File Photo: Ακόμη και ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Τραμπ, είπε ότι «η καθυστέρηση των εκλογών μάλλον δεν θα ήταν καλή ιδέα». EPA, MICHAEL REYNOLDS
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μια «πράξη πολέμου», δηλώνοντας ότι είναι ξεκάθαρη η ιρανική εμπλοκή.
Για τον Γκράχαμ είναι σαφές ότι «μια τέτοια πολύπλοκη επίθεση δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί χωρίς την έγκριση ή την άμεση εμπλοκή του Ιράν».
Αυτό «είναι κυριολεκτικά μια πράξη πολέμου», είπε ο γερουσιαστής σε ανακοίνωσή του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.
Ο γερουσιαστής, ο οποίος θεωρείται ένας από τους ελάχιστους γερουσιαστές που μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, ζήτησε να «αποκατασταθεί η αποτροπή της ιρανικής επιθετικότητας».
Ο Γκράχαμ, ένα από «τα γεράκια» του περιβάλλοντος Τραμπ, πρόσθεσε ότι η «μετρημένη απάντηση» του Ρεπουμπλικανού προέδρου όταν η Ισλαμική Δημοκρατία κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Ιούνιο, «έγινε σαφώς αντιληπτή από το ιρανικό καθεστώς ως μια ένδειξη αδυναμίας».
Το Σαββατοκύριακο, με tweet του, ο 63χρονος πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να εξετάσει να «επιτεθεί σε ιρανικά διυλιστήρια» σε αντίποινα για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Amarco.
Άλλοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία για την ευθύνη του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου. Ωστόσο, πολλοί ζήτησαν προσοχή στην επιλογή της αμερικανικής απάντησης.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις, επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, απέρριψε την προοπτική μιας άμεσης στρατιωτικής αντίδρασης προς το Ιράν. «Απέχουμε πολύ, είμαστε ακόμα στη φάση ανάλυσης», είπε στους δημοσιογράφους.
Ενώ χθες ο Γκράχαμ υποστήριξε ευθέως το Ριάντ, νωρίτερα φέτος ήταν ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του σουνιτικού Βασιλείου στο αμερικανικό Κογκρέσο για την υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
«Μπορείτε να παράγετε όσο πετρέλαιο θέλετε, αυτό δεν θα με πείσει (…) να σας αφήσω σε ησυχία όταν κομματιάζεται έναν άνθρωπο μέσα σε ένα προξενείο», δήλωνε τον Ιούνιο ο Γκρέιαμ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, United States
Ο Πομπέο στον Κόλπο: Θα αποφασίσει με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ την “απάντηση” στο Ιράν