Δεν μπορούσε ο Τούρκος να σπάσει το Lock on του Mirage 2000-5: Εγκλωβισμένος στο μισό μίλι αποδέχτηκε την ήττα…

Οι ιπτάμενοι των Mirage 2000-5 βρίσκονται σε κατάσταση readiness στο αεροδρόμιο επιφυλακής της Σκύρου. Από εκεί ξεκίνησαν ώστε να δώσουν ένα ακόμη “μάθημα” στους Τούρκους που παρενόχλησαν το ελικόπτερο ΝΗ-90 με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

«Ήταν μια γροθιά στο στομάχι, σε οποιονδήποτε διατηρεί επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο και ξεκάθαρη απάντηση προς την πολεμική αεροπορία της γείτονος, που επιμένει κατόπιν εντολών που λαμβάνει, να προκαλεί με κάθε τρόπο στον ουρανό του Αιγαίου».

Με αυτή τη λακωνικότητα, αλλά και με αποφασιστικό ύφος απάντησε ιπτάμενος που ρωτήσαμε για το βίντεο-ντοκουμέντο που ήρθε στη δημοσιότητα και απαθανατίζει μέσα από το Mirage 2000-5 την συντριπτική ήττα του Τούρκου πιλότου από τους Έλληνες «Μιραζιέριδες» της 331 Μοίρας «Θησέας».

-«Σταθερά στα guns», ακούγεται ο Νο1 να διαβιβάζει στον Νο2 του σχηματισμού των «Δελταπτέγυρων» της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή ότι το Τουρκικό Αεροσκάφος F-16 είναι εγκλωβισμένο, τόσο στα πυροβόλα, όσο και από τον φονικό «MICA» του Mirage 2000-5 και αυτό είναι μια από τις καινοτομίες- δυνατότητες του Γαλλικού μαχητικού που κάνει τη διαφορά στον αεροπορικό αγώνα στο Αιγαίο.

Μονολεκτικά απαντά το ζευγάρι του ιπταμένου, με περίσσια ψυχραιμία και την ψυχολογία της υπεροχής.

Same», επιβεβαιώνοντας την ίδια επιχειρησιακή κατάσταση, ότι δηλαδή κι εκείνος έχει εγκλωβίσει τον εναέριο εισβολέα…

Η αγωνιώδης προσπάθεια απεγκλωβισμού…

Η εικόνα μιλά από μόνη της αποκαλύπτοντας τους αγωνιώδεις ελιγμούς του Τούρκου ιπταμένου, κάτω από τα 2000 πόδια, δηλαδή περίπου στα 600 μέτρα πάνω από την θάλασσα ή και το έδαφος των Ελληνικών νησιών.

Η εικόνα μαρτυρά ότι «την ώρα 6» γι’ ακόμη μια μέρα την έχουν οι Έλληνες αεροπόροι που προχωρούν σ’ ένα κυνήγι δίχως έλεος.

Οι σκληροί ελιγμοί του Τουρκικού μαχητικού δείχνουν την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πιλότος που προσπαθεί με τις ενέργειες του να διαφύγει από τα σκοπευτικά του Mirage 2000-5, kάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό κι όπως φαίνεται στο βίντεο ο εγκλωβισμός, όπου κι αν πηγαίνει, τον ακολουθεί…

Εκτός από τα πυροβόλα, το Τουρκικό F-16 ήταν εγκλωβισμένο κι από τον πύραυλο αέρος- αέρος MICA. Πηγή: Hellas Journal

Σε μια τυχόν πραγματική κατάσταση αυτή η εικόνα μεταφράζεται σε αυτόματη κατάρριψη του εχθρικού μαχητικού.

  • Βέβαια στην πραγματικότητα, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι ιπτάμενοι, δεν θα βλέπαμε ποτέ κάτι τέτοιο, με το Ελληνικό αεροσκάφος αεροσκάφος να κυνηγά πιο κοντά από μισό ναυτικό μίλι το Τουρκικό μαχητικό.
  • Όλες οι καταρρίψεις τότε, γίνονται από πολύ μεγάλες αποστάσεις και με τον πιο σύντομο τρόπο καθώς όλοι οι αεροπόροι θέλουν να «ξεμπερδεύουν» γρήγορα και να προχωρήσουν στον επόμενο στόχο.

Πηγές από το Ελληνικό Επιτελείο έλεγαν με ιδιαίτερο νόημα πριν από λίγες ώρες, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του video με το κυνήγι του Τουρκικού αεροσκάφους.

«Το συναίσθημα να είσαι κάθε μέρα «κυνηγημένος» και να προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο σου ανακουφισμένος που σώθηκες και σήμερα, που ζεις ακόμα μια μέρα, ευγνώμων που ο διώκτης σου διατήρησε την ψυχραιμία του και δεν πάτησε το κουμπί είναι κάτι άγνωστο στους Έλληνες πιλότους».

Ιπτάμενοι μάλιστα εξηγούσαν πως παρατηρούν τα τουρκικά «γεράκια» που έρχονται και φεύγουν κυνηγημένα στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

«Όταν αυτοί μπαίνουν, αισθάνονται ότι δεν είναι στην αυλή τους, αλλά ότι μπαίνουν σ’ ένα ξένο χωράφι. Οι Έλληνες αεροπόροι έχουν εντελώς αντίθετη ψυχολογία, άρα όταν έχεις ένα μαχητικό να σε σημαδεύει και είσαι ταυτόχρονα παράνομος, καταλαβαίνεις ότι πάντοτε θα είσαι ο χαμένος»

  • Το Mirage 2000 στον αγώνα του Αιγαίου

Δεν είναι πολύς ο καιρός που Πτέραρχος είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να σκεφτεί πως θα διαμορφώνονταν ο αεροπορικός αγώνας στο Αιγαίο χωρίς το αεροσκάφος Mirage.

Το «Δελταπτέρυγο» από την δεκαετία του 1980 μέχρι και τα πιο σύγχρονα Dash5 αποτέλεσαν την διαφορετική αεροπορική πλατφόρμα, που παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια άγνωστη για τους Τούρκους. Η Γαλλία ουδέποτε αποδέσμευσε το μαχητικό αυτό στα χέρια της Άγκυρας, κατά συνέπεια τα «μυστικά» του Mirage παραμένουν στην αεροπορική φαρέτρα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα Mirage έχουν περάσει από τη σκύλα και τη Χάρυβδη. Πολλά προβλήματα, διαθεσιμότητες που μόνο κατήφεια προκαλούν.

    • Τα προηγούμενα χρόνια πολλά πάγωσαν, όπως οι παραγγελίες, όμως το τελευταίο διάστημα κυρίως τον Οκτώβριο και Νοέμβριο έγιναν προσπάθειες ώστε αυτό ν’ αλλάξει κυρίως επειδή τα χρήματα για τα ανταλλακτικά ήταν στο ταμείο της Πολεμικής Αεροπορίας και περίμεναν την εκταμίευση τους κατά τις παραγγελίες που θα ζωντάνευαν την Τανάγρα.

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης οι 331 και 332 Μοίρα βρίσκονται εν αναμονή της παραλαβής των ανταλλακτικών ώστε να σηκώσουν τα μανίκια, να πιάσουν δουλειά και να φέρουν σε πολύ καλύτερη κατάσταση τις δυο μοίρες στο θέμα των διαθεσιμοτήτων.

Άλλωστε, αυτό το βίντεο είναι η καλύτερη απόδειξη των μυστικών που κρύβουν καλά τα Mirage 2000-5 και είναι ικανά να εκπλήξουν, δυσάρεστα πάντα, όποιον επιχειρεί να επιβουλευτεί την Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδας. Ας το προσέξουν όσοι οφείλουν να τρέξουν ακόμη πιο πολύ το θέμα των ανταλλακτικών αλλά κι όσοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν Εθνικό Εναέριο Χώρο και FIR Αθηνών…

Οι Έλληνες πιλότοι κάνουν ότι μπορούν και φτάνουν έως εκεί που έχουν διαταχθεί: Η Άγκυρα επαναφέρει στο Αιγαίο τα πιο ύπουλα σχέδια της…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: