Δεύτερο πιο θανατηφόρο κύμα κορωνοϊού θα χτυπήσει την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, λέει ο Hans Kluge του ΠΟΥ

Ο διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO-ΠΟΥ) Hans Kluge στο Eigtved’s Pakhus της Κοπεγχάγης. EPA, IDA GULDBAEK ARENTSEN DENMARK OUT




Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα The Telegraph, (και στην Anne Gulland), ο περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προετοιμάζονται για ένα θανατηφόρο δεύτερο κύμα κορωνοϊού διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Ο ίδιος προειδοποιεί τις χώρες που αρχίζουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά τους μέτρα ότι ‘’τώρα είναι περίοδος για προετοιμασία και όχι για εορτασμούς’’.

Ο  Δρ Kluge τόνισε ότι, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων Covid-19 σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία άρχισε να μειώνεται, αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία έφτασε στο τέλος της. Το επίκεντρο της ευρωπαϊκής επιδημίας είναι τώρα στα ανατολικά, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο  με σύνεση και να αρχίσουν να ενισχύουν τα συστήματα δημόσιας υγείας, καθώς και τα νοσοκομεία, τις μονάδες πρωτοβάθμιας και εντατικής θεραπείας, τονίζει. Η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία κατάλαβαν νωρίς ότι δεν είναι ώρα για εορτασμό, αλλά ώρα για  προετοιμασία.

Αυτό κάνουν οι σκανδιναβικές χώρες – δεν αποκλείουν ένα δεύτερο κύμα, αλλά ελπίζουν ότι θα συγκρατηθεί και θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν γρήγορα “, δήλωσε ο Δρ Kluge

Προειδοποίησε επίσης ότι ένα δεύτερο κύμα θα μπορούσε να συμπέσει με ένα ξέσπασμα άλλων μολυσματικών ασθενειών. 

«Ανησυχώ πολύ για ένα διπλό κύμα – το φθινόπωρο, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δεύτερο κύμα Covid και ένα άλλο από εποχική γρίπη ή ιλαρά. Πριν από δύο χρόνια είχαμε 500.000 παιδιά που δεν είχαν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς», αναφέρει.

“Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι στις πανδημίες οι χώρες που δεν έχουν πληγεί νωρίς μπορούν να χτυπηθούν σε ένα δεύτερο κύμα”, δηλώνει  ο Δρ Kluge.

«Τι θα δούμε στην Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη; Βρίσκονται πίσω στην καμπύλη – μερικές χώρες λένε:«Δεν είμαστε σαν την Ιταλία» και μετά, δύο εβδομάδες αργότερα, γίνεται η ανατροπή! Μπορούν δυστυχώς να χτυπηθούν από ένα δεύτερο κύμα, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. 

Ο Δρ Kluge αναφέρει ότι η έλλειψη θεραπείας ή εμβολίου σημαίνει πως  πρέπει να γίνει η χαλάρωση των μέτρων «σταδιακά και προσεκτικά», προσθέτοντας:

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μέτρα έχουν τελειώσει. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η πλήρης δέσμη μέτρων για τον έλεγχο  των ασθενειών πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα. “.

Ο ίδιος  ελπίζει ότι η πανδημία κατέδειξε πως η υγεία πρέπει τώρα να τεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. «Πάντα πιστεύαμε ότι η υγεία ήταν η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ευημερίας, αλλά είναι ακόμα χειρότερα – όπου δεν υπάρχει υγεία, δεν υπάρχει οικονομία», πρόσθεσε. Αυτό είναι ένα μάθημα που δεν μπορεί να ξεχαστεί.

ΠΗΓΗ: Exclusive: Second more deadly wave of coronavirus ‘to hit Europe this winter’

Άλλαξε πάλι γνώμη ο Τραμπ: Θα αποκαταστήσει εν μέρει την χρηματοδότηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: