Γεμίζει με ΜΑΤ η Λέσβος για να προστατεύσουν τις εργασίες δημιουργίας κλειστού κέντρου

File Photo: Κόσμος κρατώντας σημαίες και πανό συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώσεων για το μεταναστευτικό στη Μυτιλήνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Με ενισχυμένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ξεκινούν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, οι εργασίες για την κατασκευή των νέων κλειστών δομών που θα χρησιμοποιηθούν ως προαναχωρησιακά κέντρα για μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Ήδη, αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα Δευτέρα, οι πρόδρομες εργασίες, στις εκτάσεις που έχουν επιταχθεί. Πρόκειται κυρίως για χωματουργικές εργασίες, διαμόρφωσης προσβάσεων και περιμετρικής περίφραξης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο διάλογος έχει εξαντληθεί καθώς οι κάτοικοι δεν προσέρχονται με συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά μόνο με άρνηση.

Χθες, Κυριακή, μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού σχεδίου, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά αυτοδιοικητικών και άλλων τοπικών παραγόντων που αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία νέων δομών θα ξεκινήσει άμεσα. Δήλωσε πως αιτία της καθυστέρησης μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. «Το μέγεθος του προβλήματος είναι δεδομένο όπως και η κατάσταση που παραλάβαμε. Το 2017 οι αφίξεις ήταν 33.000, το 2019 πλησίασαν τις 80 χιλιάδες. Η νέα κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει πάνω από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, σύνορα με χαλαρό έως ανύπαρκτο έλεγχο, δομές σε απελπιστική κατάσταση και πάνω από όλα μια πολιτική χωρίς αποτρεπτικό προσανατολισμό και φροντίδα για σωστή κράτηση όσων μένουν στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης τοποθετήθηκε σε υψηλούς τόνους. Προανήγγειλε την κλιμάκωση των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Με κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, έπειτα από σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού, ομόφωνα δήλωσαν ότι «δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων». Έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια θα πραγματοποιηθούν και την ερχόμενη Τετάρτη. Την Κυριακή, κάτοικοι της Χίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία δομής στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου – Βολισσού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αιρετών πολιτών της Χίου για συγκέντρωση.

Όπως μεταδίδει το lesvosnews.net περισσότεροι από 300 αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών πρόκειται να επιστρατεύσει η κυβέρνηση με σκοπό να ξεκινήσουν ομαλά οι εργασίες κατασκευής τής νέας δομής στην περιοχή Καραβας-Καβακλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Lesvospost.com έρχονται άμεσα στην Μυτιλήνη 7 διμοιρίες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ ενώ στην Μυτιλήνη είναι ήδη 3 διμοιρίες που έμειναν από τα επεισόδια που είχαμε αρχές του μήνα στην Μυτιλήνη. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι στο σημείο που θα γίνει η νέα δομή θα βρίσκονται και 2 εισαγγελείς όπου θα παρακολουθούν και θα επέμβουν όπου χρειαστεί σε συνενόηση με τις αστυνομικές αρχές και την κυβέρνηση.. Άξιζε να σημειώσουμε ότι τον συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων θα έχει το υπουργείο προστασίας του Πολίτη όπου θα δίνει τις εντολές.

Χτες πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη στον Μανταμάδο παρουσία του δημάρχου δυτικής Λέσβου, της επιτροπής αγώνα και του προέδρου της τοπικής Κοινότητας Μανταμάδου. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα χωριά του Δήμου Δυτικής Λέσβου με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος ενώ από κάθε χωριό θα δημιουργηθεί και μια ομάδα περιφρούρησης η οποία ανά βάρδια επι 24ωρου βάσεως θα βρίσκονται στην περιοχή Καραβας-Καβακλη.

Αύριο στις 13:30 θα ανακηρυχθεί και η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή της δομής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή Καραβάς-Καβακλή ήδη βρίσκονται 2 περιπολικά χωρίς να έχουν παρέμβει μέχρι στιγμής.

Η ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και εμπρός βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση που παρά τις αντιδράσεις προσπαθεί με αυταρχισμό να επιβάλει τις επιλογές της. Κάθε τραυματισμός σημαίνει ότι η Κυβέρνηση βάφει με αίμα τα χέρια της!

Hellas Journal με πληροφορίες και από lesvosnews.net

Διαμαρτυρία γυναικών κατά της δημιουργίας δομής προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal