Οι ΗΠΑ απέρριψαν αίτημα της Βρετανίας για την έκδοση της συζύγου Αμερικανού διπλωμάτη

Οι γονείς του νεαρού Χάρι Νταν, που σκοτώθηκε σε τροχαίο από την Άνν Σακούλας, σύζυγο Αμερικανού διπλωμάτη. EPA, ANDY RAIN




Οι αρχές των ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της Βρετανίας να εκδοθεί η σύζυγος αμερικανού διπλωμάτη η οποία ενεπλάκη σε τροχαίο στο οποίο σκοτώθηκε βρετανός έφηβος, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Όταν έλαβε χώρα το δυστύχημα, και για τη διάρκεια της παραμονής της στο ΗΒ» η αμερικανίδα υπήκοος που ενέχεται στην υπόθεση «είχε ασυλία» από κάθε ποινική δίωξη, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

«Εάν οι ΗΠΑ ικανοποιούσαν το αίτημα έκδοσης του ΗΒ, θα καθιστούσαν την επίκληση της διπλωματικής ασυλίας πρακτικά άκυρη και θα δημιουργούσαν ένα εξαιρετικά προβληματικό προηγούμενο», κατά το ίδιο κείμενο.

Την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης της Αμερικανίδας είχε ανακοινώσει νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Είμαστε απογοητευμένοι για την απόφαση αυτή, που μοιάζει σαν άρνηση της δικαιοσύνης», σχολίασε εκπρόσωπος του Home Office. «Θα εξετάσουμε επειγόντως όλες τις δυνατότητες που έχουμε», πρόσθεσε.

Ο Χάρι Νταν, 19 ετών, σκοτώθηκε σε σύγκρουση αυτοκινήτου με τη μοτοσικλέτα του στην κεντρική Αγγλία την 27η Αυγούστου 2019.

Η οδηγός του αυτοκινήτου Αν Σακούλας, ασυνήθιστη στην οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου, βρισκόταν στο λάθος τμήμα του οδοστρώματος. Η 42χρονη μητέρα τριών παιδιών επικαλέστηκε τη διπλωματική ασυλία της και επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου της ασκήθηκε δίωξη από τη βρετανική δικαιοσύνη για επικίνδυνη οδήγηση με αποτέλεσμα θάνατο ανθρώπου. Οι βρετανικές εισαγγελικές αρχές άρχισαν κατόπιν τη διαδικασία για να ζητήσουν την έκδοσή της, κάτι για το οποίο εξέφρασε τότε λύπη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA, οι γονείς του Χάρι Νταν ενημερώθηκαν χθες Πέμπτη για την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης από τη βουλεύτρια που τους εκπροσωπεί, την Άντρεα Λίντσομ (Συντηρητικοί).

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Ο Κιμ “στρατικοποιεί” το υπουργείο Εξωτερικών: Διόρισε επικεφαλής μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: