ΗΠΑ: “Φρένο” από το Ανώτατο Δικαστήριο στη δημοσιοποίηση των φορολογικών του Τραμπ

File Photo: Ο Ντόναλντ Τραμπ σε κάποια άλλη στιγμή ευθυμίας…ΚΥΠΕ- EPA/MICHAEL REYNOLDS




To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έστειλε χθες ένα θετικό μήνυμα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παρατείνοντας την μη εφαρμογή μιας απόφασης κατώτερου δικαστηρίου η οποία προέβλεπε την παράδοση φορολογικών του στοιχείων από την λογιστική του εταιρία, σε μία επιτροπή που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε ισχύ μέχρι…
Η ανυπόγραφη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίσει πότε θα εκδικάσει την προσφυγή του προέδρου Τραμπ, κατά της απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου.

Υπήρχε απόφαση για συμμόρφωση, αλλά…

Η απόφαση αυτή υποχρέωνε την λογιστική εταιρία Mazars LLP, η οποία διαχειρίζεται τα λογιστικά του προέδρου Τραμπ εδώ και χρόνια, να συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα σε μία κλήση που εξέδωσε η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την παράδοση φορολογικών του στοιχείων του Αμερικανού προέδρου.
Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ έχει χρονικό περιθώριο μέχρι την 5η Δεκεμβρίου για την κατάθεση τη αγωγής του.

Θετικό μήνυμα για Τραμπ

Η ενέργεια των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (να παρατείνουν την μη εφαρμογή της προγενέστερης δικαστικής απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου) μεταφράζεται ως μία θετική εξέλιξη αποδοχής της αγωγής του Τραμπ κατά της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, χωρίς αυτό να θεωρείται δεδομένο.

Η διάκριση των εξουσιών

Η υπόθεση αυτή φέρνει στο προσκήνιο την αντιπαράθεση για την ισχύ των εξουσιών του Αμερικανού προέδρου, απέναντι στις εξουσίες του Κογκρέσου, με τον πρόεδρο Τραμπ να προσπαθεί πεισματικά να προστατεύσει τις λεπτομέρειες γύρω από τα οικονομικά και φορολογικά του στοιχεία, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την επίσημη έρευνα των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, για την παραπομπή του.

Mε πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν.Χ.

H έρευνα παραπομπής του Τραμπ στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων την ερχόμενη εβδομάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: