Πως εκβίασε ο Ερντογάν το καθεστώς της Τρίπολης για να δεχθεί το “μνημόνιο”: Θα είναι αποτελεσματική η αποστολή Irini;

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Άρθρο του Ramy Allahoum στην ιστοσελίδα του καναλιού Aljazeera, που συνοδεύεται και από τηλεοπτικό ρεπορτάζ εξάλεπτης διάρκειας, αναφέρεται στο ιστορικό υπόβαθρο του πολέμου στη Λιβύη και παίρνει σαφώς θέση υπέρ του αλ Σάρατζ, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο επισημαίνει ότι παρά το εμπάργκο όπλων, τόσο οι υποστηρικτές της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης του Σάρατζ (GNA) όσο και του στρατηγού Χάφταρ προσπαθούν να εξοπλίσουν με όπλα τις δυο λιβυκές πλευρές.

Ο ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Sadeq, El Gomati, σημειώνει ότι:

Υπάρχουν «δύο σημεία εισόδου στη Λιβύη, τα δυτικά θαλάσσια σύνορα από τα οποία η Τουρκία στέλνει όπλα στην επίσημη κυβέρνηση στην Τρίπολη, και τα ανατολικά σύνορα από όπου η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στηρίζουν το Χάφταρ».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ θα αναδειχθούν νικητές. Οι Τούρκοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στέλνουν τα όπλα τους μέσω θαλάσσης, και αυτή είναι η περιοχή που αστυνομεύει τώρα η ΕΕ», σημειώνει.

  • Το άρθρο υποστηρίζει ότι η σχέση Άγκυρας-Τρίπολης είναι πολύ πιο εύθραυστη από ότι φαίνεται. Αναλυτές τονίζουν ότι η Τουρκία ανέβαλε την αποστολή όπλων στο Σάρατζ τον περασμένο Αύγουστο, λόγω της διστακτικότητας του Λίβυου πολιτικού να υπογράψει μια αμφισβητούμενη συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών η οποία θα έδινε στην Άγκυρα το πάνω χέρι στα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.

Τον ίδιο μήνα, ο Χάφταρ επιτέθηκε στην Τρίπολη, με τη βοήθεια Ρώσων μισθοφόρων και κατάφερε να κερδίσει κάποια εδάφη, αναγκάζοντας το Σάρατζ να αποσυρθεί από τα νότια της πόλης.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ο Σάρατζ αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Τουρκίας και να υπογράψει το Νοέμβριο με τον Τούρκο πρόεδρο το γνωστό μνημόνιο κατανόησης περί καθορισμού θαλασσίων ζωνών με αντάλλαγμα την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας τους. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, να επανεξετάσουν τη θέση τους απέναντι στη επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης.

  • «Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος διεκδικούν δικαιώματα στη θαλάσσια αυτή περιοχή, η οποία εκτιμάται ότι είναι πλούσια σε φυσικό αέριο. Είναι πρόθυμες να δουλέψουν από κοινού και να συνεργαστούν για να αποκλείσουν την Τουρκία», δηλώνει ο El Gomati, συμπληρώνοντας:

“Το πιο σημαντικό στοιχείο της αποστολής της ΕΕ (Irini) είναι ότι μπορεί να παρεμποδίσει το τουρκικό ναυτικό ή οποιαδήποτε εμπορικά πλοία που θέλουν να πλησιάσουν στη Λιβύη. Έχει σχεδιαστεί από τους Έλληνες με στόχο την Τουρκία».

Ο αναλυτής El Gomati υποστηρίζει τέλος ότι τα ΗΕ και η ΕΕ κάνουν ελάχιστα για να αποτρέψουν το Χάφταρ. «Αυτοί είναι οι δύο μοναδικοί οργανισμοί στον κόσμο που ασχολούνται με τη Λιβύη και είναι σε θέση να επιβάλουν κυρώσεις στο Χάφταρ, αλλά δεν το κάνουν», σημειώνει.

“Πολεμικές” οι απώλειες της Γαλλίας από τον κορωναϊό: Ξεπέρασε τους 10.000 νεκρούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: