Ευχαριστίες Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το Ουκρανικό

File Photo: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Για τη στάση του στο Ουκρανικό ζήτημα ευχαρίστησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, κατά τη σημερινή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σ΄ έναν από τους παλαιότερους χριστιανικούς ναούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, την Παναγία Αχειροποίητο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον οποίο συλλειτούργησε στην πρώτη αυτή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό, διότι, πριν από μία εβδομάδα, «αιρόμενος εις το ύψος της περιστάσεως ανακοινώσατε εν συνόδω την εισήγησή σας, όπως συνταυτιζόμενος αδελφικώς και εναρμονιζόμενος με τας Κανονικάς ενεργείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγράψητε εις τα δίπτυχα υμών το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου».

 Στήριξη στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την Ημέρα Αγέννητου Παιδιού

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη χαρά και τη στήριξή του, όπως είπε, στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την καθιέρωση της Ημέρας Αγέννητου Παιδιού, αλλά και τη αγωνία της Εκκλησίας για τη ραγδαία άνοδο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και την αυξανόμενη πρακτική της διακοπής της κύησης.

«Η Ρωμιοσύνη έχει μέλλον όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος. Για να έχει μέλλον απαιτείται ο σεβασμός εις το παρελθόν αλλά απαιτείται η αφύπνισις της κοινωνίας του παρόντος ώστε να προστατεύσει και να θωρακίσει τους ιερούς θεσμούς της συνεχείας του δώρου της ζωής, της μητρότητος και της τεκνογονίας» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Πρόκειται διά την ικανοποίησιν ενός δικαίου αιτήματος εκκρεμούντος από ετών και κρατήσαντος εκατομμυρίων ανθρώπων εντός ενός σχίσματος, το οποίο, προνοία και ενεργείαις της μόνης αρμοδίας προς τούτο Αγίας Του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας εθεραπεύθη» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε συνέχιση «αρνητικών καταστάσεων ουδόλως βαρύνει πάντως εκείνη καθώς αυτή εις ενότητα πάντας εκάλεσε».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος είχε νωρίτερα μνημονεύσει κατά τη διάρκεια του συλλείτουργου τον μητροπολίτη Κιέβου, ανέφερε ακόμα πως αναμένεται με χαρά και αγαλλίαση «επίσκεψη του αδελφού Επιφανίου εις το κλεινόν άστυ ώστε να δουν η εν Ουκρανία αδελφοί μας, ότι οι Έλληνες, οι διδάξαντες εις αυτούς την πίστιν και τα γράμματα, ανοίγουν τας αγκάλας των και πάλι προς τον πολλά παθόντα αυτόν λαόν, ως αδελφοί προς αδελφούς γνησίους δεδικαιωμένους και συγκεχωρημένους εν Αγίω Πνεύματι, επιστρέψαντας εξ σχίσματος ίνα ενωθούν εν αληθεία και αγάπη προς ημάς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Σ.Παπ.

Έρευνα: Οι Έλληνες μετανάστες στη Βρετανία τετραπλασιάστηκαν την περίοδο της κρίσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: