H Kϊνα είναι νομικά υπεύθυνη για την πανδημία: Πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις σε άλλες χώρες…

Ο εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian speaks προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον της χώρας του. EPA, WU HONG




Το Πεκίνο απέτυχε ως προς τις υποχρεώσεις του να συγκρατήσει την ασθένεια και προκάλεσε ζημιές σε άλλες χώρες που αξίζουν αποζημίωση, υποστηρίζει στην εφημερίδα Le Monde η πανεπιστημιακός Sandra Szurek.

Τόνισε ότι “δεν υπάρχει έλλειψη νομικών βάσεων ως προς την πιθανή ευθύνη της Κίνας.”

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Έναντι των παγκοσμίων κινδύνων, η  ανθρώπινη ασφάλεια είναι από τη φύση της  μία ασφάλεια αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να συνδυάζει υπεύθυνη άσκηση κυριαρχίας και μία συνεργατική και λειτουργική πολυμέρεια. Δεν μπορεί να αφεθεί στην ευέλικτη μονομέρεια ή στην παραμέληση των κρατών. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, ένας εξέχων νομικός, ο Νικόλαος Πολίτης, έλεγε, ότι «το άτομο βλέπει τον κόσμο, όπως ένα αιχμάλωτος πίσω από τα κάγκελα του κράτους».

«Εμείς, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών», που τώρα αντιμετωπίζουν επανειλημμένες παγκόσμιες κρίσεις, έχουμε γίνει επίσης φυλακισμένοι τους; Ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης μας;  Ο Κορωνοϊός βάζει τα πράγματα στη θέση τους.  Αποδεικνύει την επικινδυνότητα των δικτατορικών καθεστώτων με την κουλτούρα μυστικότητας και λαϊκισμού όλων των ειδών, με τις αρνήσεις και την υπερηφάνεια τουςΌμως, οι μη ικανοποιητικές και απροετοίμαστες δημοκρατίες μας εξέρχονται και αυτές πληγείσες. Εναπόκειται τον καθένα να αναζητήσει το πώς θα διορθωθούν». 

ΠΗΓΗ: Sandra Szurek La Chine est juridiquement responsable de la pandemie

Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου δημιούργησε μία ανεπίλυτη κρίση: Ας φύγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη…

«Το Πεκίνο έχει την αίσθηση, ότι του κλέβουν τη νίκη»

Αντιμέτωποι με τη φιλοδοξία της Κίνας, οι Δυτικοί προσάρμοσαν τον τρόπο αντιμετώπισής της, αλλά δεν έχουν ακόμη βελτιώσει τη στρατηγική τους, πιστεύει ο Γάλλος ιστορικός, Pierre Grosser σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde

Σημειώνει ότι «οι περισσότερες χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησαν να  σκληρύνουν τον τόνο τους, αλλά χωρίς να προκαλέσουν το Πεκίνο, που αντιμετωπίζει εσωτερικές διαμάχες.»

Κατά την άποψή του, η τρέχουσα στάση της Κίνας αποδεικνύει, ότι εκείνοι που προειδοποίησαν για «κινεζική απειλή» έχουν δίκιο και προτείνει, όλες οι χώρες να λάβουν υπόψη την τάση της σινο-αμερικανικής αντιπαλότητας, – όπως και την πιθανότητα ενός modus vivendi μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. 

Εκτιμά, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να υιοθετούν αυτό το είδος καλής διαχείρισης, αλλά, όπως σημειώνει, αυτό δεν τους εμποδίζει να δηλώσουν για άλλη μια φορά, ότι «ήλθε η στιγμή η Ευρώπη να ξυπνήσει, να ενωθεί και να σκεφτεί στρατηγικά»

Με τον  Bush  και ειδικά τον Trump, οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν, ότι δεν γνωρίζουν τόσο καλά τις δημοκρατικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα μέσα ενημέρωσης είναι ελεύθερα, και δεν γνωρίζουν πώς να επηρεάσουν την Ουάσινγκτον. Αυτή η άγνοια είναι ακόμη πιο αληθινή έναντι της Κομμουνιστικής Κίνας, επισημαίνει ο Pierre Grosser

ΠΗΓΗ: Pierre Grosser: «Pékin a limpression de se faire voler sa victoire»

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πως χρησιμοποιούν την παραπληροφόρηση Τουρκία, Κίνα και Ρωσία; Η έλευση της σαρκοφάγου διπλωματίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: