Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκαν την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ακρωτήρι της Σούδα, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ
Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά στην εξωτερική πολιτική. Στον τομέα της εξωτερικής εξισορρόπησης απειλών, (δημιουργία συμμαχιών) η πατρίδα μας έχει κάνει βήματα μπροστά και δείχνει πως έχει αποφασίσει για το ποιούς θεωρεί σταθερούς και αξιόπιστους συμμάχους και εταίρους.
Το κομμάτι της εσωτερικής εξισορρόπησης (παραγωγή πόρων και συντελεστών ισχύος) φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο (συζητήσεις για εξοπλισμούς, drones κτλ και οικονομική ανάπτυξη. Η βάση της ισχύος είναι υλική). Υπάρχουν πολλά ακόμη που η Αθήνα πρέπει να κάνει ώστε να αποκτήσει μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική.
Καθημερινά αποδεικνύεται πως η Τουρκία εκπέμπει τα σήματα που θέλει να λαμβάνουμε. Η Τουρκία δεν έχει ελεύθερο Τύπο και είναι λιγότερο ή περισσότερο, κατευθυνόμενος από την κυβέρνηση της Τουρκίας. Στα διεθνή θέματα ειδικά, η Τουρκία φαίνεται ως ”πανίσχυρη”, ”αποφασιστική”, ως χώρα που ”τα βάζει με πολύ μεγάλες δυνάμεις” και βέβαια ως μια χώρα ”που θα πετάξει στη θάλασσα τους Έλληνες”.
Το μίσος που έχει πολιτικοποιηθεί στην Τουρκία, είναι βαθέως ταξικό έναντι της Ελλάδας. Μιας και θέλουμε να μιλήσουμε για ψυχολογικές επιχειρήσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε το γιατί ο τουρκικός λαός είναι επιρρεπής στο να αγκαλιάζει ανθελληνικά συνθήματα, είτε της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης.
Στην Ελλάδα επικρατεί κατάσταση ”χαλασμένου τηλεφώνου” κάθε φορά που η Τουρκία εκπέμπει σήματα εχθρικά προς την Ελλάδα. Ας δούμε τι έγινε με τα Ίμια.
Αφού οι Τούρκοι είδαν οτι ο μέσος Έλληνας πίστεψε οτι το Oruc Reis, έπλευσε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων λόγω καιρού την μέρα της μαύρης επετείου των Ιμίων, πολύ γρήγορα χρησιμοποίησαν μια ”θετική δήλωση” για την μη διεξαγωγή εχθρικών ενεργειών τη μέρα εκείνη. Με άλλα λόγια, οτι η Ελλάδα δεν τίμησε την επέτειο κατόπιν συνεννόησης με τους Τούρκους. Για άλλη μια φορά, η Τουρκία φαίνεται ως η χώρα που αποφασίζει για το Αιγαίο μας.
Έχουμε ανάγκη από έναν θεσμό που να αξιολογεί τις ειδήσεις που έρχονται από την Τουρκία.
Έναν θεσμό ο οποίος θα απαρτίζεται από ειδικούς καθώς η αντιμετώπιση ψυχολογικών επιχειρήσεων συνιστά μια διεπιστημονική πρόκληση. Η σωστή αποδελτίωση των ειδήσεων ή μηνυμάτων (πολιτικών και κοινωνικών) που αποτελούν την εκδήλωση της ήπιας ισχύος της Τουρκίας, θα μας οδηγήσει στη γνώση του πώς να χειριζόμαστε την Άγκυρα και ως γνωστόν, γνώση και φόβος είναι ποσά αντιστρόφως ανάλογα. Αυτός ο οργανισμός δεν πρέπει όμως να είναι ”αμυντικός”.
Μια ορθή επικοινωνιακή προσέγγιση απέναντι στα ελληνοτουρκικά, θα μπορούσε να γίνει game changer για ολόκληρη την πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία, η οποία έως τώρα, ”παίζει” μόνη της σε αυτόν τον τομέα.
(*) Research Fellow – HALC, Ph.D. Cand. (Hellenic-American Relations after the Cold War Era)