Από τη Μόσχα με …”αγάπη”! Η Ρωσία κατηγορείται για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, έστειλε άχρηστο υλικό…

File Photo: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, MAXIM SHIPENKOV, POOL




Με τη σημείωση ότι η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για διασπορά προπαγάνδας και αναξιόπιστων ειδήσεων στην Ευρώπη, όσον αφορά το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, το δημοσίευμα του CNBC (Holly Ellyatt) αναφέρει ότι, για το λόγο αυτό, και η ρωσική βοήθεια στις ΗΠΑ και την Ιταλία έχει αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του διεθνούς ρωσικού τραπεζικού ομίλου VTB Bank, Andrey Kostin, η Ρωσία δεν αναμένει κανένα αντάλλαγμα από την Ιταλία, διότι, όπως είπε, «δεν είμαστε εχθροί αλλά φίλοι με τη Δύση, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Όπως τονίζεται, τα ρωσικά φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια με ιατρικό εξοπλισμό προς την Ιταλία, έφεραν την επιγραφή «Από τη Ρωσία με αγάπη», Ωστόσο, σύμφωνα με την ιταλική La Stampa, το 80% του εξοπλισμού αυτού ήταν σχεδόν ή απολύτως άχρηστο.

Σημειώνεται ότι απώτερος σκοπός της ρωσικής πρωτοβουλίας για αποστολή βοήθειας ήταν, αφενός, η πρόθεση της Μόσχας να καλοπιάσει την Ευρώπη, προκειμένου να πετύχει την άρση των κυρώσεων εναντίον της, και αφετέρου η ενίσχυση της ρωσικής προπαγάνδας για βελτίωση της εικόνας της Ρωσίας στο εξωτερικό και των υφιστάμενων δεσμών της με ορισμένες χώρες (ιδιαιτέρως, όσον αφορά την Ιταλία, με το ακροδεξιό κόμμα της Λίγκας του Βορρά).

Το ρωσικό αίτημα περί άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων, όπως σημειώνεται, βρίσκει σύμφωνη την Ιταλία.

Αναφορικά με την αποστολή ρωσικής βοήθειας προς τις ΗΠΑ, επισημαίνεται ότι αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση του προφίλ του προέδρου Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας του. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να ανασταλεί, σε περίπτωση που τα κρούσματα από τον κορωνοϊό αυξηθούν και στη Ρωσία.

Προχθες, όπως σημειώνεται, το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τη Ρωσία για διασπορά παραπληροφόρησης, επειδή διέδωσε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον νοσηλεύεται με τη βοήθεια αναπνευστήρα.

Τίτλος: From Russia with love? Why the Kremlin’s coronavirus aid to the West is controversial

Πως εκβίασε ο Ερντογάν το καθεστώς της Τρίπολης για να δεχθεί το “μνημόνιο”: Θα είναι αποτελεσματική η αποστολή Irini;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: