«Ουρλιάζουν στους ασυρμάτους» οι πιλότοι: Δεν της βγαίνει της Τουρκίας η «Γαλάζια Πατρίδα» και ξεσπά πάλι στις υπερπτήσεις

Τα Ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν κατά πάγια τακτική τους παράνομους εισβολείς. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ. HELLAS JOURNAL

Όσο οι μονάδες επιφανείας της γείτονος παραμένουν αρόδο σε καραντίνα διαρκείας και η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι προς το παρόν στον αέρα, η Άγκυρα φαίνεται ότι «ξεσπά» και πάλι με τον γνωστό τρόπο εντός του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Από τη μια πλευρά είναι η μοναδική αντίδραση που της μένει για να δείξει ότι και αυτή μπορεί και αντέχει παρά τα πολλά προβλήματα και από την άλλη πλευρά όμως στο Αεροπορικό Επιτελείο, οι υπερπτήσεις είναι κάτι που δεν θεωρείται «ευκολοχώνευτο».

  • Η Ελληνική απάντηση σημειώνουν ανώτατες πηγές από την Πολεμική Αεροπορία είναι η διατήρηση της αεροπορικής υπεροχής, κάτι που οι αεροπόροι το έχουν πετύχει με ιδιαίτερα επίπονη προσπάθεια όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποστέλλοντας με κάθε ευκαιρία πολλαπλά μηνύματα ισχύος.

Συγχρόνως, οι αεροπορικές εκπαιδεύσεις έχουν ανέβει ακόμη περισσότερο σε επίπεδο που μόνο έμπειροι ιπτάμενοι από γνωστές αεροπορίες μπορούν ν’ ακολουθήσουν.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν οι «αμετανόητοι» που επιζητούν την ένταση και ενοχλούνται από τα πολύπλοκα αεροπορικά σενάρια που βλέπουν ότι εκτυλίσσονται στο FIR Αθηνών από όλους τους τύπους των αεροσκαφών που διαθέτει το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Τουρκία καταγράφει ακόμη ένα αρνητικό, το οποίο έχει να κάνει με τις διαρκείς απόπειρες παρενόχλησης των «μπλε φτερών» την ώρα που αυτά ασκούνται στον Ελληνικό ουρανό.

  • «Ουρλιάζουν στους ασυρμάτους»

Ανώτατη αεροπορική πηγή είχε σημειώσει ότι μόλις τα Ελληνικά φτερά «κόψουν» τον 25ο Μεσημβρινό, οι Τούρκοι ξεκινούν τις προειδοποιήσεις ότι πλησιάζουν σε Τουρκικό FIR και θα πρέπει σύντομα ν’ αλλάξουν πορεία. Πάγιες τακτικές που εμπεριέχουν τις μόνιμες Τουρκικές αμφισβητήσεις για το Αρχιπέλαγος.

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού στην Αθήνα: Η Άγκυρα απειλεί σε κάθε μέτωπο σχεδιάζοντας και άλλες προκλήσεις

Αυτό φαίνεται ότι συνέβη και κατά την Τετάρτη, όταν τα Ελληνικά φτερά, με τον δικό τους τρόπο έκαναν επίδειξη σημαίας πάνω από τη Χίο, τις Οινούσσες, την Παναγιά, τη Λέσβο.

  • Οι σχηματισμοί των αεροσκαφών που δεν σταμάτησαν ν’ ασκούνται αναγνωρίστηκαν από τα Τουρκικά ραντάρ ενώ αμέσως μετά έκαναν την εμφάνισή τους και τα Τουρκικά αεροσκάφη.
    Το σερί των υπερπτήσεων ανέβασε ακόμη περισσότερο τον συνολικό αριθμό κι αυτό είναι ένα τα αρνητικά που καταγράφετε πάνω από τα Ελληνικά κατοικημένα νησιά.

Μάλιστα οι πρώτες υπερπτήσεις έγιναν από ένα ζεύγος F-16 το οποίο αποχώρησε νωρίς. Οι επτά μαζεμένες έγιναν από δεύτερο ζεύγος που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Badirma.

Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Ελληνικά φτερά έκαναν αισθητή την παρουσία τους κατά τη χθεσινή ημέρα πετώντας από τα 3000 έως τα 5.000 πόδια.

Αντιθέτως οι δέκα υπερπτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών έγιναν όλες πάνω από τα 20.000 πόδια φτάνοντας έως και τα 28.000.

  • Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφερόμενες στην διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να φτάσει κοντά στα ασκούμενα Ελληνικά μαχητικά, σημείωναν ότι σε καμία περίπτωση τα Ελληνικά αεροσκάφη δεν απομακρύνονται από τις περιοχές που σχεδιάστηκε η επιχειρησιακή τους εκπαίδευση.

Άλλωστε γι’ αυτό βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση πιλότοι και αεροσκάφη στ’ αεροδρόμια επιφυλακής των νησιών. Είναι αυτοί που διασφαλίζουν και τη συνέχιση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η 331 Μοίρα «Θησέας» από τη Σκύρο και οι «Άσσοι» της 341 Μοίρας από τη Λήμνο, όπως και άλλες Πολεμικές Μοίρες απογείωσαν τουλάχιστον δέκα μαχητικά για την αναχαίτιση και απομάκρυνση των Τουρκικών αεροσκαφών. Στις τέσσερις αερομαχίες που σημειώθηκαν γι’ άλλη μια φορά τα Ελληνικά φτερά ήταν με διπλό αριθμό απέναντι στους «αμετανόητους» που παρά τα μόνιμα παθήματά τους, επιστρέφουν ξανά.

Πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε από την Τουρκία να υποχρεώσουν τα Ελληνικά φτερά να παρεκκλίνουν του προγράμματός τους, εγκαταλείποντας ή διακόπτοντας την εκπαίδευσή τους.

  • Φαίνεται ότι το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί από τις Μοίρες, τις Πτέρυγες και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας «πονά» ολοένα και περισσότερο τη γειτονική χώρα καθώς παρατηρεί ότι οι μεγάλοι σχηματισμοί από τετράδες, ακόμη και οκτάδες Ελληνικών αεροσκαφών δεν σταματούν να πετούν.

Και πως να μην υπάρχει ενόχληση όταν ο πιο μικρός Ελληνικός σχηματισμός για εκπαίδευση μόνο από μια πολεμική μοίρα είναι μια τετράδα, την ώρα που όλο κι όλα τα τουρκικά αεροσκάφη, π.χ. χθες ήταν έξι F-16 και δυο F-4.

Παρατηρώντας όλες τις κινήσεις που κάνει η ‘Άγκυρα με ιδιαίτερη ψυχραιμία στο Ελληνικό Επιτελείο καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι αδυναμίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο επιχειρησιακό επίπεδο στη γείτονα, φέρνουν ολοένα και πιο σπασμωδικές επικίνδυνες κινήσεις.

Δυο ζεύγη τουρκικών F-16 έχουν κάνει άνω – κάτω το κεντρικό Αιγαίο: 10 υπερπτήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: