Η αναβολή και η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανέτρεψε τον προσεκτικό σχεδιασμό από τους διοργανωτές και προκάλεσε δαπανηρούς «πονοκεφάλους» για τις μικρές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, γενικότερα για την οικονομία της χώρας.
Για την Ιαπωνία, η αναβολή ενός έτους θα κοστίσει πιθανώς 641 δισεκατομμύρια γιέν ή 6 δισεκατομμύρια δολάρια ή 5,47 δις ευρώ, σύμφωνα με τον Κατσουχίρο Μιγιαμότο, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κανσάι, ο οποίος μελετά τον οικονομικό αντίκτυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είπε ότι η καθυστέρηση συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για όλους.
Σε αντίθεση με τους παγκόσμιους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων, οι περισσότερες από τις ιαπωνικές εταιρείες έχουν υπογράψει μόνο για ένα χρόνο.
Οι χώροι δημιουργούν επίσης ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τους διοργανωτές. Το Tokyo Big Sight, μια κολοσσιαία εκθεσιακή αίθουσα στην ανατολική πλευρά της πόλης, κρατήθηκε ως κέντρο μέσων ενημέρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων για να φιλοξενήσει χιλιάδες δημοσιογράφους. Δεν είναι σαφές εάν το Big Sight, το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση του Τόκιο, θα είναι διαθέσιμο το επόμενο έτος, δεδομένου ότι οι κρατήσεις γίνονται πολύ νωρίτερα.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK και ο ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Fuji Television Network δήλωσαν ότι ακυρώθηκαν πολλά προγράμματα λόγω αναβολής.
Περίπου 4,5 εκατομμύρια εισιτήρια έχουν πωληθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα 970,000 για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα πώς να χειριστούν τα εισιτήρια, αν και τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα εισιτήρια θα ισχύουν για τα ίδια γεγονότα το επόμενο έτος. Οι διοργανωτές του Τόκιο απασχολούν περίπου 3.500 άτομα στο προσωπικό, ενώ μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος και στα ξενοδοχεία.
Με πληροφορίες από Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόκιο, Ιαπωνία