Βίντεο ντοκουμέντο: Η τουρκική ακτοφυλακή σε ρόλο δουλέμπορου στ’ ανοιχτά από τη Λέσβο: Παρέμβαση πυγμής από Λιμενικό και Ε.Δ.

Ένα από τα “θερμά τετ α τετ των στελεχών του Λιμενικού Σώματος με την Τουρκική ακτοφυλακή η οποία έχει αναλάβει ρόλο διακινητή στο Αιγαίο”. Πηγή: Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Μετά το «ξεμπρόστιασμα» του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την οργανωμένη κίνηση της Άγκυρας να μεταφέρει μετανάστες στα παράλια με σαφή εντολή να τους περάσει στην Ελλάδα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, πριν λίγες ώρες μια ρελάνς από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και με την βοήθεια της εικόνας, κάνει το γύρο του κόσμου.

Πάντως, όπως σημείωσαν πριν λίγες ώρες στρατιωτικές πηγές η Άγκυρα κάνει πράξη μια επιπλέον απειλή, για την οποία είχε μάλιστα «προειδοποιήσει» προκλητικά μέσω navtex.

Πριν περίπου ένα 15θημερο, η Τουρκία είχε σπεύσει να απειλήσει μέσω ναυτικής οδηγίας πως αν οι Ελληνικές αρχές επαναλάβουν κινήσεις πυγμής και αποτροπής στην οριογραμμή και μάλιστα σε πλοίο Τουρκικών συμφερόντων θ’ αναλάβουν δράση και θα τα συνοδεύουν. Η navtex είχε εκδοθεί μετά το περιστατικό του Αγαθονησίου που οι Ελληνικές αρχές, Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό, απέτρεψαν μια ενδεχόμενη ομαδική απόβαση μεταναστών στο ακριτικό νησί, που μεταφέρονταν από ένα εκ των πλοίων φαντασμάτων.

Όμως στην περίπτωση του Μεγάλου Σαββάτου μπορεί ο καθένας να παρατηρήσει ότι σ’ αυτές τις εικόνες δεν υπάρχει κάποιο πλοίο Τουρκικών συμφερόντων, αλλά φουσκωτές λέμβοι με παράνομα εισελθόντα άτομα προς την Ελλάδα.

Τα φουσκωτά της Τουρκικής ακτοφυλακής στον ρόλο του δουλέμπορου στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Στοιχεία χειροπιαστά για τα οποία ενημερώνονται όλες οι αρμόδιες διεθνείς αρχές. Πηγή: Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος

Ο αγώνας του Λιμενικού Σώματος στην οριογραμμή αποτυπώνεται ίσως με τον πιο σωστό τρόπο μέσα από τις εικόνες αυτές που απαθανατίζουν τα εγκλωβισμένα Τουρκικά φουσκωτά, γνωστά στην περιοχή και ως «αφροί», λόγω των απόνερων που σηκώνουν, να έχουν στις πρύμνες τους κρυμμένες τις λέμβους των μεταναστών.

Όπως φαίνεται στο καταγραφικό μηχάνημα του σκάφους του Λιμενικού Σώματος που μεταδίδει απευθείας εικόνα στο συντονιστικό κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου αλλά και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, τα δυο φουσκωτά ημίκλειστα σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής πλέουν «σε κλειστό σχηματισμό», το ένα δίπλα στο άλλο ενώ πίσω τους σέρνουν κυριολεκτικά τις λέμβους των μεταναστών.

Το πρώτο βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Και να θυμίσουμε πως πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είχαν τονίσει μεταξύ άλλων τον ρόλο της Τουρκικής ακτοφυλακής, της στρατοχωροφυλακής και της Τουρκικής αστυνομίας που διαρκώς οργανώνουν τις ομαδικές μετακινήσεις των μεταναστών, οι οποίοι έφτασαν στα παράλια και τον Έβρο μετά τα ψεύδη του προέδρου Ερντογάν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ανοιχτά και μπορούν να διέλθουν από εκεί προς την Ευρώπη.

Στο δεύτερο βίντεο πάντως σαν εικόνα υπερισχύει η αποτρεπτική κίνηση του Λιμενικού Σώματος την ώρα που απέναντί τους έχουν τέσσερα σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο σε μέγεθος και οπλισμό.

Το πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος στην οριογραμμή αποτρέπει οποιαδήποτε κίνηση των σκαφών της γείτονος που συνόδευαν τις λέμβους των μεταναστών.

Το δεύτερο βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος

Στροφή 180 μοιρών απέναντι στους Αμφίβιους του 2ου Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής.

Η Άγκυρα αναζητά από το περασμένο Σαββατοκύριακο το τρωτό σημείο στα Ελληνικά νησιά ώστε να περάσει μετανάστες.

Σχεδόν ένα 24ωρο την Μεγάλη Παρασκευή πετούσε στο Βορειοανατολικό Αιγαίο UAV στο όριο με το Ελληνικό FIR καταγράφοντας την διάταξη των Ελληνικών δυνάμεων.

Τα Μη Επανδρωμένα της Τουρκίας άλλωστε δεν έχουν σταματήσει να πετούν τόσο στον Έβρο όσο και σε όλο το μήκος της θαλάσσιας οριογραμμής. Ειδικά όσο δεν εντοπίζουν οι Τούρκοι το σημείο που θα επιχειρήσουν να κάνουν κάποια κίνηση προς την Ελληνική πλευρά, τόσο θα ψάχνουν αλλά το πλωτό τείχος είναι εκεί.

Μάλιστα την Μεγάλη Τρίτη την ώρα που το Λιμενικό Σώμα απέτρεπε λέμβους με μετανάστες, νότια της Λέσβου, η Τουρκική ακτοφυλακή αναζητούσε το πολυπόθητο για εκείνη τρωτό σημείο. Πλωτά της ακτοφυλακής που εξήλθαν από το λιμάνι της Δικελής, αρχικά αναζήτησαν τα επιπλέον σκάφη του Λ.Σ. ωστόσο μάλλον για κακή τους τύχη ήρθαν τετ α τετ με το Magna 960 rib των Αμφίβιων Δυνάμεων του νησιού και πολύ γρήγορα κατάλαβαν ότι θα έπρεπε να κάνουν μια στροφή 180 μοιρών.

Οι Καταδρομείς του 2ου ΕΤΕΘ μαζί με τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονται πάνω στο σκάφος κρούσης των Ειδικών Δυνάμεων προειδοποίησαν την Τουρκική ακτοφυλακή να μην πλεύσουν πιο κοντά, δείχνοντας ότι δεν θ’ άφηναν οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη.

Πόσο θα υπομένει η Αθήνα την ταπεινωτική ενέργεια των υπερπτήσεων την ώρα που ο Ερντογάν προκαλεί στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: