Το Άουσβιτς είναι τόπος φρίκης και γερμανικής ενοχής δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ στο Άουσβιτς. EPA, LUKASZ GAGULSKI POLAND




“Προειδοποίηση για να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην ξανασυμβεί” χαρακτήρισε το Άουσβιτς ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αναζωπύρωση του υπερβολικού εθνικισμού και των εθνικιστικών ιδεολογιών και το χαρακτήρισε προειδοποίηση για να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην ξανασυμβεί.

«Το Άουσβιτς είναι το άθροισμα της λαϊκιστικής εθνικιστικής σκέψης, του φυλετικού μίσους και του εθνικού παροξυσμού. Όταν κοιτάζει κανείς γύρω του σήμερα, έχει μερικές φορές την εντύπωση ότι το κακό είναι ακόμα υπαρκτό. Και γι ‘αυτό μιλάμε εδώ στο Άουσβιτς όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά αντιλαμβανόμαστε ως πρώτιστη ευθύνη την καταπολέμησή του και στη χώρα μας.

Το Άουσβιτς είναι τόπος φρίκης και γερμανικής ενοχής. Βρίσκουμε με δυσκολία τα λόγια όταν θέλουμε να περιγράψουμε την έκταση της φρίκης. Το Άουσβιτς είναι μια προειδοποίηση για να θυμόμαστε, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι εδώ και τώρα», δήλωσε ο Στάινμάιερ με την ευκαιρία της 75ης επετείου της απελευθέρωσης του στρατοπέδου, ενώ στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε: «Ξέρουμε τι συνέβη και πρέπει να ξέρουμε ότι μπορεί να ξανασυμβεί».

Με πληροφορίες από Der Spiegel, dpa via ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κουρδική έκθεση υποστηρίζει χρήση λευκού φωσφόρου από τον τουρκικό στρατό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: