Ο πρώτος θάνατος, πάλι στην Κίνα, από τον Hantavirus: Τρομάζει ο κόσμος, αλλά δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

File Photo:. Στη δίνη του κορωναϊού, σαν βόμβα έσκασε η είδηση για θάνατο άνδρα στην Κίνα και μάλιστα στη Γουχάν από τον “ιό των τρωκτικών”. EPA, HOTLI SIMANJUNTAK,EPA-EFE




Καθώς η οικουμένη βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κορωναϊού και αναμένει με αγωνία καλά νέα για κάποιο εμβόλιο και, πολύ περισσότερο, κάποιο φάρμακο, μία ανάρτηση στο Twitter, της κινεζικής αγγλόφωνης εφημερίδας Global Times ήταν αρκετό για να σπείρει τον πανικό.

Ανέφερε ότι ένας άνδρας από την επαρχία Γουχάν της Κίνας – την κοιτίδα του κορωναϊού – πέθανε από Hantavirus καθώς βρισκόταν σε λεωφορείο μαζί με άλλους 32 επιβάτες.

Ο άνδρας βγήκε θετικός στο τεστ για Hantavirus και οι 32 συνεπιβάτες του υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ για τον ιό αυτό.

Σημειώνουμε ότι μέχρι της στιγμής αυτός ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οργανισμός Centers for Disease Control (CDC).

ΕΔΩ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟΥ, ο οποίος λέει ακριβώς αυτό: ότι ΔΕΝ μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο…

Τι είναι ο  Hantavirus;

Σε αντίθεση με τον κορωναϊό, οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον συγκεκριμένο ιό έχουν έρθει σε επαφή με τρωκτικά που μεταφέρουν τον ιό.

«Η μόλυνση από τρωκτικά μέσα και γύρω από το σπίτι παραμένει ο πρωταρχικός κίνδυνος για έκθεση σε hantavirus. Ακόμη και υγιή άτομα διατρέχουν κίνδυνο για μόλυνση με HPS εάν εκτεθούν στον ιό», αναφέρεται στον ιστότοπο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων [CDC]  όπου προστίθεται:

“Οι ιοί HPS που απαντώνται στην αμερικανική Ήπειρο ως  ιοί του “Νέου Κόσμου” και μπορούν να προκαλέσουν οξύ πνευμονικό σύνδρομο. Επίσης, άλλη κατηγορία ιών HPS, γνωστοί ως ιοί του “παλαιού Κόσμου”, οι οποίοι απαντώνται στην Ευρώπη και την Ασία, μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγικό πυρετό με νεφρικό σύνδρομο”.

Πώς εξαπλώνεται ο Hantavirus;

Σύμφωνα με το CDC, o ιός βρίσκεται στο σάλιο, τα ούρα και τα περιττώματα των τρωκτικών. Μολονότι το HPS δεν μπορεί να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, μπορεί να συμβεί αν κάποιος αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, αφού προηγούμενως έχει αγγίξει ούρα ή κόπρανα τρωκτικών.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι με τους οποίους τα τρωκτικά μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό, όπως για παράδειγμα αν δαγκώσουν κάποιον. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αρρωστήσουν, εάν φάνε τρόφιμα μολυσμένα από ούρα ή περιτώμματα τρωκτικών.

Τα συμπτώματα του ιού

Το CDC λέει ότι τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και μυϊκούς πόνους, ειδικά στις μεγάλες μυϊκές ομάδες – μηρούς, γοφούς, πλάτη και ώμους. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν πονοκέφαλοι, ζάλη, ρίγη και κοιλιακά προβλήματα, όπως ναυτία, έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Περίπου το 50% των ασθενών με HPS εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα, αναφέρει η CDC.

Θεραπεία από τον ιό

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο. Ωστόσο, «γνωρίζουμε ότι εάν τα μολυσμένα άτομα εντοπιστούν νωρίς και λάβουν ιατρική περίθαλψη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Στην εντατική φροντίδα, οι ασθενείς λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία, για να βοηθηθούν στην περίπτωση σοβαρής αναπνευστικής δυσκολίας», προσθέτει η CDC.

Mε πληροφορίες από The Economic Times, CDC

Μάχη με το χρόνο για τη μαζική κυκλοφορία γρήγορων και φθηνών τεστ για τον κορωναϊό

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: