Ο Ερντογάν εκθέτει σκόπιμα στον covid-19 τους πολιτικούς του αντιπάλους: Κόλαφος του Ε.Κ. για τις φυλακές της Τουρκίας

“Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να επιταχύνει τις αποφάσεις στις υποθέσεις πολιτών που φυλακίζονται στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους”, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι Λαγκοντίνσκ και Αμόρ. EPA, SEDAT SUNA




“Απογοητευτικός” είναι ο νέος τουρκικός νόμος για την απελευθέρωση φυλακισμένων λόγω της πανδημίας.

Σε αυτό συμφωνούν ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ και ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας του ΕΚ., Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

Τονίζουν ότι “η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να εκθέσει σκόπιμα τη ζωή εκείνων που θεωρούν πολιτικούς αντιπάλους στον κίνδυνο του θανατηφόρου κορωναϊού”.

  • Αναλυτικά, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι δύο αναφέρουν ότι ο νόμος που θα έπρεπε να σώσει ζωές από υπερβολικές φυλακίσεις κάνει διακρίσεις”, σημειώνοντας ότι “η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να επιταχύνει τις αποφάσεις στις υποθέσεις πολιτών που φυλακίζονται στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους”.
  • “Οι νομικές τροποποιήσεις του τουρκικού κοινοβουλίου που επιτρέπουν την απελευθέρωση 90.000 κρατουμένων, αλλά αποκλείουν αυτούς που φυλακίστηκαν για πολιτικές δραστηριότητες και πολίτες που βρίσκονται εν αναμονή της δίκης τους, αποτελούν μεγάλη απογοήτευση”, σημειώνουν.

“Ελπίζαμε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα υιοθετούσε μια δίκαιη, υπεύθυνη και χωρίς διακρίσεις απόφαση που θα έσωζε ζωές από τις υπερπλήρεις τουρκικές φυλακές. Ένας τέτοιος νόμος είναι απαραίτητος, ειδικά για όσους αδικαιολόγητα κρατούνται και φυλακίζονται για πολιτικούς λόγους. Αντ `αυτού, η κυβέρνηση της αποφάσισε να εκθέσει σκόπιμα τη ζωή δημοσιογράφων, ανθρώπων που είναι υπερασπιστές των δικαιωμάτων και όσους θεωρούν πολιτικούς αντιπάλους στον κίνδυνο της θανατηφόρας νόσου του κορωνοϊού”, τονίζουν.

“Εκφράζουμε τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, στις οποίες είμαστε όλοι μαζί στην ίδια πλευρά στον αγώνα κατά της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε την προθυμία της Τουρκίας να βοηθήσει και εκτιμούμε ειλικρινά την ιατρική υποστήριξη της Τουρκίας σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών της ΕΕ όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Επαναλαμβάνουμε ότι η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να στηρίξει την Τουρκία στην καταπολέμηση του ιού. Αυτή η πρόκληση είναι τεράστια και θέλουμε να την καταπολεμήσουμε μαζί με δημοκρατικό και αμερόληπτο τρόπο, σώζοντας τη ζωή όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις, τις σχέσεις ή τις πεποιθήσεις τους”, καταλήγουν.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Κομμένος κάθε διάλογος με τον Χάφταρ, δηλώνει ο Σάρατζ: Ρουκέτες έπληξαν την Τρίπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: