιστα, υποστήριζε ότι σποραδικά περιστατικά βίας ή παρανομίας δεν μπορούν να υπονομεύσουν τον πυρήνα των αιτημάτων ή την νομιμότητα του κινήματος.

Μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη και την έκρηξη των διαδηλώσεων σε όλες τις ΗΠΑ, η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ μοιάζει εξαιρετικά διαφορετική.

Σε ένα μπαράζ από αναρτήσεις στο Twitter στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Τραμπ αποκάλεσε τους διαδηλωτές “συμμορίες”, κατηγόρησε “οργανωμένες ομάδες” ότι βρίσκονται πίσω απ’ τη βία, κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι πυροδοτούν την εξέγερση, κάλεσε τον στρατό να αναπτυχθεί και επανέλαβε τις αναρτήσεις του ισχυριζόμενος ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από την εξέγερση είναι “εγχώριοι τρομοκράτες”.

Ηταν μια απάντηση που δεν πέρασε απαρατήρητη από τις ελεγχόμενες από το κράτος Κινεζικές εφημερίδες, επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη από τους αξιωματούχους του Πεκίνου που έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις για την “αστυνομική καταστολή” και τον “ρατσισμό” στις ΗΠΑ.

Μάλιστα ορισμένοι Κινέζοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν δημοσίως ενθουσιασμένοι με την εξέλιξη των διαδηλώσεων καλώντας, σαρκαστικά, σε αλληλεγγύη προς τους διαδηλωτές και δείχνοντας με το δάχτυλο την υποκρισία της αμερικανικής κυβέρνησης.

“Τώρα μπορούν να δουν [όσα γίνονταν στο Χονγκ Κονγκ] απ’ τα παράθυρά τους, έγραψε οη Χου Τσανγινγκ, εκπρόσωπος του Κινεζικού ΥΠΕΞ. “Θα ήθελα να ρωτήσω την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι και τον υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο: Θα πρέπει το Πεκίνο να υποστηρίξει τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, όπως εσείς εκθειάζατε τους ταραξίες στο Χονγκ Κονγκ;”

Η Ουάσιγκτον είναι συνηθισμένη σε κατηγορίες περί υποκρισίας, ειδικά όσο αφορά την στήριξη των ΗΠΑ σε δημοκρατικά κινήματα του εξωτερικού την ώρα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα των πολιτικών δικαιωμάτων στο εσωτερικό της. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ενωση ήταν συχνά ταχύτατη σε τέτοιου είδους καταγγελίες.

Παράξενη συμμαχία

Παρότι η υποστήριξη των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ εκφραζόταν εξίσου από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, είναι χαρακτηριστικό ότι διακρίνονταν για τη ζέση τους επιφανείς συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι. Αυτή η υποστήριξη οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ να βγαίνουν στους δρόμους με τις σημαίες των ΗΠΑ και να ζητούν από τον Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει ώστε να υπαρξει δημοκρατική διέξοδος στο Χονγκ Κονγκ.

Σήμερα, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε παράξενη κατάσταση πολλούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι μπορεί να νοιώθουν αλληλεγγύη μ’ εκείνους που βγαίνουν στους δρόμους των ΗΠΑ, αλλά φοβούνται παράλληλα μήπως απομακρυνθούν από τους συμμάχους τους στην Ουάσιγκτον, εκ των οποίων η μεγάλη πλειονότητα υιοθετεί την σκληρή γραμμή έναντι των διαδηλωτών.

Όπως και να’ χει η ικανότητα των ΗΠΑ να επηρεάσουν την θέση του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ – η οποία εδράζεται εν μέρει στο φόβο της εξωθεν εμπλοκής στην πόλη – ήταν ήδη περιορισμένη. Η αντίδραση της κυβέρνησης Τρταμπ στις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ πιθανότατα ζημίωσε την θέση του ακόμη σοβαρότερα.

Πηγή: CNN

Ανεξέλεγκτη η διάδοση της εξέγερσης: Η Αμερική στους δρόμους, ο Τραμπ στο καταφύγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: