Πλήρης έλεγχος της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη ΝΔ: Μετά την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ

Φωτογραφία Αρχείου: Γενική άποψη του χώρου διεξαγωγής του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ΑΠΕ ΜΠΕ/Βαρδουλάκης Β




Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που προηγήθηκαν και οι εθνικές που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι η Νέα Δημοκρατία ελέγχει πλήρως τόσο τη Βουλή όσο και την μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών αρχόντων. Με πλειοψηφία σοβιετικού τύπου στους Περιφερειάρχες και συντριπτική στους δημάρχους.

Ως εκ τούτου μόνο έκπληξη δεν ήταν η πλήρης επικράτηση του ψηφοδελτίου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στις εκλογές για την ανάδειξη της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ). Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Και αυτό σε μια περίοδο φορτισμένη λόγω του μεταναστευτικού και των αντιδράσεων που προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες η άρνηση μερίδας του πληθυσμού να δεχθεί τα κέντρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ και η δυνατότητα συνεννόησης με το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση συνολικά εκτιμάται ότι μπορούν να λειτουργήσουν εκτονωτικά σε στιγμές έντασης και κρίσης.

Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Εκτιμάται ότι στη ΝΔ πρόσκειται περίπου το 60% των μελών της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ που αποτελεί ταυτόχρονα και το εκλεκτορικό σώμα για την ανάδειξη του νέου 31μελούς διοικητικού συμβούλιου, αλλά και του προέδρου που θα διαδεχθεί τον Γιώργο Πατούλη.

Το ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο κατέληξαν όλα τα γαλάζια στελέχη εκτός από την καθαρή πλειοψηφία στο νέο διοικητικό συμβούλιο εξασφαλίζει τη βεβαιότητα εκλογής προέδρου.

Από τώρα λοιπόν όλοι γνωρίζουν ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι είτε ο δήμαρχος Μενεμένης Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου είτε ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η συμφωνία αναφέρει ότι τη θέση θα καταλάβει όποιος εξασφαλίσει τις περισσότερες από τις 528 ψήφους των συνέδρων.

HJ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: