File Photo: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. EPA, JULIEN WARNAND
Σεβαστέ κύριε Πρωθυπουργέ,
Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεστε στην αμερικανική πρωτεύουσα για να επισκεφτείτε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε την σημασία αυτής της επίσκεψης, ίσως της πιο σημαντικής στην πολιτική καριέρα σας.
Ελπίζω ότι θα είστε έτοιμος να δώσετε στο Λευκό Οίκο την πιο σημαντική μάχη από την εποχή που ο Πρόεδρος Τζόνσον ήρθε σε ρήξη με τον Γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου στις 24 Ιουνίου 1964.
Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλες τις διπλωματικές σας ικανότητες, όταν η συζήτηση στραφεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στους κινδύνους που εγκυμονεί για τη διεθνή σταθερότητα στην κρίσιμη και για τα αμερικανικά συμφέροντα περιοχή, η αναθεωρητική πολιτική και οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Ελπίζω πως όταν θιγεί η ελληνοτουρκική διένεξη για τις θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας) στην Ανατολική Μεσόγειο, θα επισημάνετε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 37 ετών, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα, που εμμένει στην πάγια θέση ότι Ελλάδα δεν πρέπει να προβεί σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ άνευ διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία.
Ισχύει ακόμα, δυστυχώς, η δήλωση του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, στις 27 Ιουλίου 2011, στην Αθήνα:
Ευελπιστώ ότι θα ζητήσετε από τον Αμερικανό Πρόεδρο με την δέουσα πολιτική δεξιότητα, αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα, να ανακαλέσει την παραπάνω δήλωση του Φίλιπ Γκόρντον και επιστρέφοντας στην Αθήνα να ανακηρύξετε ΑΟΖ. Μπορείτε, εάν το επιθυμείτε, να αντιγράψετε το προεδρικό διάταγμα του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν στις 10 Μαρτίου 1983, όταν ανακήρυξε την αμερικανική ΑΟΖ.
Θα ήταν ίσως χρήσιμο να υπενθυμίσετε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η κυβέρνησή του χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με το Δίκαιο της Θάλασσας. Καυτηριάζει τις κινεζικές παραβιάσεις στην Σινική Θάλασσα αλλά δεν κάνει το ίδιο με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εμείς επί 37 χρόνια αδρανούμε, και όχι μόνο δεν έχουμε ανακηρύξει την Ελληνική ΑΟΖ, αλλά παρακολουθούμε άφωνοι τις ανακηρύξεις των ΑΟΖ των άλλων κρατών, που σήμερα έχουν φτάσει στις 131.
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την απαξίωση της Θάλασσας από τον λαό που έγραψε μια τόσο λαμπρή ιστορία μέσα από τις θάλασσές της.
Τέλος, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω την δήλωση που έκανε ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης στην Ουάσιγκτον στις 23 Ιανουαρίου 2013 ο προκάτοχός σας Αλέξης Τσίπρας:
Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε στη συνέχεια πρωθυπουργός για μια, σχεδόν, πενταετία αλλά ξέχασε αυτή του την δήλωση, όταν μπήκε στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αθήνα. Εύχομαι όταν εσείς μπείτε στο αεροπλάνο της επιστροφής να μη έχετε ξεχάσει την ΑΟΖ, όπως εκείνος.
Με σεβασμό και εκτίμηση,
Θεόδωρος Καρυώτης
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Το 2020 πρέπει να είναι η Χρονιά της ΑΟΖ: Χωρίς φοβικό σύνδρομο και με αγάπη στην Ελλάδα