Ζημιά 200 εκατ. ευρώ στον τουρισμό μόνο για την περίοδο του Πάσχα λόγω του κορωναϊού στην Κύπρο

File photo: Kάποιες αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις θέσεις που είναι διαθέσιμες για το 2022 σε σχέση με το τι είχαν το 2019, είπε ο υπουργός Τουρισμού, Γιάννης Καρούσος. ΚΥΠΕ




Ο κορωνοϊός «κτυπά» και τις τσέπες μας, πέραν από τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά και τις συνήθειες μας.

Η κυπριακή Οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τον τουρισμό, δέχεται σημαντικό πλήγμα από το πάγωμα της τουριστικής κίνησης, λόγω της πανδημίας.

  • Χαρακτηριστικά, οι απώλειες εσόδων από τις τουριστικές αφίξεις τον Απρίλιο και τις διακοπές του Πάσχα αναμένεται να κυμανθούν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, με βάση τα περσινά στατιστικά στοιχεία.

Όπως μας ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Top Kinisis, Άκης Κελεπέσιης, η φετινή περίοδος των εορτών του Πάσχα αναμενόταν προ πανδημίας ότι θα είχε κυμανθεί σε καλύτερα από τα περσινά επίπεδα, από πλευράς αφίξεων τουριστών. Και αυτό, ενώ κατά τον περσινό Απρίλιο είχε παρουσιαστεί αύξηση των ταξιδιωτικών αφίξεων. Το γεγονός αυτό λοιπόν συνεπάγεται σημαντική απώλεια εσόδων, καθώς με βάση τα δεδομένα, αναβάλλεται η άφιξη στο νησί τουλάχιστον τριακόσιων χιλιάδων τουριστών, κατά τον μήνα Απρίλιο.

  • Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις ταξιδιωτών τον Απρίλιο του 2019 είχαν φθάσει τις 474.610, σε σύγκριση με 448.228 τον Απρίλιο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,9%. Σημαντική αύξηση είχε παρουσιάσει ο αριθμός των τουριστών τον Απρίλιο του 2019, ο οποίος είχε ανέλθει στις 329,308 χιλιάδες. Με βάση μάλιστα τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό τον περσινό Απρίλιο είχαν ανέλθει σε €186,6 εκατομμύρια, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών τον ίδιο μήνα είχε ανέλθει σε €566,60.

Είναι γνωστό ακόμη ότι πολλοί Κύπριοι αξιοποιούσαν τις αργίες του Πάσχα για πραγματοποίηση ολιγοήμερων διακοπών στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Καθώς αναβάλλονται τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλάζουν και τα δεδομένα στις αναχωρήσεις από Κύπρο, οι οποίες είχαν σημειώσει αύξηση 2,1% κατά τον Απρίλιο 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, 116,970 κάτοικοι Κύπρου ταξίδεψαν τον περσινό Απρίλιο, με τους κυριότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς να αποτελούν η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Γαλλία και η Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε επισημάνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Βασίλης Σταματάρης, «οι περισσότεροι Κύπριοι θέλησαν να ταξιδέψουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, σε διάφορα ελληνικά νησιά και άλλες περιοχές της Ελλάδας», κατά τον περσινό Απρίλιο. Σύμφωνα με τον κ. Σταματάρη, δημοφιλείς προορισμοί για τις διακοπές του Πάσχα ήταν ευρωπαϊκοί προορισμοί όπως η Πράγα, η Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι και η Βιέννη.

Αναμφίβολα, η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα κατά την φετινή εαρινή περίοδο, θα επιφέρει αντίκτυπο και στην ευρύτερη στρατηγική μας για προσέλκυση τουριστών, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, αναμένεται «πόλεμος τιμών το καλοκαίρι». Ο κ. Περδίος τόνισε ότι εμφατικά ότι από τη στιγμή που θα επηρεαστούν ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος, αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα έχουμε πόλεμο τιμών και πως θα δώσουμε τη μάχη για να πάρουμε μέρος της «πίτας». Είχε σημειώσει ακόμη ότι «κάποιες αγορές που θέλουμε να στοχεύσουμε δεν θα μπορέσουμε να τις δούμε», ενώ υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια των αρμόδιων Αρχών εστιάζει στο να περιορίσει τη ζημιά». Καταληκτικά ανέφερε ότι ΅«είναι πολύ δύσκολη στιγμή για τον τουρισμό της Κύπρου, αλλά και παγκόσμια, καθώς και ότι είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να μιλήσουμε συνολικά με αριθμούς και ποσοστά».

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο-Νικολέττα Κουρούσιη

Η στέρηση της παρουσίας μας στο ναό, να κάνει την πίστη μας πιο δυνατή, λέει ο Χρυσόστομος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: