Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer χτες στο Βερολίνο. EPA/FELIPE TRUEBA
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν θα εκφωνήσει ομιλία σήμερα στο Βερολίνο ενώπιον των Γερμανών βουλευτών με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, σε μια Γερμανία όπου ο αντισημιτισμός κάνει την επανεμφάνισή του.
Μετά τις εκδηλώσεις στο Γιάντ Βάσεμ και στη συνέχεια στο ίδιο το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπίρκεναου παρουσία πολλών ηγετών από όλο τον κόσμο, η ομιλία του 10ου προέδρου του Ισραήλ στη Μπούντεσταγκ στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να αποτελέσει ακόμη μία σημαντική στιγμή της επετείου αυτής.
Πρόκειται μόλις για τον δεύτερο Ισραηλινό πρόεδρο που απευθύνεται στο γερμανικό κοινοβούλιο μετά τον Σιμόν Πέρες το 2010.
Αυτή τη φορά όμως θα μιλήσει ενώπιον και 89 μελών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, πολλά ηγετικά στελέχη του οποίου ζητούν να σταματήσει η γερμανική κουλτούρα της μεταμέλειας για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ.
Χθες Τρίτη ο Ρίβλιν συμμετείχε μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε μια συνάντηση με μαθητές της Γ’ λυκείου του εβραϊκού ιδιωτικού σχολείου Moses Mendelsohn στο Βερολίνο.
Εκεί τόνισε το διακύβευμα της επετείου.
«Έχουμε την 4η, 5η και την 6η γενιά μετά το Ολοκαύτωμα και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», εξήγησε ο Ρίβλιν. «Τώρα πρέπει να βρούμε ένα μέσο για να μάθετε και να διδάξετε στα παιδιά σας τι συνέβη ώστε να μην επαναληφθεί».
Ο Σταϊμάιερ δεν έκρυψε από την πλευρά του την ανησυχία του, κυρίως μπροστά στην επέκταση της επιρροής των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και την «πολύ αρνητική επιρροή τους».
Για τον Γερμανό πρόεδρο «οι πληροφορίες δεν αρκούν, πρέπει να συνοδεύονται από εμπειρίες όπως ένα ταξίδι στο Ισραήλ, μια επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης».
Στη Γερμανία παρατηρείται αύξηση των ρατσιστικών και αντισημιτικών επιθέσεων, με πιο σοβαρή την επίθεση εναντίον συναγωγής γεμάτης πιστούς στο Χάλε στα τέλη του 2019, όπου απετράπη την τελευταία στιγμή ένα μακελειό.
Εξάλλου τέτοιου είδους επιθέσεις σημείωσαν αύξηση σχεδόν 20% το 2018 σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας. Το νεοναζιστικό κίνημα ευθύνεται για τις περισσότερες.
Η αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών προκαλεί ανησυχίες στη γερμανική κυβέρνηση για «μαζική» φυγή των Εβραίων από τη Γερμανία.
Ήδη ένας στους δύο Εβραίους εξετάζει το ενδεχόμενο να φύγει από τη χώρα, προειδοποίησε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, διευκρινίζοντας ότι οι αντισημιτικές απειλές και προσβολές είναι καθημερινό φαινόμενο στη Γερμανία.
Το θέμα θα είναι προτεραιότητα για τη χώρα, η οποία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο και την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Νοέμβριο.
Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ λαμβάνει μέτρα για την πιο αυστηρή τιμωρία του αντισημιτισμού.
«Έχουμε ευθύνη όλος ο κόσμος να νιώθει ασφάλεια στη Γερμανία και την Ευρώπη», τόνισε η Μέρκελ.
Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις που θα προβλέπουν ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να ενημερώνουν την αστυνομία για μηνύματα που περιλαμβάνουν απειλές κατά της ζωής, αλλά η καλύτερη προστασία των πολιτικών που δέχονται απειλές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP – dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.
Βερολίνο, Γερμανία
Το Άουσβιτς είναι τόπος φρίκης και γερμανικής ενοχής δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας