Οι στόχοι Τραμπ και Μητσοτάκη, οι προκλήσεις της Τουρκίας και η πολεμική κρίση ΗΠΑ- Ιράν

File Photo: Ο Λευκός Οίκος. Φωτογραφία HellasJournal.Com




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σε συγκυρία η οποία ευνοεί την προβολή του ρόλου της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου και νησίδας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί το επίκεντρο και πάλι της παγκόσμιας έντασης, συγχρόνως όμως μετατοπίζει το ενδιαφέρον των Αμερικανών και των άλλων Μεγάλων Δυνάμεων στην διαχείριση της κρίσης με το Ιράν, πραγματοποιεί την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αθήνα θα επιχειρήσει προβάλλοντας την θετική ατζέντα να κερδίσει το ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεν δείχνει να συγκινείται απλώς με το «δίκαιο των ελληνικών θέσεων», αλλά περισσότερο δείχνει να ενδιαφέρεται γι αυτό που θεωρεί συμφέρον των ΗΠΑ και πως αυτό εξυπηρετείται κάθε φορά.

  • Η συμβολή της Ελλάδας στην δημιουργία μιας ανεξάρτητης οδού μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη, με τον αγωγό East Med αλλά και τον σχεδιασμό για υποδοχή μελλοντικά αμερικανικού LNG στην Αλεξανδρούπολη, είναι κάτι που εντάσσεται σε αυτό που έχει στο μυαλό του ο κ. Τραμπ αλλά και η αμερικάνικη γραφειοκρατία για την διαφοροποίηση πηγών ενέργειας.

Η ύπαρξη της βάσης της Σούδας και οι νέες διευκολύνσεις που παρέχονται στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μια στιγμή μάλιστα που πλέον σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων στην Μέση Ανατολή δεν θα υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για τους Αμερικανούς, προσφέρει ένα σημαντικό επιχείρημα στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο ρόλος της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν στην παράδοξη συμμαχία του με το σιϊτικό Ιράν, αρχικά για την απόκρουση των Κούρδων της Συρίας και των συμμάχων τους Αμερικανών, μετά για την στήριξη της σιϊτικής αλλά αντιαμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράκ και κυρίως για την αντιμετώπιση του μεγάλου σουνιτικού μπλοκ της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο στην Ουάσιγκτον.

Οι στενοί δεσμοί του Ερντογάν με το ιρανικό καθεστώς, είναι και οικονομικοί και έφθασαν και στο ξέπλυμα των δισεκατομμυρίων δολαρίων από το σπάσιμο του εμπάργκο στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου ,από την τουρκική Halk Bank με την εμπλοκή του γνωστού Ιρανού επιχειρηματία και του προέδρου της Τράπεζας, εκλεκτού της οικογένειας Ερντογάν.

  • Η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει σθεναρά και τις οργανώσεις που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ιρανικής προσπάθειας να αποκτήσει πρόσβαση στην Μεσόγειο και να «περικυκλώσει» το Ισραήλ, την Χεζμπολάχ και την Χαμάς και πλέον αυτή η στήριξη αποτελεί ζήτημα ασφαλείας όχι απλώς για τον Λίβανο ή το Ισραήλ αλλά και για τις ίδιες τις ΗΠΑ.
  • Η προσωπική σχέση βεβαίως του Ντ. Τραμπ με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και παρά την καθαρά επιφυλακτική αν όχι εχθρική στάση της αμερικανικής διοίκησης και γραφειοκρατίας για την Ερντογανική Τουρκία, θα πρέπει να συνυπολογισθεί από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προετοιμασία της συνάντησης της Τρίτης.

Σήμερα το “πάρε-δώσε” με Τραμπ: «Νησίδα ασφαλείας» για τις ΗΠΑ η Ελλάδα στη Μεσόγειο

Το μεγάλο στοίχημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι να μπορέσει το αφήγημα του να αγγίξει τις «ευαίσθητες χορδές» του Αμερικανού ηγέτη και μαζί με την θετική ατζέντα των σχέσεων, να προβληθεί και η ανάγκη καθαρής στήριξης της Ουάσιγκτον σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.

Μια δημόσια επανάληψη από τον ίδιο τον Ντ. Τράμπ των δηλώσεων που τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εναντίον των ξένων παρεμβάσεων στην Λιβύη και των μονομερών προκλητικών κινήσεων που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα ,θα ήταν ένα σημαντικό κέρδος της επίσκεψης.

Η παρουσία του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού της Exxon Mobil στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο στο Ισραήλ και τώρα στην Ελλάδα, προσφέρει ένα ακόμη κίνητρο στην αμερικανική διπλωματία για επιδίωξη εκτόνωσης των εντάσεων. Το ενδεχόμενο ανάφλεξης στην Λιβύη, θα θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα στην όρεια Αφρική, θα υπονομεύσει το καθεστώς Αλ Σισι στην Αίγυπτο αλλά και την ομαλή τροφοδοσία της Ευρώπης με Λιβυκό πετρέλαιο. Ο ευαίσθητος ρόλος της Λιβύης αφορά όμως και την Κεντρική Αφρική, καθώς θα δώσει την ευκαιρία στην αναζωογόνηση του ISIS που ακόμη παραμένει ενεργό στην Αφρική.

  • Η Αθήνα θα πρέπει να καταδείξει ότι το Μνημόνιο που προβλέπει την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στην Λιβύη και θα είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει σε επικίνδυνη περιφερειακή σύγκρουση, είναι το άλλοθι για να επιβάλει η Τουρκία τις δικές της παράλογες επιδιώξεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η πλήρης και απόλυτη αποδοκιμασία των τουρκικών κινήσεων από όλες τις χώρες της περιοχής και φυσικά από κομβικούς συμμάχους των ΗΠΑ,την Αίγυπτο ,το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία, είναι ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα για την ελληνική πλευρά.

Και ο μείζον στόχος σε πρώτη φάση είναι τελικά να ακυρωθούν τα δυο Μνημόνια και πάντως να μην αποκτήσουν κανένα στοιχείο νομιμοποίησης από την διεθνή κοινότητα. Και σε αυτή την προσπάθεια η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ είναι καθοριστική.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Δημοσιεύθηκε στο Liberal

Φοβού τους Αμερικανούς και δώρα φέροντες: Ο Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο για το “ξεκαθάρισμα”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: