Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Photo υπουργείο Ενέργειας, Πρακτορείο Anadolu
Μετά το θαλασσοτεμάχιο 7, της κυπριακής ΑΟΖ, στo οποίο εισέβαλε η κατοχική Τουρκία, τη γεώτρηση στον κόλπο της Καρπασίας, έστειλε τώρα το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο 8. Απέναντι από τη Λεμεσό.
Εξήντα, περίπου, ναυτικά μίλια από τις ακτές της πόλης, το γεωτρύπανο θα προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις. Πρόκειται για θαλασσοτεμάχιο το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία ΕΝΙ- ΤΟΤΑΛ. Και η γαλλική εταιρεία μπήκε, υποτίθεται σε όλα τα τεμάχια που είχαν παραχωρηθεί στους Ιταλούς για να υπάρχει μια πιο ισχυρή αντίδραση στις τουρκικές έκνομες ενέργειες. Αλλά αντίδραση δεν υπήρξε όταν η Τουρκία εισέβαλε στο 7. Κι ας είχαν διεκδικήσει και εξασφαλίσει την άδεια για δραστηριοποίηση τους στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η νέα αυτή ενέργεια, όπως και η αποστολή του ερευνητικού Ορούτς Ρέις, περίπου 80 ναυτικά μίλια από την Πάφο, στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, συνιστούν κλιμάκωση της έντασης και τούτο χρησιμοποιείται ως εργαλείο επιβολής από την κατοχική δύναμη.
Δεν υπάρχει λόγος αναζήτησης τι έχει προκαλέσει την αποστολή του «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 8. Η πραγματικότητα μια είναι:
Είναι πρόδηλο σε όλους πως η Τουρκία διεκδικεί περιοχές με τις οποίες όχι μόνον δεν έχει στοιχειώδη γεωγραφική γειτνίαση αλλά δεν έχει ούτε θαλάσσιο μέτωπο. Δυστυχώς, όμως, αυτή είναι διαχρονικά η τουρκική στάση σε αυτά τα ζητήματα και αυτήν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε και τώρα και στο μέλλον όταν θα εδραιώσει τα τετελεσμένα. Και όχι μόνο εμείς, σε Κύπρο και Ελλάδα. Η εμπλοκή της στη Λιβύη δείχνει πως τα θέλει όλα και κάποιοι με τη στάση τους τη διευκολύνουν.
Απονευρωμένες αντιδράσεις δεν απέδωσαν και δεν αποδίδουν. Η πολιτική του κατευνασμού ενισχύει τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.
Στο πολιτικό επίπεδο, η η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει μέτρα κατά της Τουρκίας αλλά φαίνεται πως κάποιοι φρενάρουν την υλοποίησή τους. Το ποτήρι, όμως, έχει ξεχειλίσει. Γι’ αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο χθεσινό Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Λευκωσίας:
Κι αυτό σημαίνει πολλά και για την Τουρκία αλλά και για εταίρους μας, που έχουν συμφέροντα. Ο χρόνος έχει παρέλθει και είναι πρόδηλο πως η Άγκυρα δεν καταλαβαίνει από προειδοποιήσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα, στη βάση των ονομάτων νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που υπέβαλε η Λευκωσία. Να έχει κόστος η Τουρκία, να έχει κόστος το ψευδοκράτος, το οποίο ελέγχεται από την Άγκυρα και είναι όχημα που εξυπηρετεί την επεκτατική της πολιτική.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γίνεται χαμός και ο κ. Άντρος (Κυπριανού του ΑΚΕΛ) το βιολί του. Να περάσει ο αγωγός με το αέριο από την Τουρκία μετά τη λύση. Μετά τη λύση; Ποια λύση; Αυτή που θέλει η Τουρκία για να πάρει και το αέριο;