Τώρα θυμήθηκε η Γερμανία εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: To 2018 εξήγαγε υλικό 242 εκ. ευρώ

File Photo: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν στο Βερολίνο. EPA, CLEMENS BILAN




Η Γερμανία απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στην Συρία, σύμφωνα με δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ στην εφημερίδα “Bild Am Sonntag.” Ωστόσο, μπορεί οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας να βρίσκονται σε ένταση αλλά οι γερμανικές εξαγωγές όπλων προς τη γειτονική χώρα συνεχίζουν να ανθούν.

Η βουλευτής του Die Linke Σεβίμ Νταγκντελέν κατέθεσε ερώτηση προς τη γερμανική κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών να αποκαλύπτει ότι η Τουρκία έχει λάβει στρατιωτικό υλικό από τη Γερμανία ύψους 184,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο το περασμένο έτος, οι εξαγωγές προς την Τουρκία άγγιξαν σχεδόν το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων συνολικά (770,8 εκατ.), φθάνοντας τα 242.8 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση, τα όπλα προς του Τουρκία σχετίζονται σχεδόν αποκλειστικά με το πολεμικό ναυτικό και προορίζονται για τα υποβρύχια 214 6ης κλάσης που θα κατασκευαστούν στην Τουρκία με σημαντική συμμετοχή της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για την παράδοση από το 2009 και εξασφάλισε την εξαγωγή τους μαζί με μία εγγύηση ύψους 2.49 δισ. ευρώ.

Τέτοιου είδους εγγυήσεις για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία δεν έχουν εκδοθεί ξανά μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ωστόσο οι εξαγωγές συνεχίζονται κανονικά στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας προς το NATO.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν τη Δευτέρα μια σειρά κυρώσεων προς την Τουρκία με αφορμή τις παράνομες γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ.

«Οι προκλήσεις δεν είναι αποδεκτές από όλους μας και είμαστε στο πλευρό της Κύπρου» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάικλ Ροτ (SPD) από τις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς για το εάν είναι σωστή η συνέχιση των γερμανικών εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία ο ευρωβουλευτής Γιοακίμ Σούστερ (Σοσιαλδημοκράτες), ο οποίος είναι μέλος της υποεπιτροπής για την Ασφάλεια και την Άμυνα ανέφερε «αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι οι εξαγωγές πρέπει να αναβληθούν», καθώς πρόκειται για μία ειδική περίπτωση και πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα.

Πρόσθεσε ότι είναι ένα ακραίο μέτρο, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί.

Η Γερμανία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την εξαγωγή όλων των μικρών όπλων στις περισσότερες χώρες εκτός Ε.Ε. και NATO.

Οι κεντρικές οδηγίες της Ε.Ε., άλλωστε απαγορεύουν τις εξαγωγές όπλων σε χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι «ο παραλήπτης θα τα χρησιμοποιήσει ενάντια σε άλλη χώρα».

Στην πραγματικότητα, όμως η τελική απόφαση παραμένει στο κάθε κράτος-μέλος και επίσης δεν «αγγίζονται» οι συμφωνίες εντός του NATΟ.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ , HELLAS JOURNAL

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία η Γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση ανοιχτά της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: