Με αφορμή τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Οι μόνοι αγώνες που πάνε χαμένοι είναι αυτοί που δεν δόθηκαν…

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Της ΝΙΝΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

«Στο νέο Ανατολικό Ζήτημα το λόγο θα έχουν οι λαοί. Εμείς είμαστε με τους λαούς και την ανάσταση, την άνοιξή τους. Είναι η περίοδος που οι πολίτες, αλλά κύρια οι πνευματικοί άνθρωποι και οι πολιτικοί πρέπει να αποδείξουν με ποια μεριά είναι»
Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Πριν από 105 χρόνια σαν σήμερα, στις 24 Απριλίου 1915, πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης συλλαμβάνονται από την Νεοτουρκική διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θα δολοφονηθούν στη διάρκεια των εβδομάδων που ακολουθούν.

Οι σφαγές του αρμενικού πληθυσμού – οι διωγμοί των οποίων έχουν αρχίσει ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και θα συνεχιστούν και θα συστηματοποιηθούν την περίοδο 1915-17, αμέσως μετά την εξάλειψη των ηγετών τους – είναι το προείκασμα της Κεμαλικής στρατηγικής του παντουρκισμού, με τη Γενοκτονία και εκρίζωση όλων των πανάρχαιων, γηγενών, χριστιανικών λαών της Ανατολίας, δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, από τα εδάφη του μελλοντικού Τουρκικού κράτους.

  • Η 24η Απριλίου από τη δεκαετία του ’80 και μετά, οπότε και αρχίζει να αναγνωρίζεται διεθνώς ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, συμβολίζει, όπως η 19η Μαΐου άλλωστε, το δικαίωμα στη μνήμη, τη νίκη της ζωής και του πολιτισμού σε βάρος των κυρίαρχων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εκπροσωπούν κρατικούς σχηματισμούς και υλοποιούν σχεδιασμούς γενοκτονικής βίας, άρνησης, λήθης και βαρβαρότητας.

Το Αρμενικό έθνος, οι διανοούμενοί του και οι πολιτικές εκπροσωπήσεις του, είναι άξιοι σεβασμού για τον διαρκή αγώνα τους να καταγγελθεί και να καταδικαστεί η πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα. Χάρις και στον αγώνα αυτών, όπως και των απογόνων των γενοκτονημένων Ελλήνων και Ασσυρίων, δεν έχει επικρατήσει η κεμαλο-οθωμανική ρατσιστική εκδοχή για την ιστορία μιας γεωγραφικής περιοχής που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού και που τον 20ο αιώνα έγινε τόπος δολοφονίας λαών, εθνών, πολιτισμών.

Η φετινή δε επέτειος των 105 χρόνων της Γενοκτονίας των Αρμενίων σφραγίζεται από την τεράστια διπλωματική επιτυχία του κράτους της Αρμενίας και των αρμενικών ομογενειακών οργανώσεων να επιτύχουν την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του λαού τους από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής πριν από λίγους μήνες.

Αποδεικνύοντας ότι οι μόνοι αγώνες που πάνε χαμένοι είναι αυτοί που δεν δόθηκαν. Ο αγώνας του Αρμενικού λαού-έθνους αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και παρακαταθήκη για την ηθική και γεωπολιτική αναγκαιότητα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που δυστυχώς δεν έχει υπάρξει διπλωματική προτεραιότητα. Όμως η αναγνώριση των Γενοκτονιών είναι πολιτική πρόληψής τους για το μέλλον.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ναζιστική θηριωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδίως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αποτέλεσε την εκσυγχρονισμένη συνέχεια των μη καταδικασμένων, γενοκτονικών πολιτικών στην Ανατολία της περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που έγιναν ανεκτές από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, όταν δεν ενθαρρύνθηκαν.

  • Δια ταύτα

Η μνήμη της Γενοκτονίας με μόνο λαογραφική προσέγγιση και ευχολόγια δεν αρκεί, επιβάλλει καθήκοντα. Η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, από τον Έβρο και το Αιγαίο ως την Κύπρο – που επίσης σαν σήμερα, 24 Απριλίου, πριν από 16 χρόνια είπε ΟΧΙ στο διχοτομικό σχέδιο Αναν – και από τη Συρία ως το Νότιο Καύκασο, υπενθυμίζουν πως είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ, των συντεταγμένων κρατών, των κοινοβουλίων, των διεθνών οργανισμών, και βέβαια της Ελλάδας, να ασκήσουμε όλοι πίεση στην Τουρκία – που μέχρι σήμερα παραμένει μια αναθεωρητική, ιμπεριαλιστική δύναμη, εργαλειοποιεί το προσφυγικό, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της και ελέγχεται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της – να αναγνωρίσει και να αποκηρύξει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, καθώς και τις ιδεολογίες θανάτου που συνόδευαν και νομιμοποιούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Και έτσι να τεθεί ένας στέρεος λίθος συμφιλίωσης με τους γειτονικούς λαούς ως θεμέλιο περιφερειακής συναδέλφωσης, ειρήνης και ανάπτυξης.

Αιωνία η Μνήμη των 1.500.000 γενοκτονημένων Αρμενίων
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

*Νίνα Γ. Κασιμάτη
Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

105 χρόνια αγώνα για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη: Η Τουρκία φοβάται και σήμερα τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: