Ο Μητσοτάκης ζήτησε την αμερικανική μεσολάβηση για να τερματιστεί η τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Michael Pence και ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo μαζί με τις συζύγους τους στην Ουάσιγκτον πριν την δεξιωση που παρέθεσαν για τον Ελληνα πρωθυπουργό , Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ανώτατη πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική πλευρά θα αναλάβει μία πρωτοβουλία με στόχο να τερματιστούν οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Δεν θα πρόκειται για μεσολάβηση, αλλά για μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Βασικά αυτό που μόνο ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βοήθεια για άμεση αποκλιμάκωση και τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και απειλών.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ, στην παρουσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ομπράιαν.

  • Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την κατάσταση στο Αιγαίο και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι ο ίδιος θέλει ειρήνη και είναι έτοιμος για διάλογο, χωρίς να δέχεται την παραμικρή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. Αλλά παρακάλεσε να ασκηθεί η αμερικανική επιρροή για να τελειώσει ο κύκλος απειλών και προκλήσεων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε τις πληροφορίες ότι ο κ. Ερντογάν θα επιχειρήσει να στείλει γεωτρύπανο στις ελληνικές θάλασσες και ότι αν συμβεί αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να μην αντιδράσει.

Η ανώτατη πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι αποφασίστηκε να υπάρξει παρέμβαση. Θα βοηθήσουμε, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας Καθημερινή, Κατερίνα Σώκου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα «μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία».

  • Η ανώτατη πηγή μίλησε επίσης για μία «φανταστική επίσκεψη» του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και η Αμερική υπολογίζει ότι θα παίξει στρατηγικό ρόλο.

Δεν είναι γνωστό πως θα αντιμετωπιστεί η αμερικανική πρωτοβουλία από τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά προκάλεσε εντύπωση ότι οι προσδοκίες δεν είναι χαμηλές.

Βεβαίως εξαρτάται ποιο θα είναι το είδος της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Θα είναι μόνο μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση, θα είναι μία κλασσική μεσολάβηση, ένα «πάρε-δώσε»; Διότι, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει όλες αυτές τις απαράδεκτες απαιτήσεις.

  • Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον κ. Τραμπ στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε φυσικά. Φέτος είναι εκλογική χρονιά στην Αμερική, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα μπορούσε να επισκεφθεί τη χώρα μας. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Επειδή δεν τον «παίζει» κανείς στην Ευρώπη δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό πριν το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι το 2020 θα έχει πάρα πολύ αυξημένες υποχρεώσεις.

Ο Τραμπ αποδέχθηκε πρόσκληση του Πρωθυπουργού για να επισκεφθεί την Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: