Να και ένας Βρετανός που βρίσκει ότι η Ε.Ε. κάνει και κάτι καλό! Μετράει απώλειες και λανθασμένες κινήσεις, αλλά…

FILE PHOTO: Από την τηλεδιάσκεψη κορυφής της 23ης Απριλίου 2020. Copyright: European Union




Άρθρο γνώμης του Βρετανού πολιτικού Sir Vince Cable (πρώην ηγέτη του κόμματος Φιλελευθέρων-Δημοκρατών και πρώην Υπουργού – Secretary of State for Business, Energy and Industrial Strategy) στην εφημερίδα IndependentVince Cable: υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί οφείλουν να θυμούνται πάντα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσ είναι πολύ καλή στο να ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό της εν καιρώ κρίσης.

Κατά τον Sir Vince Cable, η ΕΕ μετράει απώλειες και λανθασμένες κινήσεις, αλλά επιτυγχάνει, μέσα από αυτές, να εξελίσσεται. Πιο συγκεκριμένα, τα χτυπήματα της πανδημίας εντοπίζονται:

(α) στην ελευθερία της κίνησης: Λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Με εξαίρεση μικρούς θύλακες, όπως τα κράτη της Βαλτικής, η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε ένα μωσαϊκό περιορισμών που ενισχύονται από το φόβο, κατάσταση που θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό.  

  • (β) στην ενιαία αγορά και τους ίσους όρους  ανταγωνισμού: Χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες θα ισχυριστούν ότι πέρασαν χρόνια προετοιμαζόμενες για δύσκολες εποχές, ξοδεύουν τώρα τεράστια ποσά για τη στήριξη των εταιρειών τους.

Όταν και αν τελειώσει αυτή η πανδημία, αυτές οι γερμανικές εταιρείες θα διαθέτουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων εταιρειών ανά την ΕΕ. Η υπόλοιπη ΕΕ -πιθανόν και η Βρετανία, η οποία «απολαμβάνει» τη νέα της εθνική κυριαρχία εκτός της ένωσης- θα θελήσει να ανακάμψει, ακολουθώντας ένα καταστροφικά ακριβό ανταγωνισμό επιδοτήσεων. 

(γ) στην έλλειψη αλληλεγγύης. Η Ιταλία η οποία επηρεάστηκε άσχημα από την αρχή της πανδημίας, ανέμενε, λογικά, βοήθεια από τους φίλους της, πολλώ δε μάλλω, ως ευάλωτη οικονομία με γερασμένο πληθυσμό.

Εν τέλει, η ευρωπαϊκή βοήθεια έφτασε, χωρίς τους επαχθείς όρους της χρηματοοικονομικής κρίσης. Το γεγονός, ωστόσο, ότι τα χρήματα δεν θα χορηγηθούν αλλά θα δοθούν ως δάνεια θα επιβαρύνει το ήδη μετά βίας βιώσιμο ιταλικό δημόσιο χρέος. Στην Ιταλία, ο αντιευρωπαϊσμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ίδιο παρατηρείται και στην Ισπανία. 

(δ) στην εκ νέου έκθεση της ευάλωτης ελληνικής οικονομίας. Οι ελληνικές αρχές διαχειρίστηκαν την πανδημία πολύ καλύτερα από τους πλουσιότερους Ευρωπαίους φίλους τους και αποτελούν ένα είδος πρότυπου.

  • Αλλά η Ελλάδα θα επανεκτεθεί βάναυσα σε οικονομικό επίπεδο, αφού η τουριστική της βιομηχανία θα πληγεί τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για μια κρίση εν τη γενέσει της. Η χρηματοδότηση -στο πλαίσιο της αλληλεγγύης- θα πρέπει να επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας τη σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (από την οποία η Βρετανία απομακρύνεται, ανοήτως και ασκόπως). 

(ε) στην πίεση που ασκείται στην ευρωζώνη. Η ευρωζώνη επιβίωσε της οικονομικής κρίσης παρά τις σίγουρες προβλέψεις ορισμένων, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών, ότι θα αποτύχει. Από την πλευρά της, όμως, η ΕΚΤ κινήθηκε καλά από την αρχή, σεβόμενη την υπόσχεση Draghi ότι θα «κάνει ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει την ευρωζώνη. Δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο των νομισματικών της πολιτικών, να αγοράσει ιταλικά ομόλογα, προκειμένου να φρενάρει οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε να επιβαρύνει την εξυπηρέτηση του ιταλικού χρέους. 

(στ) στην απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου η οποία αποτελεί μια νέα απειλή, αφού αν ληφθεί υπόψη υπό τη στενή νομική της έννοια, θα εμποδίσει σε μόνιμη βάση την ΕΚΤ να εκπληρώσει την αποστολή της. 

Ωστόσο, εν μέσω όλων των διαφωνιών τους, ανακοινώθηκε ένα γαλλογερμανικό σχέδιο αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΒ, υπογραμμίζει ότι η εκτόξευση αλληλοκατηγοριών αποκρύπτει το γεγονός ότι κανένα από τα δύο μέλη δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ότι και οι δύο θα υποφέρουν αν αποτύχουν στη διαχείριση τόσο της πανδημίας όσο και του Brexit. «Υπάρχει, όμως, και μια ευκαιρία», σχολιάζει. 

  • «Οι Βρετανοί οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι η ΕΕ έχει υπάρξει εξαιρετική στο να επανεφεύρει τον εαυτό της εν καιρώ κρίσης. Και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι αυτή η κρίση είναι μεγαλύτερη από αυτές που έχουν διαχειριστεί ως τώρα. Και οι δύο πλευρές πρέπει να σκίσουν το σενάριο και να προσεγγίσουν διαφορετικά τις διαπραγματεύσεις.
  • Από τη μία πλευρά της Μάγχης, η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι είναι απίθανο να επιβιώσει στην παρούσα της μορφή, με όλα τα παλιά δόγματα που αντιπροσωπεύει ο Barnier. Πρέπει να προσαρμοστεί ή να πεθάνει.

Από την άλλη πλευρά, το ΗΒ κατευθύνεται προς ένα πολύ διαφορετικό και πιο εχθρικό κόσμο σε σύγκριση με τις λαμπερές εμπορικές συμφωνίες που είχαν υποσχεθεί οι υποστηρικτές του Brexit». Ίσως αναδυθεί, σχολιάζει, η πολυσυζητημένη Ευρώπη διαφορετικών επιπέδων, με τη Γερμανία και τη Γαλλία στον πυρήνα και μια ομάδα «πιο χαλαρών» χωρών, πιο κοντά στο βρετανικό ιδεώδες. Στην ομάδα αυτή θα μπορεί να συμμετέχει και η Βρετανία, χωρίς να φανεί ότι απορρίπτει την εντολή για Brexit. 

Ο αρθρογράφος απορρίπτει την ιδέα παράτασης του Brexit, θεωρώντας ότι δεν θα έχει ιδιαίτερη αξία αφού απλά τα δύο μέρη θα επιστρέψουν στα ίδια επιχειρήματα και στο ίδιο σενάριο μετά από λίγο καιρό. Μια καθυστέρηση μπορεί να δικαιολογηθεί εφόσον οι στόχοι είναι σαφείς, θετικοί και φιλόδοξοι, να πρόκειται δηλαδή για μια πραγματική μεταρρύθμιση. Αν ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος, καταλήγει, κατανοήσουν ότι η Ευρώπη πρέπει να τολμήσει, το Brexit και ο κορωνοϊός μπορούν να οδηγήσουν σε μια ένωση, ενισχυμένη για τις επόμενες δεκαετίες. 

ΠΗΓΗ: The EU is very good at reinventing itself at a time of crisis. Britain ought to remember that

Τραμπ και Μακρόν παρεμβαίνουν στη Λιβύη: Μίλησαν και συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: