“Μάχη χαρακωμάτων” στη Λιβύη για την υπογραφή της άθλιας συμφωνίας με την Τουρκία [έγγραφα]

File Photo: Ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Fayez Al-Sirraj με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας Τουρκίας.




“Στα δύο” η Λιβύη σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε με την Τουρκία η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, με επικεφαλής τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ.

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Λιβύης σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει το μνημόνιο, μιλώντας για μία συμφωνία με θετικό αντίκτυπο, σημειώνοντας πως “θα προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης.

“Εγκρίνουμε και υποστηρίζουμε το πρόσφατο μνημόνιο συμφωνίας με την Τουρκία. Πιστεύουμε επίσης ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προστασία των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης”, αναφέρει η ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, ο Εθνικός Στρατός, – η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύουν από το 2014 υπό τον Χαλίφα Χάφταρ πολιτικές παρατάξεις αντίθετες στην κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ανακοίνωσε πως το Μνημόνιο Συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα είναι «παράνομο».

Σε συνέχεια της χθεσινής καταδίκης, ο Εθνικός Στρατός σε ανακοίνωσή του που ήρθε στο φως της δημοσιότητας σήμερα Τετάρτη, αναφέρει πως “Η συμφωνία του ΜΣ που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης του Σαράι και της τουρκικής κυβέρνησης είναι άκυρη. – Σήμερα η Τουρκία ελέγχει τη σκηνή στην Τρίπολη και προσπαθεί να επιστρέψει την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη”.

Επιπλέον στην ανακοίνωση τονίζεται πως “η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατία στη Λιβύη παρέχοντας στις εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές όλα τα είδη όπλων. – Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αντιμετωπίσει τα πρόσφατα τουρκικά σχέδια και κινήματα στην περιοχή”.

Hellas Journal

Η Βουλή της Λιβύης υπό τον Χαφτάρ απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία: Επιστολή στον ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: