Με τρεις γαλλικούς άσσους παίζει η Αθήνα: Nέα θεμέλια αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι

Πρώτη φάση για την άσκηση Κύπρου – Γαλλίας. Φωτογραφία , Γαλλικό Ναυτικο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Τρία διαφορετικά μέτωπα μέσα από τα οποία αναδεικνύεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι εκτός της Στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχίας με τις ΗΠΑ, υπάρχει και μια επιπλέον ισχυρή δύναμη που δεν είναι άλλη από την Γαλλία. Με το Παρίσι, η Αθήνα έχει πολλά κοινά συμφέροντα στη Μεσόγειο.

Η Αθήνα επιδιώκει να βρεθεί με το Παρίσι πολύ πιο κοντά σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία η οποία να έχει ως συστατικό για τα θεμέλια της, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των δυο χωρών, διότι αυτά συναντώνται και μάλιστα τάσσονται κατά του μόνιμου ταραξία της περιοχής, την Τουρκία.

Άλλωστε ο Γάλλος πρόεδρος έχει ανταλλάξει «φιλοφρονήσεις» με τον Ταγίπ Ερντογάν αρκετές φορές, κάτι που δεν το ξεχνά το Παρίσι και κυρίως τώρα που η Άγκυρα επιδιώκει την έξωση των Γαλλικών συμφερόντων από την Κυπριακή ΑΟΖ και τη Μεσόγειο.

Air to Air F-16 Block 52 plus και Rafale

Σίγουρα η κοινή εκπαίδευση Ελληνικών F-16 και Γαλλικών Rafale πάνω από την θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα με τα «γεράκια» που έβγαλαν τον περασμένο Οκτώβριο «off» την Τουρκική αεράμυνα, όταν αθέατα έφτασαν μέχρι την Κύπρο για να πάρουν μέρος στην άσκηση της Εθνικής φρουράς «Ατσάλινο Βέλος», είναι μια λεπτομέρεια που δεν αρέσει καθόλου στους επιτελείς της γειτονικής, νευρικής χώρας.

  • Επίσης η ισχυρή Γαλλική παρουσία με το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» στη Μεσόγειο και την αρμάδα που μεταξύ των πλοίων ασφαλείας είναι και η Ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», προκαλεί επιπλέον εκνευρισμό που μπορεί να μην εξωτερικεύεται, αλλά υπάρχει!

Στον επίσημο προγραμματισμό της 115 Πτέρυγας Μάχης δεν φαίνονται μέχρι στιγμής πτήσεις κοινής εκπαίδευσης με τα Γαλλικά αεροσκάφη που βρίσκονται πάνω στο αεροπλανοφόρο, ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει αιφνιδιαστικά. Κι όταν λέμε «αιφνιδιαστικά» εννοούμε ότι όλες οι συζητήσεις έχουν γίνει σε επίπεδο ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ όσοι είναι να πετάξουν, ξέρουν μόνο αυτοί την αποστολή που έχουν.

Επισήμως πάντως αναμένεται η ενημέρωση για την κοινή εκπαίδευση, όπως είχε ειπωθεί πριν τον απόπλου του αεροπλανοφόρου από το λιμάνι της Τουλόν. Για τους Γάλλους αεροπόρους είναι μια ακόμη πρόκληση να πετάξουν και να εκπαιδευτούν με τους «Best Warrior» του TLP του ΝΑΤΟ και να βρεθούν ξανά μαζί κάτω από άλλες συνθήκες σ’ ένα αεροπορικό πεδίο εντελώς διαφορετικό από εκείνο του νατοϊκού σχολείου.

  • Οι πρώτες πληροφορίες πάντως για τα σενάρια στα οποία θα λάβουν μέρος αεροπόροι της 340 μοίρας «Αλεπού» και των «Αστεριών» της 343, είναι περισσότερο για «air to air» ασκήσεις, γεγονός που καθιστά αδιαμφισβήτητους νικητές αυτούς που καθημερινά δίνουν την πραγματική μάχη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
  • Η μεγάλη κοινή άσκηση πάντως όπως σημείωναν ανώτατες πηγές είναι η ανάκτηση της αεροπορικής υπεροχής σ’ έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Βέβαια τα αεροσκάφη Rafale ως οργανικά μέσα ανήκουν στο αεροπλανοφόρο, με μια βασική αποστολή την προστασία του πλοίου και του εναέριου χώρου που βρίσκεται πέριξ του «Charles de Gaulle» σε μια απόσταση περίπου τα 100 ναυτικά μίλια (no flight zone) οπότε τα Ελληνικά μαχητικά θα έχουν σ’ ένα τέτοιο σενάριο τον ρόλο του «κακού» που θα προσπαθήσει να ελέγξει τον εναέριο χώρο και δευτερευόντως να πλήξει κάποια εκ των πλοίων της αρμάδας.

Τα Γαλλικά Rafale θα είναι η δεύτερη φορά που θα πετάξουν με τα «μπλε φτερά» νότια της Κρήτης, ύστερα από περίπου μια τετραετία, όταν το αεροπλανοφόρο είχε βρεθεί ξανά στα ζεστά Μεσογειακά νερά.

Το Γαλλικό ελικοπτεροφόρο στο Αιγαίο

Μπορεί πάντως η συνοδεία από Ελληνική φρεγάτα και η κοινή εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με τους πιλότους του Γαλλικού ναυτικού να έχουν ιδιαίτερη σημειολογική αξία, η συμμετοχή ωστόσο του ελικοπτεροφόρου του Γαλλικού στόλου «Dixmude» μαζί με Γάλλους, Αμερικανούς και Έλληνες Πεζοναύτες σηματοδοτεί τη νέα στρατηγική συμμαχία.

Σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό η συμμετοχή αυτή της Γαλλίας σε αποβατικές ενέργειες, με την υποστήριξη από επιθετικά ελικόπτερα και την μεταφορά τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων από ελικόπτερα Black Hawk, NH-90, Chinook, θεωρείται ως η πρόβα «generale» για την επερχόμενη τετραμερή άσκηση «Μέδουσα 20».

  • Οι Γάλλοι για ελάχιστες ημέρες δεν πρόλαβαν να πάρουν μέρος στην άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά όλες οι συζητήσεις σε πολιτικό και ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο από τότε, είχαν δείξει πως τον Ιούνιο του 2020 η Γαλλία θα βρεθεί στην Αίγυπτο για να πάρει μέρος στην μεγάλη άσκηση.
  • Από σήμερα που ξεκινά η συγκέντρωση των δυνάμεων για την άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020» οι Γάλλοι κρατούν σημειώσεις ώστε το καλοκαίρι να είναι απόλυτα έτοιμοι να βρεθούν όχι μόνο με τις Ελληνικές αλλά και τις αποβατικές δυνάμεις του Αιγυπτιακού στρατού, όπως και με τα δίδυμα «Mistral» του Αιγυπτιακού στόλου.

Πάντως για μια εβδομάδα το βουνό των Κενταύρων στη Μαγνησία θα φιλοξενήσει πολλές από τις «ειδικές» ενέργειες των πεζοναυτών από τις τρεις χώρες ενώ οι αποβατικές κινήσεις αναμένονται ότι θα γίνουν τουλάχιστον σε τρία διαφορετικά σημεία της νησιωτικής Ελλάδας, με τα δυο από αυτά να ενοχλούν σφόδρα την γείτονα.

Η αναθεώρηση της Ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας

Από τον Σεπτέμβριο με την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι φάνηκε ότι τοποθετήθηκαν νέα θεμέλια στις σχέσεις των δυο κρατών, με την Ελλάδα να εξηγεί ότι δεν βλέπει την Γαλλία ως έναν «έμπορο» από τον οποίο προμηθεύεται οπλικά συστήματα.

  • Η Αθήνα έχει φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με τα περισσότερα να περνούν μέσα από τους διαύλους της αμυντικής συνεργασίας. Παράπονα για τους τρόπους με τους οποίους χειρίζονται στην Γαλλία την υποστήριξη των συστημάτων που προωθούν σαφώς και υπάρχουν, αλλά ακόμη και πάνω σ’ αυτό το κομμάτι η Αθήνα έχει τις προτάσεις για λύσεις ουσίας, αρκεί να βρει το πεδίο εκείνο που θ’ ακουστούν και θ’ αξιολογηθούν αυτές οι προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός την Τετάρτη θα είναι στο Παρίσι και εκεί έχει πολλά να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο ο οποίος πήρε την απόφαση απ’ ότι έχει φανεί να προχωρήσει σε μια επίδειξη δύναμης ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου….

Η αμυντική «ανάσα» από το υπερπλεόνασμα και το timing της στρατηγικής συμφωνίας με τη Γαλλία

Δήλωση “βόμβα” του υπουργού Άμυνας: Εξετάζουμε όλα τα σενάρια, και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal