Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2Α) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ (Donald Trump) (3Α), μιλούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Η χθεσινή εμφάνιση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη «σοκάρισε» ισως όσους είχαν ξεχάσει την προηγούμενη συνάντηση του συγκεκριμένου Αμερικανού προέδρου με τον προηγούμενο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όσους πίστευαν ότι η Ελλάδα είναι τοσο σημαντική στο μυαλό του Αμερικανού προέδρου που θα τον μεταμόρφωναν σε φανατικό και ένθερμο υποστηρικτή της και σε έναν ορθολογιστή και καλότροπο ηγέτη και όχι σε αυτό που πραγματικά είναι:
Ένας απρόβλεπτος ηγέτης με προσωπικές εμμονές, ορμές, προτιμήσεις και ένα εντελώς προβληματικό στυλ συμπεριφοράς.
Οι απαντήσεις που έδωσε ή δεν έδωσε στις σχετικές ερωτήσεις, απλώς διαλύουν ψευδαισθήσεις που έχουν δημιουργηθεί (και) στα χρόνια της θητείας του κ. Τραμπ, ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει και να στηριχθεί στην στήριξη των ΗΠΑ.
Ο κ. Τραμπ ενώ συνήθως είναι έτοιμος να …πανηγυρίσει όταν κάθε χώρα ζητά την ένταξη της σε πρόγραμμα προμήθειας αμερικανικών οπλικών συστημάτων, στην ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, απέφυγε να απαντήσει. Θυμήθηκε την …Ομογένεια και τους στενούς δεσμούς με την Ελλάδα αλλά δεν έκανε την οποιαδήποτε νύξη στα F-35.
Προφανώς είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα καθώς θα εξόργιζε τον «φίλο» του Ταγιπ Ερντογαν μια και η Τουρκία αν και συμμετείχε στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35 με τις αποφάσεις της Γερουσίας και του Κογκρέσου και του Πενταγώνου έχει αποκλεισθεί από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400.
Και όταν ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο εξήγησε οτι τα Μνημόνια αυτά παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και δήλωσε ότι η Ελλάδα προσδοκά για την αμερικανική στήριξη, η απάντηση του κ. Τραμπ ηταν «σιωπή» και αλλαγή θέματος.
Η συνάντηση εκτός όλων των άλλων και του θετικού κλίματος που δημιουργεί για την ελληνική οικονομία, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα γνωρίζουν πλέον τι έχουν να περιμένουν από την Ουάσιγκτον σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία και ότι είναι υψηλού ρίσκου επιλογή να στηρίζουν τους σχεδιασμούς τους σε θολές υποσχέσεις και δηλωσεις Αμερικανών «υπηρεσιακών» παραγόντων..
Και η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας είναι πολύ χρήσιμη καθώς μπροστά στην χώρα ανοίγεται ένας πολύ δύσκολος δρόμος και πολλες προσδοκίες είχαν επενδυθεί στην αμερικανική στήριξη.
Οι στόχοι Τραμπ και Μητσοτάκη, οι προκλήσεις της Τουρκίας και η πολεμική κρίση ΗΠΑ- Ιράν