Μία πιθανή τουρκική επίθεση στη Συρία είναι “το χειρότερο σενάριο”: Ο “πόλεμος” ΗΠΑ, Ρωσίας,Τουρκίας και Ιράν

File photo: Σύροι τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην περιοχή της Ιντλίμπ, Συρία . EPA, YAHYA NEMAH




Το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών η επαρχία της Συρίας, Idlib, βιώνει νέα έξαρση του σχεδόν εννεαετούς βίαιου εμφυλίου πολέμου των φατριών στη χώρα, καθώς και των διεθνών δυνάμεων που τις υποστηρίζουν, με τους αμάχους να βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.

Αυτά αναφέρει ανάλυση του Tom O’Connor στο περιοδικό Newsweek.

Σημειώνει και τα εξής: 

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Πέμπτη το θάνατο δύο και τον τραυματισμό  πέντε στρατιωτών του σε αεροπορική επιδρομή στην Idlib, και σύντομα ακολούθησε η ανακοίνωση ότι σκοτώθηκαν 50 Σύριοι στρατιώτες σε επιδρομές αντιποίνων. Οι ενέργειες αυτές, οι οποίες ενέτειναν την πιθανότητα κλιμάκωσης μιας ευρύτερης, περιφερειακής σύγκρουσης, έγιναν μετά από πρόσφατες θανατηφόρες συγκρούσεις ανάμεσα στις σταθμευμένες  τουρκικές δυνάμεις και προελαύνοντες Σύριους στρατιώτες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ήταν μόνο “θέμα χρόνου” να ξεκινήσουν οι δυνάμεις του  μια διασυνοριακή επιχείρηση αναχαίτισης της προέλασης του συριακού στρατού και των συμμάχων τους ενάντια στους αντάρτες και τις ομάδες τζιχαντιστών στην Idlib που είναι το τελευταίο προπύργιο της εξέγερσης του 2011 για την ανατροπή του Σύριου Προέδρου Bashar al-Assad, που έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει ολόκληρη τη χώρα του σε μια εκστρατεία υποστηριζόμενη από τη Ρωσία και το Ιράν.

  • Η Τουρκία υποστηρίζει ορισμένες ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας και έχει ήδη αναπτύξει στρατεύματα στην Idlib με την ελπίδα ότι θα διατηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας  που σύναψε το 2018 με τη Μόσχα. Ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του ρωσικού Προέδρου Vladimir Putin, χαρακτήρισε την Τετάρτη μια πιθανή πλήρη τουρκική επίθεση στη Συρία ως  “το χειρότερο σενάριο”, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

“Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις επαφές μας με τους Τούρκους ομολόγους μας για να αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Idlib”, δήλωσε.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova, επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές ήρθαν σε επαφή την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν περαιτέρω εχθροπραξίες. Εντούτοις, στην πράξη, η κατάσταση αποδείχθηκε όλο και πιο ασταθής και δύο αντίπαλοι διεθνείς παράγοντες – οι ΗΠΑ και το Ιράν – επιδιώκουν να διασφαλίσουν τις δικές τους αξιώσεις στην κρίση.

Τίτλος: What’s at stake for US, Turkey, Russia and Iran as tensions rise in war-torn Syria

Κρίσιμες ώρες για τον Ερντογάν σε Συρία και Λιβύη: Προσπαθεί να διασώσει το γόητρό του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: