Η Μόρια Μάνα …καίγεται: Θα αποδειχθούν αληθινοί οι φόβοι ότι είμαστε ένα βήμα από το εφιαλτικό σενάριο;

File Photo: Επεισόδια έξω από τη Μυτιλήνη μεταξύ ομάδας περίπου χιλίων αιτούντων άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Η μίνι εξέγερση κυρίως Αφγανών που φιλοξενούνται στη Μόρια της Λέσβου, επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε γράψει εδώ και πάρα πολύ καιρό και που είναι προφανές σε όποιον θέλει να δει:

Ο καταυλισμός είναι μία πυριτιδαποθήκη, η οποία μπορεί από ένα τυχαίο γεγονός να εκραγεί. Αυτό έχει ήδη επανειλημμένως συμβεί και συνέβη και πάλι, αυτή τη φορά επειδή κάποιοι μετανάστες θεώρησαν ότι η εξέταση της αίτησής τους για παροχή ασύλου καθυστερεί.

Κάθε φορά που λαμβάνουν χώρα επεισόδια για τους πιο διαφορετικούς λόγους, ο όχλος συνήθως καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά του. Αυτή τη φορά, δεν κατέστρεψε εγκαταστάσεις εντός της δομής, αλλά έκαψαν γειτονικά κτήματα και προκάλεσαν ζημιές σε περιουσίες Ελλήνων.

  • Στο παρελθόν την αφορμή για τα επεισόδια είχαν δώσει κυρίως συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών, οι οποίες γρήγορα γενικεύονταν και μετατρέπονταν σε σύγκρουση των μεταναστών με την αστυνομία, η οποία επιχειρεί να αποκαταστήσει την τάξη.

Είναι σαφές ότι τα όρια έχουν ξεπερασθεί σε όλα τα επίπεδα.

Όχι μόνο επειδή σε έναν καταυλισμό για 3.000 άτομα ζουν πολλαπλάσια, αλλά και επειδή το κλίμα είναι περισσότερο από εύφλεκτο. Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μόρια, άλλωστε, είναι ένας ακόμα κρίκος σε μία ήδη μακριά αλυσίδα.

Ας σημειωθεί ότι εκτός από τη Λέσβο, επεισόδια έχουν λάβει χώρα στη Χίο, στη Σάμο και αλλού. Είναι προφανές ότι σ’ αυτή την αλυσίδα θα προστίθενται με την πάροδο του χρόνου ολοένα και περισσότεροι, αλλά και αιματηροί κρίκοι.

  • Η διόγκωση των ροών

Η διόγκωση της εισροής προσφύγων-μεταναστών τον τελευταίο καιρό αναπόφευκτα ανέβασε περαιτέρω το θερμόμετρο στους καταυλισμούς, που ήταν ήδη εδώ και καιρό στο κόκκινο. Οι αλλεπάλληλες μεταφορές αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα μόνο για λίγο βελτιώνουν την κατάσταση στα κέντρα, επειδή γρήγορα οι νέες μαζικές αφίξεις αναπαράγουν το πρόβλημα.

  • Το 2016, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας είχε εξεταστεί σενάριο, σύμφωνα με το οποίο σε κάποιο κλειστό κέντρο σε νησί ξεσπούν συμπλοκές μεταξύ εθνικών ομάδων με πέντε τραυματίες. Οι κλεισμένοι στο κέντρο πρόσφυγες-μετανάστες σπάζουν την περίφραξη και ξεχύνονται σαν όχλος στο νησί, λεηλατώντας. Οι ντόπιοι αντιδρούν με κάθε διαθέσιμο μέσο, γεγονός που μετατρέπει τις ενδομεταναστευτικές συγκρούσεις σε συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων-μεταναστών.
  • Προς το παρόν δεν είμαστε εκεί, αλλά αυτό που συνέβη στη Μόρια και στη συνέχεια η μαζική εισβολή κυρίως Αφγανών στη Μυτιλήνη είναι ένα βήμα πριν. Υπενθυμίζουμε ότι όταν οι κατά κανόνα παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο χωριό Μόρια, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να τους εμποδίσουν και να προστατεύσουν το χωριό και τις περιουσίες τους.

Με άλλα λόγια, αυτό που απεφεύχθη αυτή τη φορά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αποφευχθεί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη. Αστυνομικές πηγές που έχουν εικόνα της κατάστασης υποστηρίζουν πως είναι ζήτημα χρόνου, επειδή είναι πιθανόν τα ΜΑΤ να μην μπορούν να αποκαταστήσουν την τάξη, ειδικά εάν οι ταραχές γενικευθούν και επεκταθούν. Πρόκειται για το σενάριο που οι αρμόδιοι παράγοντες ξορκίζουν.

Θα έπρεπε, όμως, να προετοιμάζονται για να το διαχειρισθούν. Ακόμα κι αν δεν είναι αναπόφευκτο, είναι σίγουρα πολύ πιθανό. Το απέδειξαν τα γεγονότα αυτών των ημερών.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το “Δίκαιο της Ισχύος” εναντίον της Κύπρου: Γιατί δεν πείραξε ExxonMobil και Total

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: