File photo: Γυναίκα, φορώντας μάσκα, σε δρόμο της Γκίζας, Αίγυπτος. EPA, KHALED ELFIQI
Περίπου 74 εκατομμύρια άνθρωποι στον αραβικό κόσμο είναι ακόμη πιο εκτεθειμένα στον νέο κορωναϊό.
Όπως ανακοίνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (CESAΟ), ο λόγος είναι η έλλειψη υποδομών πλυσίματος των χεριών και σαπουνιού,
«Μολονότι έχει αποδειχθεί παγκοσμίως ότι το πλύσιμο των χεριών (…) αποτελεί το καλλίτερο εργαλείο για την πρόληψη από τη μετάδοση Covid-19, αυτή η απλή πράξη αποδεικνύεται δύσκολη σε μια περιοχή όπου 74 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε μια βασική υποδομή για το πλύσιμο των χεριών τους», διευκρινίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.
Επίσης, η CESAΟ υπογράμμισε πως αναμένει μία αύξηση της ζήτησης νερού στην ευρύτερη αυτή περιοχή της τάξης των 4 -5 εκατ. m3 την ημέρα», την ώρα που η παροχή τρεχούμενου νερού είναι ήδη «ανεπαρκής σε δέκα από τις 22 αραβικές χώρες».
Επιπλέον, περίπου 87 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό στο σπίτι τους, γεγονός που τους αναγκάζει να προσφεύγουν σε δημόσιες πηγές νερού, κατάσταση που τους εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής τους από την ασθένεια, τονίζει η CESAΟ.
«Επείγει απόλυτα να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και υπηρεσίες υγιεινής σε όλους και παντού, χωρίς κόστος για όσους δεν μπορούν να το αποκτήσουν, προκειμένου να αποφευχθεί η ραγδαία μετάδοση του νέου κορονοϊού», επεσήμανε η Εκτελεστική Γραμματέας της CESAΟ Ρόλα Νάστι.
Η ίδια καταφέρθηκε επίσης ενάντια στη « χρήση του νερού ως όπλο πολέμου» σε χώρες που σπαράσσονται από συγκρούσεις, όπου οι ΜΚΟ φοβούνται μία πραγματική καταστροφή, ιδιαίτερα στους υπερκορεσμένους από πρόσφυγες κι εκτοπισμένους καταυλισμούς.
Σύμφωνα με την CESAΟ, «26 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι στην περιοχή αυτή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορονοϊό λόγω έλλειψης υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής».
Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βηρυτός, Λίβανος