Η άσκηση εκβιαστικών πιέσεων από τον Ερντογάν σε Ε.Ε.-ΝΑΤΟ: Ένας ιός κάνει πολιτική για τους μετανάστες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάνει δηλώσεις για τον κορωναϊό. EPA, Τουρκική Προεδρία




Εκτενές ρεπορτάζ της DW (Fl. Schmitz), με τίτλο “Κορωνοϊός και πρόσφυγες – Ένας ιός κάνει πολιτική”, αναφέρει ότι η πανδημία καθορίζει αυτήν την στιγμή την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι των προσφύγων.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Erdogan δείχνει να έχει διακόψει την προσπάθεια εκβιασμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η Αθήνα εκμεταλλεύεται τη συγκυρία της επιδημίας προκειμένου να επιβάλει την προσφυγική της πολιτική.

Ακολουθεί αναφορά στην εκτόνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με παράλληλο σχολιασμό της στοχοθεσίας Erdogan για άσκηση εκβιαστικών πιέσεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, μέσω του ανοίγματος των συνόρων της χώρας του με την Ευρώπη.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, όπου στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης έρχεται να προστεθεί ο φόβος και ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας.

Το δημοσίευμα καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την προστασία όσων βρίσκονται στους καταυλισμούς, ενώ επισημαίνεται ότι σε επανειλημμένα, σχετικά ερωτήματα της DW, η απάντηση περιορίστηκε στις οδηγίες δώδεκα σημείων που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

Καταληκτικά, και ενώ τίθεται το ερώτημα αν στη στάση της ελληνικής πλευράς υπάρχει ένα στοιχείο πολιτικού υπολογισμού, φιλοξενείται η άποψη του υπεύθυνου προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολου Βεϊζη, ο οποίος διατυπώνει την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να επιβάλει την πολιτική της ατζέντα στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό.

*Επισημαίνεται επιπρόσθετα ότι το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενείται και στην ιστοσελίδα του περιοδικού FOCUS υπό τον τίτλο “Ενώ η Τουρκία τραβά το μοχλό στάσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τον ιό για τη δική της προσφυγική πολιτική”.

Σε τροχιά Ιταλίας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ομολόγησε ο αντιπρόεδρος Πενς: Ανησυχία για χιλιάδες θύματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: