Πόσο θα υπομένει η Αθήνα την ταπεινωτική ενέργεια των υπερπτήσεων την ώρα που ο Ερντογάν προκαλεί στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο;

Μαχητικό F-16 κατά τη διάρκεια απογείωσης από αεροδρόμιο επιφυλακής νησιού στο Αιγαίο που σπεύδει για την αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η υπέρπτηση πάνω από τη Ρόδο, δηλαδή ακόμη ένα μεγάλο Ελληνικό νησί δείχνει την πρόθεση της Τουρκίας ν’ ανέβει ένα ακόμη σκαλοπάτι την κλίμακα των προκλητικών ενεργειών.

Μόνο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οι υπερπτήσεις είναι 25, ένας αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος ο οποίος συμπληρώνει τις 226 από την 1η Ιανουαρίου.

Στην Πολεμική Αεροπορία πλέον δεν κρύβεται ο προβληματισμός γι’ αυτό το αρνητικό σερί από τη γείτονα που δείχνει με κάθε τρόπο ότι κάνει τα πάντα ώστε να εξωθήσει τους ιπταμένους σε μια άλλη τακτική. Ένα επιπλέον μέτρο αποτροπής ήταν κι εκείνο του κλειδώματος από τα συστήματα αεράμυνας, κάτι που έκανε τους τούρκους πιλότους να μην αισθάνονται τόσο βολικά με τον ήχο του κινδύνου ν’ αντηχεί στ’ αυτιά τους και στην οθόνη του ραντάρ.

  • Η επιλογή της Αθήνας είναι ο δρόμος της νομιμότητας και του δικαίου αλλά και της πυγμής, όπως δηλαδή λειτούργησε κατά της ασύμμετρης απειλής που εξαπέλυσε η γείτονα στον Έβρο και τη νησιωτική Ελλάδα με το μεταναστευτικό.

Στο Επιτελείο σημειώνουν ότι η άσκηση διπλωματικής πίεσης μπορεί να βάλει προς το παρόν χαλινάρι στην Άγκυρα, το οποίο όμως καταλαβαίνουν πως δεν θα την κρατήσει για πολύ ήρεμη.

Και μπορεί η διπλωματική φαρέτρα να έχει αποθέματα, όμως η Τουρκία δείχνει την πρόθεση να ζητά διακαώς μια αποφασιστική κίνηση η οποία θα θερμάνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο.

Όπως σημειώνουν έμπειροι ιπτάμενοι οι Έλληνες αεροπόροι απογειώνονται για την αναγνώριση, αναχαίτιση και πολλές φορές αερομαχία, με όρους που καταγράφονται στους κανονισμούς του «air policing», της εναέριας αστυνόμευσης δηλαδή.

Οι κανονισμοί εμπλοκής της αναχαίτισης είναι αυτοί και οι ιπτάμενοι το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Το έχουν πάντοτε στο μυαλό τους ακόμη κι όταν τους χωρίζουν ελάχιστα μέτρα από την ουρά του τουρκικού μαχητικού κατά τη διάρκεια μιας αερομαχίας.

Η αλλαγή σ’ αυτούς τους κανονισμούς δεν ανήκουν στους ιπταμένους αλλά κλιμακωτά από την Στρατιωτική, στην πολιτική ηγεσία.

  • Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει και τα Ελληνικά μηνύματα που έχει εκπέμψει η Πολεμική Αεροπορία δεν είναι λίγα. Οι αεροπόροι, αναγνωρισμένοι διεθνώς για τις ικανότητες που έχουν αναπτύξει βρίσκονται πάντοτε στην απαιτούμενη εγρήγορση με αντανακλαστικά που σπανίζουν.

Το ζήτημα όμως αυτή τη στιγμή, όπως έχουν αντιληφθεί και στον αέρα οι ιπτάμενοι, είναι πως οι Τούρκοι συνάδελφοί τους, φροντίζουν να δείχνουν ότι δεν τους καίγεται καρφί αν είναι σε κατάσταση «Lock», καθώς γνωρίζουν ότι έτσι θα παραμείνουν μέχρι την στιγμή που θα λάβουν εντολή ν’ απομακρυνθούν.

Πάντως τα τρία τουρκικά μαχητικά που ήταν στον σχηματισμό της υπέρπτησης πάνω από τη Ρόδο, «ξεστράτισαν» από την πορεία τους για να προχωρήσουν σ’ αυτή την επιθετική ενέργεια αμφισβήτησης. Τα F-16 που ήταν οπλισμένα, επέστρεφαν στο αεροδρόμιο της Κόνυα μετά από την άσκηση-μήνυμα που έστειλε η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Πρόβα τζενεράλε για επίθεση στον Χαφτάρ

Επίδειξη προκλητικότητας, δύναμης κι ένα μήνυμα προς τις όμορες χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ότι θα πετά όπου θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να περάσει η Τουρκία και ταυτόχρονα να διατηρήσει ένα σερί σε υψηλά ποσοστά παραβατικότητας στο Αρχιπέλαγος.

Πριν από λίγες ώρες το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter, ανακοίνωνε ότι προχώρησε σε μια αεροναυτική άσκηση στην Αν. Μεσόγειο.

Το μήνυμα λένε ανώτατες πηγές από την Πολεμική Αεροπορία είναι ξεκάθαρο κυρίως προς τον Στρατηγό Χαφτάρ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και την Ελλάδα για μελλοντικές αεροπορικές Τουρκικές επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του απελευθερωτικού στρατού της Λιβύης.

Αυτή φαίνεται να ήταν μια δοκιμή των μαχητικών της Τουρκίας που συνοδεύονταν από KC-135, ιπτάμενα τάνκερ για τον ανεφοδιασμό τους πάνω από τα νερά της Μεσογείου. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως έφτασαν στ’ ανοιχτά της Λιβύης και ασκήθηκαν με τις μονάδες επιφανείας που διατηρούν στην περιοχή και είναι πέντε φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο, πλοίο γενικής υποστήριξης.

Παράλληλα ένα Τουρκικό C-130 επιχείρησε να ταξιδέψει μέσω του FIR Αθηνών, νότια της Κρήτης, γεγονός που απογείωσε μαχητικά F-16 Block 52 plus από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, τα οποία πέταξαν κοντά στο μεταγωγικό αεροσκάφος, το αναγνώρισαν και μόλις του ζήτησαν ν’ αποχωρήσει, οι χειριστές του έστρεψαν προς την έξοδο.

Ο Ακάρ πονάει για τις συμμαχικές ασκήσεις στα νησιά: Θυμάται την αποστρατιωτικοποίηση εν μέσω της ασύμμετρης απειλής…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: