Το ψέμα Τραμπ: Οι Αμερικανοί στρατιώτες πάνε Ιράκ από Συρία, δεν επιστρέφουν στις ΗΠΑ

File photo: Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Έσπερ. Φωτογραφία Πεντάγωνο
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ δήλωσε το Σάββατο ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες που αποχωρούν από τη βόρεια Συρία αναμένεται να μετακινηθούν στο δυτικό Ιράκ για να συνεχίσουν την εκστρατεία εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και «να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ιράκ».

“Η απόσυρση των Η.Π.Α. συνεχίζεται “απότομα” από τη βορειοανατολική Συρία … Μιλάμε για εβδομάδες όχι για ημέρες”, δήλωσε ο Εσπερ σε δημοσιογράφους από την Μέση Ανατολή όπου βρίσκεται.

“Το σημερινό σχέδιο του παιχνιδιού είναι για τις δυνάμεις αυτές να επανατοποθετηθούν στο δυτικό Ιράκ”, δήλωσε ο Έσπερ, προσθέτοντας ότι είναι περίπου 1000 στρατιώτες.

Η δήλωση του κ. Έσπερ διέψευσε τον πρόεδρο Τραμπ που ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες από τη Συρία θα επιστρέψουν στην Αμερική.

Οι Κούρδοι επανέλαβαν τις επιχειρήσες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, σε συνεργασία με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών

Ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, ανακοίνωσε χθες την επανάληψη των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία σε συνεργασία με τον συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον.

«Ξαναρχίσαμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των πυρήνων του ΙΚ στην Ντέιρ Έζορ, οι δυνάμεις μας εργάζονται μαζί με εκείνες του συνασπισμού», είπε ο Μαζλούμ Άμπντι, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με το Γαλλικό Πρακτορείο, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τις FDS μιας διακοπής των επιχειρήσεων αυτών.

Ο Άμπντι κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας την αποχώρηση των μαχητών των FDS από την πόλη Ρας αλ-Άιν.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και την οποία διαπραγματεύθηκε η Ουάσινγκτον, «περιλαμβάνει ένα ουσιώδες σημείο που ορίζει το άνοιγμα ενός διαδρόμου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο επικεφαλής των FDS στο AFP. Όμως οι «Τούρκοι εμποδίζουν την αποχώρηση από τον τομέα της Ρας αλ-Άιν, εμποδίζουν την έξοδο των δυνάμεών μας, των τραυματιών και των αμάχων».

Ο Άμπντι επαναβεβαίωσε επίσης τη σημασία της διατήρησης μιας παρουσίας των ΗΠΑ για την ισορροπία των δυνάμεων στη χώρα αυτή.

«Θέλουμε οι Αμερικανοί να έχουν έναν ρόλο στη Συρία, ώστε να μην μονοπωλούν οι Ρώσοι και άλλοι το έδαφος», είπε. «Είναι προς το συμφέρον μας οι αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν εδώ για την ισορροπία στη Συρία», συμπλήρωσε.

Πληροφορίες από Reuters, AFP

Η εκεχειρία αποτελεί παράδοση στον Ερντογάν: Ο αντιπρόεδρος Πενς απλά σήκωσε τα χέρια ψηλά

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal