Φόβος και τρόμος για το Πάσχα: Δρακόντεια [και όχι μόνο] μέτρα σε όλες τις χώρες

Ισπανοί αστυνομικοί πραγματοποιούν έλεγχο σε όχημα στη Μαδρίτη. EPA/RODRIGO JIMENEZ




Οι αρχές σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να στήσουν οδοφράγματα, να απαγορεύσουν τα ταξίδια, να βάλουν σε εφαρμογή τεχνικές ψηφιακής παρακολούθησης, ενώ παράλληλα απειλούν με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα που φτάνουν έως και τις 2.500 ευρώ για παραβιάσεις των απαγορεύσεων ενόψει Πάσχα.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη επιβάλλει ενίσχυση των απαγορεύσεων και έχουν αυξήσει τις αστυνομικές περιπολίες σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την κοινωνική αποστατιοποίηση στη διάρκεια των πασχαλινών γιορτών που παραδοσιακά συνοδεύονται από ταξίδια και κοινωνικές συνευρέσεις.

Τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί μπορούν να χαρακτηριστούν από δρακόντεια μέχρι “δονκιχωτικά”. Ενας δήμαρχος στη Γαλλία ή η αστυνομία σε πολλές βρετανικές και γερμανικές πόλεις απαγόρευσαν στους πολίτες να κάθονται στα παγκάκια, για παράδειγμα.

Αυστραλία

Η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει κάμερες και τεχνολογία αναγνώρισης πινακίδων για να επιτηρεί την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ενώ θα αυξηθούν οι περιπολίες σε πάρκα και δασίλια.

Βραζιλία

Οι πόλεις της Βραζιλίας κατά μήκος της νοτιο-ανατολικής ακτής έχουν “σφραγιστεί” για να αποτρέψουν την είσοδο τουριστών. Τουλάχιστον 7 πόλεις κατά μήκος της ακτογραμμής του Σάο Πάολο απαγόρευσαν την είσοδο σε μη μόνιμους κατοίκους μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, ενώ ως ποινή στους παραβάτες θα είναι η ακινητοποίηση του αυτοκινήτου.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο η αστυνομία έχει επιβάλλει περισσότερα μπλόκα στους δρόμους για να εμποδίσει τουρίστες που ενδεχομένως θα ήθελαν να φτάσουν στις παραλίες ανατολικά του Ρίο. Στο Μπούζιος, ένα θέρετρο 100 μίλια ανατολικά της πρωτεύουσας, οι αρχές έχουν δημιουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή στην οποία καλούν τους ντόπιους να αναφέρουν τα ξενοδοχεία που προσφέρουν δωμάτια σε ξένους στην περίοδο των διακοπών του Πάσχα. Η πρόσβαση στις παραλίες έχει απαγορευτεί και στους ντόπιους.

Γαλλία
Περίπου 160.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα μείνουν σπίτια τους στην διάρκεια της παραδοσιακής γαλλικής “Μεγάλης Εξόδου” για το Πάσχα. Στο Παρίσι, το δημαρχείο και η δημοτική αστυνομία έχουν αυξήσει την επιτήρηση λόγω και της καλοκαιρίας. Μάλιστα, οι Παριζιάνοι ενημερώθηκαν ότι δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε την “ατομική τους φυσική άσκηση” στους δρόμους της πρωτεύουσας από 10πμ έως 7μμ.

Στο Μπίαριτς οι αρχές ενημέρωσαν ότι απαγορεύεται και ο απλός περίπατος καθώς και το να κάθεται κανείς στα παγκάκια και δημόσια καθίσματα εκτός κι αν περιμένουν τις συγκοινωνίες ή έχουν ειδικούς λόγους υγείας – ακόμη όμως και σ’ αυτή την περίπτωση- δεν μπορούν να κάτσουν πάνω από δυο λεπτά.

Γερμανία

Οι αρχές σε πολλά από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν ανακοινώσει ότι η αστυνομία θα κάνει περιπολίες στις εθνικές οδούς και θα ελέγχει κατά πόσον οι πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων αντιστοιχεί στον κώδικα της περιοχής που κινείται. Εξαιρέσεις θα γίνονται για γονείς που δεν ζουν με τα παιδιά τους ή ζευγάρια που ζουν χώρια.

Οι εκκλησίες είναι κλειστές για λειτουργίες, αλλά μπορεί κανείς να τις επισκεφτεί κατά μόνας για να ανάψει κερί ή να προσευχηθεί, όχι βέβαια τις παραδοσιακές ώρες “αιχμής”. Τα πάρκα είναι ανοιχτά αλλά όχι τα γήπεδα, οι παιδότοποι ή οι χώροι κατασκήνωσης.

Θεωρητικά το κυνήγι του πασχαλινού αυγού – μια γερμανική παράδοση αιώνων – μπορεί να γίνει σε δημόσιους χώρους με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες της κοινωνικής αποστασιωποίησης.

Οσοι θέλουν μπορούν να βγάλουν σε ποτάμια και θάλασσα τις βάρκες ή τα κανό τους. Οι ημερήσιες εξορμήσεις δεν απαγορεύονται τελείως. Ομως, όλα τα τουριστικά σημεία και τα κοντινά πάρκα θα είναι κλειστά. Επιτρέπονται τα μπάρμπεκιου σε βεράντες, αυλές και κήπους, υπό προϋποθέσεις.

Τα πρόστιμα και οι ποινές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Στη Κάτω Σαξονία απαγορεύεται η αγορά λουλουδιών από ανοιχτές αγορές αλλά επιτρέπεται η επίσκεψη σε πλυντήρια αυτοκινήτων. Στο Βραδεμβούργο ισχύουν ακριβώς τα ανάποδα.

Ιρλανδία

Μετά από εβδομάδες προσπαθειών ώστε να πεισθούν οι πολίτες να μείνουν σπίτι, η κυβέρνηση έδωσε στην αστυνομία αυξημένες εξουσίες για περιορισμό των μετακινήσεων και των συναθροίσεων για τις επόμενες πέντε ημέρες. Οι ποινές για τις παραβιάσεις φτάνουν και ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ και πάνω από έξι μήνες φυλάκιση. Δεν μπορεί κανείς να φύγει από το σπίτι χωρίς λογική εξήγηση όπως νομικές, ιατρικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Επίσης, επιτρέπεται η άσκηση σε ακτίνα έως 2 χιλιόμετρα απ’ το σπίτι.
Ισραήλ

Η κυβέρνηση επέβαλε πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας την Τετάρτη το απόγευμα η οποία θα τηρηθεί μέχρι και σήμερα το βράδι – ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, όταν παραδοσιακα γίνονται συγκεντρώσεις οικογενειών και φίλων γύρω από το γιορτινό τραπέζι.

Πηγή: Guardian

 

Ετσι ταξιδεύει ο βήχας ή τo φτάρνισμα μέσα στο σούπερ μαρκετ: Μία κάπως τρομακτική 3D αναπαράσταση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: