Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια άσκησης νηοψίας σε ύποπτο πλοίο που μεταφέρει παράνομο εμπόρευμα. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
-Η Τουρκία στοχοποιεί μικρά νησιά και νησίδες
-Σθεναρή στάση Λιμενικού Σώματος και Πολεμικού Ναυτικού
-Μακρύς κατάλογος με πλοία δουλεμπορικά
Μια πορεία με πολλά ερωτηματικά (σ.σ. από τα στενά της Σμύρνης μέχρι και κάτω από το Καστελόριζο), κλήσεις που δεν απαντήθηκαν στον ασύρματο, και ένα όνομα που σύμφωνα με πληροφορίες ποζάρει με δεκάδες άλλα στην μακρά λίστα των πλοίων «φαντασμάτων».
Τα πλοία αυτά, η Άγκυρα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει είτε ως δουλεμπορικά είτε ως το Cargo για να μεταφέρει όπλα προς τη Λιβύη.
Στοιχεία υπέρ-αρκετά ώστε να τεθεί σε συναγερμό το Λιμενικό Σώμα, ο θάλαμος επιχειρήσεων, ΚΑΙ το Πολεμικό Ναυτικό.
Στοιχεία που συνθέτουν το παζλ στις έρευνες δίχως τέλος και τον αγώνα που γίνεται από τις Καστανιές μέχρι τη Στρογγύλη για τον έλεγχο των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων από τις αρχές ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Μια από αυτές τις προσπάθειες αποτροπής έγινε τις τελευταίες 48 ώρες, με το πλωτό τείχος από τα σκάφη του Λιμενικού και υποστήριξη από το Πολεμικό Ναυτικό, στο ακριτικό Αγαθονήσι.
Το τουρκικών συμφερόντων πετρελαιοφόρο πλοίο (σ.σ. η ιστοσελίδα έχει στη διάθεσή της το όνομά του αλλά κρίνεται ότι δεν είναι απαραίτητη η δημοσιοποίησή του), ένα παλιό σκαρί, παρόμοιο μ’ εκείνο που χάθηκε στον βυθό της Κέας, όπου έβγαλε στο νησί 193 παράνομους μετανάστες, ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης τον παράνομο- όπως εκτιμάται- πλου του από τον κόλπο της Σμύρνης, απέναντι από τις Οινούσσες και τη Χίο.
Ως «στοχοποιημένο» εμπορικό από τις Ελληνικές αρχές μόλις έλυσε και ανοίχτηκε λίγο, πάντοτε ανατολικά, ανάμεσα από τα Ελληνικά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση.
Όμως η ρότα έδειχνε ότι θα εξελίσσονταν σ’ ένα από τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι Ελληνικές αρχές πολύ πριν ξεσπάσει η ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία, με τους χιλιάδες μετανάστες να στοιβάζονται στα σύνορα με την Ελλάδα, στον Έβρο και τα παράλια.
Το πετρελαιοφόρο αφού απομακρύνθηκε από το στενό της Χίου, με νότια πορεία, εξήλθε των Τουρκικών νερών και από την πορεία του, οι κυβερνήτες των σκαφών Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού, διαπίστωσαν ότι κατευθύνεται προς το Αγαθονήσι, το μικρό νησί με τους λιγοστούς κατοίκους που έχουν γίνει αρκετές φορές μάρτυρες δουλεμπορικών προσπαθειών.
Εκεί ακριβώς έκριναν οι κυβερνήτες των πλωτών του Λιμενικού- που έχουν τον πρώτο λόγο στην αποτροπή- ότι απαιτούνταν η επέμβασή τους.
Αρχικά ο καπετάνιος του εμπορικού πετρελαιοφόρου δεν απάντησε στις κλήσεις δια ασυρμάτου και μόλις διαπίστωσε ότι τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, στα οποία συνεχίζουν και βρίσκονται και άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, αλλά και η Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού που ακολουθούσε το προσέγγιζαν, ανέκοψε την πορεία του, έκανε στροφή σχεδόν 180 μοιρών, μπήκε στα Τουρκικά χωρικά ύδατα και συνέχισε την πορεία του προς τα Τουρκικά παράλια.
Τα Ελληνικά σκάφη παρέμειναν στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου μη επιτρέποντας οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και την ίδια ώρα σε όλη την οριογραμμή τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή κι άλλα πλωτά του Λιμενικού και τα πλοία επιτήρησης του ΠΝ.
Το πετρελαιοφόρο πάντως, προφανώς μετά από «κεντρικές» συνεννοήσεις και διατηρούμενο εντός Τουρκικών νερών συνέχισε πορεία προς τα Νότια.
Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό, απ’ όπου κι αν πέρασε συναντούσε Ελληνικές δυνάμεις στη θάλασσα που παρακολουθούσαν κάθε κίνηση ή τυχόν απόπειρα προσέγγισης προς την Ελληνική πλευρά.
Το πλοίο «φάντασμα» έως και νότια της Ρόδου είχε ανοιχτό το σύστημα αναγνώρισης και αποφυγής ναυτικών ατυχημάτων (AIS) και αυτός είναι ο πλους που ακολούθησε από το Αγαθονήσι ως και τη Ρόδο. Στη συνέχεια ο καπετάνιος το απενεργοποίησε και συνέχισε σύμφωνα με πληροφορίες την πορεία του, πέρασε και από το Καστελόριζο προς την Αν. Μεσόγειο.
Εδώ βλέπετε το τελευταίο στίγμα που άφησε κατά την πορεία του, όπως και τον πλου που διέγραψε ανάμεσα από τα Ελληνικά νησιά και τα Τουρκικά παράλια.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η κατεύθυνσή του ήταν προς το λιμάνι της Αττάλειας, εκεί δηλαδή που κατέπλευσε προ ημερών, μετά το θαλάσσιο τετ-α-κε το επιβατικό-οχηματαγωγό «Pray», όπου φέρεται να μετέφερε στη Λιβύη βαρύ αντιαεροπορικό οπλισμό και άλλα πολεμοφόδια στις δυνάμεις του Σάρατζ από την Τουρκία.
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές το Ελληνικό επιτελείο πολύ πριν την εκδήλωση της ασύμμετρης απειλής από την Τουρκία, με όπλο τους μετανάστες είχε επεξεργαστεί σχέδια που ήθελαν ακόμη και οργανωμένη απόβαση σε μικρά νησιά ή νησίδες του Αν. Αιγαίου με μετανάστες υπό την καθοδήγηση των Τουρκικών αρχών.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με τις λέμβους-πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω των αυξημένων μέτρων και στο Αιγαίο εκτός από τον Έβρο- είτε με σαπιοκάραβα, δουλεμπορικά με κρυμμένους μετανάστες στ’ αμπάρια του. Τέτοια καράβια υπάρχουν πολλά λένε με νόημα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στα οποία έχει σημάνει συναγερμός για το νέο είδος απειλής που ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζει η γείτονα.
Ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα ήταν παράλογο να εξελιχθεί ακόμη και σε θερμό επεισόδιο έλεγαν με νόημα στρατιωτικές πηγές, με μεταμφιεσμένους Τούρκους σε μετανάστες και την ύψωση ακόμη και Τουρκικής σημαίας σε Ελληνικό νησί ή νησίδα.
Η μόνη περίπτωση ν’ αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση ειδικά αυτή την έκρυθμη περίοδο, μετά την εκδήλωση της ασύμμετρης Τουρκικής απειλής, είναι η διατήρηση των αυξημένων μέτρων επιτήρησης και η εγρήγορση από τις αρχές ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Την ώρα που ο Κορωνοϊός πλήττει σφοδρά τη γείτονα, εκείνη δείχνει ότι περισσότερο ενδιαφέρετε για μια επιθετική πολιτική προς την Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω του μεταναστευτικού, το οποίο όμως θέλει να το εκμεταλλευτεί για τους δικούς της εθνικούς επεκτατικούς σκοπούς.