File Photo: Επεισόδια έξω από τη Μυτιλήνη μεταξύ ομάδας περίπου χιλίων αιτούντων άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Η μίνι εξέγερση κυρίως Αφγανών που φιλοξενούνται στη Μόρια της Λέσβου, επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε γράψει εδώ και πάρα πολύ καιρό και που είναι προφανές σε όποιον θέλει να δει:
Ο καταυλισμός είναι μία πυριτιδαποθήκη, η οποία μπορεί από ένα τυχαίο γεγονός να εκραγεί. Αυτό έχει ήδη επανειλημμένως συμβεί και συνέβη και πάλι, αυτή τη φορά επειδή κάποιοι μετανάστες θεώρησαν ότι η εξέταση της αίτησής τους για παροχή ασύλου καθυστερεί.
Κάθε φορά που λαμβάνουν χώρα επεισόδια για τους πιο διαφορετικούς λόγους, ο όχλος συνήθως καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά του. Αυτή τη φορά, δεν κατέστρεψε εγκαταστάσεις εντός της δομής, αλλά έκαψαν γειτονικά κτήματα και προκάλεσαν ζημιές σε περιουσίες Ελλήνων.
Είναι σαφές ότι τα όρια έχουν ξεπερασθεί σε όλα τα επίπεδα.
Όχι μόνο επειδή σε έναν καταυλισμό για 3.000 άτομα ζουν πολλαπλάσια, αλλά και επειδή το κλίμα είναι περισσότερο από εύφλεκτο. Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μόρια, άλλωστε, είναι ένας ακόμα κρίκος σε μία ήδη μακριά αλυσίδα.
Ας σημειωθεί ότι εκτός από τη Λέσβο, επεισόδια έχουν λάβει χώρα στη Χίο, στη Σάμο και αλλού. Είναι προφανές ότι σ’ αυτή την αλυσίδα θα προστίθενται με την πάροδο του χρόνου ολοένα και περισσότεροι, αλλά και αιματηροί κρίκοι.
Η διόγκωση της εισροής προσφύγων-μεταναστών τον τελευταίο καιρό αναπόφευκτα ανέβασε περαιτέρω το θερμόμετρο στους καταυλισμούς, που ήταν ήδη εδώ και καιρό στο κόκκινο. Οι αλλεπάλληλες μεταφορές αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα μόνο για λίγο βελτιώνουν την κατάσταση στα κέντρα, επειδή γρήγορα οι νέες μαζικές αφίξεις αναπαράγουν το πρόβλημα.
Με άλλα λόγια, αυτό που απεφεύχθη αυτή τη φορά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αποφευχθεί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη. Αστυνομικές πηγές που έχουν εικόνα της κατάστασης υποστηρίζουν πως είναι ζήτημα χρόνου, επειδή είναι πιθανόν τα ΜΑΤ να μην μπορούν να αποκαταστήσουν την τάξη, ειδικά εάν οι ταραχές γενικευθούν και επεκταθούν. Πρόκειται για το σενάριο που οι αρμόδιοι παράγοντες ξορκίζουν.
Θα έπρεπε, όμως, να προετοιμάζονται για να το διαχειρισθούν. Ακόμα κι αν δεν είναι αναπόφευκτο, είναι σίγουρα πολύ πιθανό. Το απέδειξαν τα γεγονότα αυτών των ημερών.