File Photo: Πραγματοποιήθηκε στο Στεφανοβίκειο και στο Λιτόχωρο η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day) της συνεκπαίδευσης της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) και της 3rd Combat Aviation Brigade (3rd CAB) των ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώνει την ανάπτυξή της στην Ελλάδα. Η συνεκπαίδευση λαμβάνει χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου 2019 σε περιοχές ασκήσεων ολόκληρης της χώρας και επικεντρώνεται στη διεξαγωγή ημερήσιων και νυκτερινών πτήσεων, αεροκίνητων επιχειρήσεων, ασκήσεων μικρών κλιμακίων και βολών με όλα τα οπλικά συστήματα των ελικοπτέρων. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ
Για ρόλο-κλειδί της Ελλάδας στην τρέχουσα αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή, κάνει λόγο το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που γράφει ο Glen Carey.
Τίτλος του κειμένου: As Turkey Asks for U.S. Help, Trump Befriends Its Old Enemy (Καθώς η Τουρκία ζητά τη βοήθεια των ΗΠΑ, ο Τραμπ γίνεται φίλος με την Ελλάδα).
Αναφερόμενος στην κοινή – μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ – στρατιωτική άσκηση που έλαβε χώρα στις 19 Φεβρουαρίου στους πρόποδες του Ολύμπου, στο πλαίσιο της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, και καταγράφοντας σχετική δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Geoffrey Pyatt ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι «ισχυρότερες από ποτέ», ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι επρόκειτο περισσότερο για απόδειξη της γεωπολιτικής κατάστασης σε μια ασταθή περιοχή και για μήνυμα προς τις ανταγωνίστριες χώρες, παρά για σημάδι κάποιας μεγάλης φιλίας.
Για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σημαντική για τον περιορισμό της επιρροής Κίνας και Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και για τους Έλληνες, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να ελέγξει τον επεκτατισμό της Τουρκίας, η οποία την περασμένη εβδομάδα ζήτησε τη στρατιωτική στήριξη της Ουάσιγκτον στον πόλεμο στη Συρία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Μια ενισχυμένη συνεργασία με την Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με την Εθνική Αμυντική Στρατηγική του Donald Trump και η Ελλάδα είναι μια σχετικά φίλα προσκείμενη προς τις ΗΠΑ χώρα στην Ευρώπη, επισημαίνεται στο δημοσίευμα και καταγράφεται δήλωση του αρχηγού του Αμερικανικού Στρατού Ryan McCarthy, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.
«Είναι θέμα ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Εάν δεν συνεργάζεσαι μαζί τους, κάποιος θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό». Και σημειώνεται ότι η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που πέρασε, πούλησε το μεγαλύτερο λιμάνι της στην Κίνα, στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει χρήματα, επένδυση που, σύμφωνα με τον McCarthy έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ.
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στην τρέχουσα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – η μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1990, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά – παρατίθεται δήλωση του υψηλόβαθμου αξιωματούχου του τουρκικού ΥΠΕΞ Cagatay Erciyes, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος αμφισβήτησε τις ελληνικές διεκδικήσεις και δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις, λέγοντας «Οι ΗΠΑ, οι Αμερικανοί φίλοι μας, μπορούν να στηρίξουν το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Είναι γεγονός ότι το καλό κλίμα μεταξύ Μητσοτάκη και Trump έρχεται σε έντονη αντίθεση με το κλίμα με τον Erdogan, ο οποίος έχει συχνά μια πικρόχολη σχέση με τον Αμερικανό ομόλογό του, σχολιάζει ο δημοσιογράφος, και παραθέτει την εκτίμηση αναλυτή στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής της Ουάσιγκτον Kamran Bokhari, ο οποίος δηλώνει:
«Οι ΗΠΑ έχουν πάντα μια προσέγγιση ισορροπίας δυνάμεων, ειδικά όταν ένας σύμμαχος σαν την Τουρκία προσπαθεί μονομερώς να επιδείξει την ισχύ του. Η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει στις ΗΠΑ απ’ό,τι η Ελλάδα, αλλά οι ισχυρότεροι δεσμοί με τους Έλληνες είναι χρήσιμοι καθώς η Ουάσιγκτον δεν θέλει να νιώσει η Τουρκία πολύ άνετα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Εκτάκτως σε Έβρο & νησιά βορείου Αιγαίου ο Α’ ΓΕΕΘΑ: Απλώνεται δίχτυ αποτροπής στα σύνορα