Η επέλαση του κορωναϊού συνεχίζεται διεθνώς: Βέλγιο, Γερμανία, Μαλαισία, Αίγυπτος, Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Αϊτή μετρούν πληγές

File Photo: Στο Βέλγιο οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν μια αδιάκοπη μάχη με τον κορωναϊό, καθώς στη χώρα, από τα νέα κρούσματα, τα 823 είναι στη Φλάνδρα, τα 875 στη Βαλλονία και τα 68 στις Βρυξέλλες. Επιπλέον 575 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία, 3.717 στο σύνολο. ΚΥΠΕ




Το Βέλγιο κατέγραψε από χθες ως σήμερα στις 11:00 (τοπική ώρα) 1.850 νέα κρούσματα του COVID19, ανεβάζοντας κατά πολύ τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που εκτελούνται (2.948 τεστ χθες, πάνω από 40.000 στο σύνολο).

Ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9.134.

Από τα νέα κρούσματα, τα 823 είναι στη Φλάνδρα, τα 875 στη Βαλλονία και τα 68 στις Βρυξέλλες. Επιπλέον 575 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία, 3.717 στο σύνολο.

Ακόμη, 99 εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 789 στο σύνολο και 579 βρίσκονται σε αναπνευστική υποστήριξη.

Καταγράφονται 64 νέοι θάνατοι, 353 στο σύνολο (ηλικίες από 30 ως 104 ετών), ενώ τέλος 205 ακόμα ασθενείς θεραπεύθηκαν και πήραν εξιτήριο, 1063 στο σύνολο.

  • 48.582 κρούσματα και 325 νεκροί στη Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε στα 48.582 ενώ 325 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 6.294 συγκριτικά με μία ημέρα νωρίτερα, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά 55, σύμφωνα με τον απολογισμό.
Νωρίτερα, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η Γερμανία δεν θα χαλαρώσει τα μέτρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού πριν από τις 20 Απριλίου.

«Δεν μιλάμε για καμία χαλάρωση πριν τις 20 Απριλίου», δήλωσε ο Χέλγκε Μπράουν στη διαδικτυακή έκδοση της Tagesspiegel σήμερα, προσθέτοντας ότι αρκετά πριν τις 20 Απριλίου η Γερμανία θα αποφασίσει ποιοι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από εκείνη την ημερομηνία.
Στα μέσα Μαρτίου, η Γερμανία έκλεισε σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, παιδότοπους και αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλές εταιρίες σταμάτησαν τη λειτουργία τους σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας.

«Στη Γερμανία, αυτή τη στιγμή έχω την εντύπωση ότι ο πληθυσμός τηρεί τους κανόνες με παραδειγματικό τρόπο. Και γι’ αυτό τον λόγο είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε να αποδίδουν σε μερικές ημέρες», δήλωσε ο Μπράουν.

  • Στις 28 ημέρες η καραντίνα στην Αίγυπτο για τους επαναπατριζόμενους

Το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο καραντίνας, που έχει οριστεί, για αφίξεις των επαναπατριζομένων από το εξωτερικό σε 28 ημέρες αντί για 14 που ίσχυσε μέχρι σήμερα, ως ένα ακόμη μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Η απόφαση ισχύει και για τους επαναπατριζόμενους που επέστρεψαν πρόσφατα από το προσκύνημα της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αρμόδιο υπουργείο έδωσε εντολή στις υγειονομικές διευθύνσεις του σε ολόκληρη τη χώρα να παρακολουθούν τους επαναπατριζόμενους, τις οικογένειές τους και όλους όσους τους έχουν συναντήσει, ορίζοντας την απομόνωση που θα πρέπει να λαμβάνουν στα σπίτια τους.

  • Ρεκόρ στην ημερήσια αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στο Τόκιο

Το Τόκιο επιβεβαίωσε πάνω από 50 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός ρεκόρ σε ό,τι αφορά την ημερήσια αύξηση τους, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό δίκτυο NHK, την ώρα που η κυβερνήτις της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Η κυβερνήτις Γιουρίκο Κόικε απηύθυνε έκκληση ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, που σύμφωνα με την ίδια οδηγούν το Τόκιο στα όρια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η Κόικε ζήτησε από τους δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους της πόλης και των γύρω περιοχών να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες και επείγουσες έως τις 12 Απριλίου και κυρίως αυτό το σαββατοκύριακο.

Τα κρούσματα στην Ιαπωνία έχουν ξεπεράσει τα 1.400 με 47 θανάτους, εξαιρουμένων αυτών σε κρουαζιερόπλοιο που είχε μπει σε καραντίνα τον περασμένο μήνα. Η Ιαπωνία, που δέχθηκε από νωρίς το πλήγμα του κορονοϊού στην αρχική του εξάπλωση από την Κίνα, καταγράφει πιο σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με το πρόσφατο άλμα τους στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται χαμηλός για μια πόλη σχεδόν 14 εκατ. κατοίκων, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εκρηκτική αύξηση, δεδομένου ότι οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να ιχνηλατήσουν τις επαφές για περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα.

Σε μια ήσυχη γειτονιά, κοντά στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο κεντρικό Τόκιο, το σκηνικό θυμίζει ένα συνηθισμένο Σάββατο, με κάποιους να κάνουν τζόκινγκ και άλλους να πηγαίνουν βόλτα το σκύλο τους.

“Ανησυχώ λίγο γιατί έχω ένα ραντεβού σήμερα και πρέπει να είμαι εκτός σπιτιού”, δήλωσε 41χρονος άνδρας που περπατούσε στο δρόμο και δεν ήθελε να κατονομαστεί. “Δεν είναι κάτι που δεν μπορώ να ακυρώσω, αλλά πρέπει να συναντήσω κάποιον. Αργότερα θα πάρω το τρένο”.
Τα τρένα δεν ήταν άδεια αλλά είχαν λιγότερους επιβάτες σε σχέση με ένα συνηθισμένο σαββατοκύριακο. Ορισμένα πολυκαταστήματα, κινηματογράφοι, μουσεία και πάρκα ήταν κλειστά αλλά πολλά σούπερ μάρκετ και μπακάλικα λειτουργούσαν κανονικά.

  • Κατά 159 αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Μαλαισία, 272 νέα κρούσματα καταγράφουν οι Φιλιππίνες

Η Μαλαισία ανακοίνωσε 159 νέα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 2.320, που είναι ο υψηλότερος στη νοτιοανατολική Ασία.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά έναν στους 27, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε 14 νέους θανάτους και 272 επιπλέον κρούσματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση θανάτων και κρουσμάτων που έχει καταγράψει η χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις Φιλιππίνες ανήλθε στα 1.075 και των θανάτων στους 68, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

  • Απήγαγαν τον επικεφαλής νοσοκομείου στην Αϊτή

Ο διευθυντής ενός από τα κορυφαία νοσοκομεία της Αϊτής απήχθη χθες Παρασκευή, γεγονός που εξώθησε το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος να αναστείλει την υποδοχή ασθενών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διπλή απειλή της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της κλιμάκωσης της δράσης συμμοριών.

Ο Δρ. Τζέρι Μπιτάρ, χειρουργός, απήχθη λίγη ώρα αφότου αναχώρησε από το σπίτι του για το Νοσοκομείο Μπερνάρ Μεβ (Hôpital Bernard Mevs) στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε εργαζόμενη στις διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος.

Οι απαγωγές για λύτρα έχουν πολλαπλασιαστεί φέτος στην Αϊτή, εν μέσω πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Η αστυνομία επιβεβαίωσε 15 υποθέσεις απαγωγών μόνο τον Ιανουάριο. Συμμορίες απαγάγουν αδιακρίτως, από σχολιαρόπαιδα μέχρι βουλευτές, από επιχειρηματίες ως ξένους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής.

«Το προσωπικό του νοσοκομείου αποφάσισε να μην υποδεχθεί άλλα νέα κρούσματα προς το παρόν. Θα συνεχίσουμε φυσικά να φροντίζουμε τους νοσηλευόμενους», δήλωσε η εργαζόμενη στις διοικητικές υπηρεσίες.

Πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγωγή του Μπιτάρ, ο οποίος διοικεί το νοσοκομείο μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, ενώ το προσωπικό φώναζε συνθήματα αξιώνοντας να απελευθερωθεί. Έκκληση να αφεθεί ελεύθερος απηύθυναν επίσης ΜΜΕ της Αϊτής.

Οι αρχές παρακολουθούν στενά την υπόθεση, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Το νοσοκομείο Μπερνάρ Μεβ, που διαθέτει μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν φροντίζει αυτή τη στιγμή ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, αλλά θα κληθεί αναλάβει τέτοια περιστατικά αν όπως φοβούνται πολλοί η ασθένεια COVID-19 εξαπλωθεί στη χώρα της Καραϊβικής, όπου οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης χαρακτηρίζονται εντελώς ανεπαρκείς.

Μελέτη που διενεργήθηκε το 2019 από την κοινοπραξία REACH (Research and Education Consortium for Acute Care in Haiti) κατέγραψε ότι η χώρα διαθέτει μόλις 64 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής για περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους. Η χώρα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε ιούς όπως είναι ο SARS-CoV-2, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει τρεχούμενο νερό.

Οι αρχές της Αϊτής έχουν επιβεβαιώσει οκτώ κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό. Ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ κήρυξε την περασμένη εβδομάδα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διέταξε να κλείσουν τα σχολεία, τα εργοστάσια και οι χώροι λατρείας, απαγόρευσε την είσοδο αλλοδαπών στη χώρα και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αλλά οι δρόμοι συνεχίζουν να είναι γεμάτοι κόσμο στη χώρα, όπου ο μισός πληθυσμός και πλέον ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και είναι αναγκασμένος να βγαίνει καθημερινά για να εργαστεί και να εξασφαλίσει τα προς το ζην, αγνοεί τις συστάσεις να μείνει σπίτι και να εφαρμόζει τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση και να πλένει συχνά τα χέρια του. Πολλοί στην Αϊτή δεν έχουν την παραμικρή πρόσβαση σε πηγές ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Αθανασίoυ / ΤΦ / Ν. Κάτσικας
Βέλγιο/Βρυξέλλες / Φρανκφούρτη, Γερμανία/ Τόκιο, Ιαπωνία / Κάιρο, Αίγυπτος / Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία / Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή

Τραγωδία χωρίς τέλος για την Ισπανία: Άλλοι 832 θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: