File Photo: Σύμφωνα με την FAZ το αίτημα της Τουρκίας εμφανίζεται σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στην τουρκική κυβέρνηση εξαντλείται και συνδέεται παράλληλα με την τουρκική θρησκευτική υπηρεσία Diyanet στη Γερμανία, της οποίας οι ιμάμηδες κατασκόπευαν Μουσουλμάνους που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, ενώ στα τζαμιά τους εξυμνείται ο τουρκικός πόλεμος στη Συρία. ΚΥΠΕ
Στη διαπραγμάτευση συμφωνίας αναφορικά με την ίδρυση τουρκικών σχολείων στη Γερμανία αναφέρεται η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως σημειώνεται, η Τουρκία αξιώνει μια πρακτική που ασκεί εδώ και χρόνια η Γερμανία στην Τουρκία. Θέλει να ιδρύσει σχολεία στη Γερμανία που δεν θα παρακολουθούν μόνο τα παιδιά διπλωματών.
Για να δώσει έμφαση στο αίτημα της, η τουρκική κυβέρνηση –συνεχίζει η FAZ-αμφισβήτησε πρόσφατα τη λειτουργία του γερμανικού σχολείου στη Σμύρνη. Για τη διδασκαλία, όπως και στα σχολεία της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, η Γερμανία στέλνει Γερμανούς δάσκαλους, σύμφωνα με τα διδακτικά προγράμματα των κρατιδίων. Τώρα, η Τουρκία ζητά το ίδιο, για δικά της σχολεία στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την FAZ, δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο σε αυτό. Ωστόσο, το αίτημα εμφανίζεται σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στην τουρκική κυβέρνηση εξαντλείται και συνδέεται παράλληλα με την τουρκική θρησκευτική υπηρεσία Diyanet στη Γερμανία, της οποίας οι ιμάμηδες κατασκόπευαν Μουσουλμάνους που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, ενώ στα τζαμιά τους εξυμνείται ο τουρκικός πόλεμος στη Συρία.
Επιπρόσθετα, η σύλληψη του Tούρκου δικηγόρου -που έλεγχε τις πληροφορίες των αιτούντων άσυλο εκ μέρους της Γερμανίας- επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Τουρκία δεν θέλει να αποδεχθεί ότι η Γερμανία παραχωρεί πολιτικό άσυλο σε τόσα πολλά άτομα που φεύγουν από την Τουρκία.
Στον κατάλογο των αιτούντων άσυλο, προηγούνται μόνο οι Σύροι και οι Ιρακινοί των Τούρκων.
Οι περισσότεροι είναι Κούρδοι ή υποστηρικτές του Κινήματος Γκιουλέν. Θεωρείται ότι τα καινούργια σχολεία θα αντικαταστήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Κινήματος Γκιουλέν, το οποίο η Τουρκία έχει απαγορεύσει κατατάσσοντας το στις τρομοκρατικές οργανώσεις.
ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Βερολίνο / Γερμανία
Η ανάδειξη της Τουρκίας σε “υπερδύναμη” οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ταγίπ δεν θεωρείται «δεδομένος»