Αναμένοντας τα έξι ΝΗ-90: Διαπραγματεύσεις, βολές κατά Τουρκίας και γαλλική υποστήριξη με το σταγονόμετρο…

Το ελικόπτερο NH-90 κατά τη διάρκεια της άσκησης Salamis Storm – Photo: HellasJournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Περίσσευαν κατά τη χθεσινή ομιλία του Γάλλου πρεσβευτή στο ελικοπτεροφόρο «Dixmude» που βρίσκεται στον Πειραιά, τα λόγια υποστήριξης προς την Ελλάδα και οι ευθείες βολές προς την Τουρκία με την προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο, και την Μεσόγειο.

Ωστόσο ο κος. Patrick Maisonnave, ανάμεσα στις σκέψεις που εξέφραζε, μιας και φάνηκε ότι δεν μιλούσε βάσει κειμένου, αναφέρθηκε και στην εξοπλιστική συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τις δυο χώρες.

Σ’ ότι αφορά τις προθέσεις για πρόσκτηση των δυο Γαλλικών φρεγατών «Belh@ra, ο κος. Maisonnave εμφανίστηκε πολύ φειδωλός και ιδιαίτερα προσεκτικός. Άλλωστε με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνει κατά μια έννοια και τα όσα έχουν σημειώσει κατά διαστήματα πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, που έλεγαν πως ότι γίνει θα πρέπει να «συνυπάρξουν» το σωστό timing σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα στα δυο κράτη και οι εξελίξεις στην περιοχή που θα αφορούν και τις δυο πλευρές.

Αν αυτό το timing έχει φτάσει κι έχει να κάνει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, θα φανεί, αρκεί να έχουμε υπομονή μόλις 24 ώρων.

  • Πάντως ο Γάλλος πρεσβευτής έκανε μια σημαντική αναφορά κι αυτή ήταν για την υπογραφή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία της τροποποιητικής σύμβασης που έχει να κάνει με τα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90.
  • Η σύμβαση αυτή έχει επεξεργαστεί από στελέχη της Αεροπορίας Στρατού και είναι αυτή με την οποία εξασφαλίζεται η συνέχιση του προγράμματος για τα Γαλλικά ελικόπτερα. Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών καιρό τώρα είχε δώσει αυτή την πολύ ιδιαίτερη «μάχη» με την Γαλλική πλευρά, παράλληλα με εκείνη του Γολγοθά που πέρασε για τα Mirage.
  • Σύμφωνα με πηγές από την Αεροπορία Στρατού, μόλις οι δυο πλευρές υπογράψουν, ξεκλειδώνει η πύλη για την πρόσκτηση των έξι ελικοπτέρων που δεν έχουν προσγειωθεί ακόμη στην πίστα των Μεγάρων και το 2ο Τάγμα της ΑΣ.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν μάλιστα ότι γίνονται πολλές διαπραγματεύσεις ώστε τα περισσότερα εξ αυτών να είναι με τη διαμόρφωση Ειδικών Επιχειρήσεων. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα γίνει σε μια περίοδο όπου οι Ειδικές Επιχειρήσεις αλλάζουν μορφή, αν η νέα ηγεσία καταφέρει να πείσει τελικά την πολιτική για την πλήρη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει αλλαγές σε όλα τα όπλα, με τις περισσότερες όμως να αφορούν τον Στρατό Ξηράς. Και μπορεί ορισμένες από τις ουσιώδεις αλλαγές να γίνουν από το Γενικό Επιτελείο, η ολοκληρωτική «μεταμόρφωση» είναι θέμα του ΚΥΣΕΑ.

Οι παραφωνίες…

Ωστόσο και τώρα δεν λείπουν «παραφωνίες» της Γαλλικής πλευράς και μάλιστα την στιγμή που η Ελλάδα είναι εντάξει απέναντι στο αντίτιμο των 20,1 εκ. ευρώ, για τη συνέχιση της υποστήριξης σε ροή ανταλλακτικών που θ’ απογειώσουν (επιτέλους) τα ΝΗ-90.

Αυτή ήταν μια από τις πρώτες κινήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε μια προσπάθεια απαγκίστρωσης του προβλήματος για την υποστήριξη των υπερσύγχρονων Γαλλικών ελικοπτέρων.

Όπως σημειώνουν πηγές που πιέζουν το θέμα της υποστήριξης, παρά τις παρεμβάσεις του Γαλλικού υπουργείου άμυνας και της κας. Φλοράνς Παρλί-που η ίδια είχε υποσχεθεί στον Έλληνα υπουργό ότι τα ζητήματα των Mirage και των ΝΗ-90 θα λυθούν αμεσότατα- ακόμη και σήμερα η ροή ανταλλακτικών για την «ανάσταση» των Γαλλικών ελικοπτέρων του 2ου Τάγματος, συνεχίζει με το σταγονόμετρο.

  • Κι όλοι στην Αεροπορία Στρατού μπορεί να καταλαβαίνουν ότι οι μεγάλες παραγγελίες έχουν και τον ανάλογο χρόνο αναμονής, όμως για αναλώσιμα που βρίσκονται σε επάρκεια, δεν γίνεται κατανοητό, πως συμβαίνει να μην έχουν πάρει τον δρόμο προς την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη δείγμα που πολλοί φοβούνται για το μέλλον, διότι όποιο πρόγραμμα προχωρήσει με τους Γάλλους, θα υπάρχει η πρέπουσα υποστήριξη;
  • Για την «δικαιοσύνη» και μόνο να υπενθυμίσουμε πως το θέμα της υποστήριξης των ΝΗ-90 ήταν κάτι που δεν υπήρχε στα προαπαιτούμενα της αρχικής σύμβασης, πράγμα που ταλαιπώρησε ιδιαίτερα στη συνέχεια και μάλιστα εν τω μέσω της οικονομικής δυσπραγίας.
  • Από την άλλη πλευρά πάντως, το θέμα των Mirage και της υποστήριξης, είναι το παράδειγμα που ενώ τα χρήματα υπήρχαν στον «κουμπαρά» της Πολεμικής Αεροπορίας, η συμφωνία σκόνταφτε στις τέσσερις εταιρίες, το Ελληνικό δημόσιο και το νομικό καθεστώς της Γαλλίας.

Γι’ αυτό τον λόγο οι επιτροπές κι από τις Διευθύνσεις Εξοπλισμών των όπλων κι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πρώτα πλέον θέλουν να ξεκαθαρίζουν με τους Γάλλους το ζήτημα της μακροχρόνιας υποστήριξης ώστε να μην τίθενται τέτοιου είδους θέματα στο μέλλον…

Αερομαχίες δίχως τέλος στο Αιγαίο: Η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος…

Με τρεις γαλλικούς άσσους παίζει η Αθήνα: Nέα θεμέλια αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: